Prosím může mi někdo poradit?
11.května mi skončil Rodičák na syna dosáhl 10.5. 3 let, a abych nemusela jako těhotná na nemocenskou tak mě zaměstnavatel vypsal na pracák, ukončil se mnou pracovní poměr, já jsem šla na pracák a 15.12. se nám narodila dcera, na mateřskou dovolenou asi teda nemám nárok (nevím) a potřebovala bych vědět jestli si můžu vybrat tříletou variantu nebo čtyřletou variantu.
Na vyběr nemáš automaticky Ti dají 4letý rodičovský.příspěvěk. taky jsem v listopadu nastupovala z pracáku.
@j.a.n.i jaká je ta ochranná doba?
@rosslyn pracuji v rodinné firmě, šlo jen o to že pracovat nebudu a abych měla nějaké peníze. Na nemocenskou jsem nechtěla protože být o prázdinách furt doma a mít 3-leté dítě - by mě zabilo, doktor mi řekl že mi dá jen 6 hodin vycházek denně, a myslet na to o prázdinách, že zrovna nemůžu ven a vysvětlovat děcku, že ven nemůžeme, to bylo nemyslitelné. Po rodičáku jdu zpátky do práce, takže o práci jsem nepřišla.
@dibelka7 taky si myslím že to tak je, no uvidíme co z toho bude.
Ahoj, já bych potřebovala poradit. Jsem zaměstnaná, nyní na 2. mateřské (dceři je měsíc). Z práce mě na 100% po ukončení RD vyhodí, dostanu dohodu a odstupné. Teď zvažuju....a...potřebuju poradit anebo spíš upozornit na něco, co mi ušlo. Chtěla bych být s holkama doma 4 roky, a teď nevím, jestli je pro mě výhodnější volit 4 letou variantu RD anebo 3 letou a zůstat rok na pracáku. 4 letá je od nového roku finančně znevýhodněná, vyšší částka se vyplácí jen 9 měsíců, že ano? A jakou bych měla po 3 leté RD podporu v nezaměstnanosti?
Děkiji
@knobloska Ber 100% tříletou 🙂 Podpora v nezaměstnanosti by byla něco kolem 3000,- pokud bys šla na pracák hned z RD, ale pokud se budou chtít v práci dohodnout, tak trvej na tom, že třeba na týden nastoupíš a pak to teprve ukončíte, to by se ti podpora počítala z platu. Na druhou stranu, za 3 roky může být tohle úplně jinak.
@faflina No, já bych řekla, že si nárok na mateřskou měla, ale jestli si na ní nenastoupila, tak nevím jak se to řeší. A pokud na mateřskou nenastoupíš, tak nemáš ani možnost volby a musíš na 4 letý rodičák.