Můžu zkrátit RD do měsíce, než půjdu s 2. děckem na MD?

lekky
30. led 2012

Ahojky, potřebovala bych poradit s tímto problémem, myslím si, že to jde, ale nejsem si jistá, tak se ptám.
Jsem s dcerou na 3leté rodičovské dovolené, kterou bych měla čerpat do 06/2013. Nyní jsem neplánovaně otěhotněla a mimčo se narodí dřív, než jsme chtěli naplánovat :oD Jde mi o tohle: Pokud nyní budu uvažovat to, že můžu přejít na nový systém rodičáku, pak si můžu zkrátit rodičovskou dovolenou do měsíce, než půjdu s druhým děckem na mateřskou? Pokud ano, pak by se mi měl zvýšit i pobíraný příspěvek, pokud odečku ze základu 20.000 Kč už ty příspěvky, co jsem dostala, ne? Potřebavala bych poradit, zda to takhle jde. S dětmi doma není peněz nikdy nazbyt, tak proč to nevyužít, pokud to tak jde :o) Děkuji za odpověď, Lenka

zuzi82
30. led 2012

Taky jsem neplánovaně otěhotněla a teď v lednu požádala o zvýšení rodičáku. Maximální výše je 11500 Kč. Pokud sis předtím mohla volit RP, tak stačí tvůj denní vyměřovací základ, který ti dají na sociálce a s tím zajít na ÚP. Já budu mít 11500 Kč od února. Vypočítáš si to podle kalkulačky která je na netu. Od částky 220 000 Kč odečteš to, co jsi už vyčerapala na RP a podělíš měsíci, kolik budeš ještě doma (třeba 7) a max je těch 11 500 Kč. Snad je to srozumitelné. 😉

pajapoj
30. led 2012

Taky jsem si to tak měnila a je to přesně jak píše @zuzi82
Jo a ještě mi paní na ÚP řekla, že když to stihnu do konce ledna tak už za leden budu mít ten vyšší rodičák 😉
Na tý sociálce ti potvrdí ten denní vyměřovací základ a ten si vynásobíš 30 a z toho vypočítáš 70% a to je výše tvýho rodičáku ale maximálně těch 11500.
a v okamžiku kdy nastoupíš na novou mateřskou tak musíš jít znovu na ÚP oznámit, že jsi na mateřské a oni ti stopnou rodičák na to první dítě

zdeniii
30. led 2012

Přesně jak píšou holky, tak yjsem si to zařídila. Přece jim ty peníze nenechám, když na ně mám nárok :_) změnu jsem provedla teď v lednu, takže by mi měly peníze pijít už za leden dle nového 🙂 jsem na to zvědavá 🙂
Jo a pokud tvůj vyměřovací základ nestačí na tu výši, jde zažádat na manžela. Mám potřebné formuláře, klidně zašlu mailem.