Můžu čerpat řádnou dovolenou před nástupem na mateřskou?

leni88
26. říj 2016

Ahoj, nechci chodit na neschopenku, práci zatím zvládám dobře, ale také to není ideální zaměstnání, kde by měl člověk být až do porodu. Tak jsem vymyslela, že bych si vybrala před nástupem na mateřskou (na kterou bych odešla těch 8 týdnů před TP) všechnu svojí řádnou dovolenou a tím si prodloužila dobu, kdy budu před porodem doma na 3 měsíce.. Když jsem to řekla naší personální, tak se na to moc netvářila a řekla, že to není standardní postup, ale nedokáže mi to vysvětlit..Tak se chci zeptat, jestli máte někdo s tímto postupem zkušenost nebo třeba pracujete na personálním a dokážete mi vysvětlit v čem by mohl být problém.. Přišlo mi to jako ideální řešení, nejde mi ani tak o peníze, ale o to, že bych byla ráda už potom v klidu doma, tak se toho nechci vzdát, budu ráda za každou radu..děkuju moc 🙂

ckei
26. říj 2016

Tak pokud si o ni zažádáte a bude Vám schválena, tak to není nic proti ničemu.

portinari
26. říj 2016

Rozumím, a ráda bych to tak taky udělala. Co jsem tak kde četla, tak ten standardní postup je vybrat si peníze za dovolenou mezi mateřskou a rodičákem = nečerpat volno, ale peníze. Je to tak snad i dáno nějak zákonem, tak ti to zaměstnavatel prostě musí umožnit.
Co se týká možnosti čerpat raději řádnou dovolenou - tak to už je na schválení zaměstnavatele, jestli on s tím bude souhlasit, bude mu to tak vyhovovat...musí ti prostě vyjít vstříc stejně jako s každou dovolenou.

Jsem zvědavá, co k tématu poví ostatní, já zatím dospěla k tomu výše uvedenému, ale ráda se nechám poučit.

terry1512
26. říj 2016

Jde o to že před nástupem na MD stim zaměstnavatel musí souhlasit. V tvém případě je standardem ze nastoupíš na MD po skončení MD si požádáš o čerpání řádné dovolené a pak nastoupíš na RD. Při čerpání mezi MD a RD je to povinnost zaměstnavatele ti čerpání umožnit.
Tak se to většinou dělá.

portinari
26. říj 2016

@terry1512 To znamená, že při čerpání mezi MD a RD prostě vznikne několik dní (dle počtu dní dovolené) mezera?

terry1512
26. říj 2016

@portinari dovolenou že zákona proplatit nesmí právě. Vždy se čerpá. Jen při skončeno pracovní poměru se vyplácí.

portinari
26. říj 2016

@terry1512 Aha, děkuji za upřesnění!

terry1512
26. říj 2016

@portinari ano po konci MD nastoupí na dovolenou a poté na RD. Navíc za MD je taky dovolená zvlášť pokud přechází z jednoho roku do druhého a je min 60 pracovní dnů.

ffiinnkkaa
26. říj 2016

Samozřejmě, že to jde. Já ji čerpala, až po rodičáku 🙂 Resp. mi ji proplatili protože jsem u nich pak skončila pracovní poměr 😉

terry1512
26. říj 2016

@ffiinnkkaa No právě jinak ji neproplati.jen při končí pracovní poměru. Navíc za dobu RD se ta dovolená dost krátí.

ffiinnkkaa
26. říj 2016

@terry1512 Ano jinak ji proplatit nesmí. A ano také se krátí. Mě se však krátila jen o 1/12 🙂

portinari
26. říj 2016

A můžu se ještě zeptat? Jak si spočítám, na kolik dní dovolené mám vlastně nárok? Není na to někde nějaká kalkulačka? (nenašla jsem)

Můj příklad: Za rok mám nárok na 5 týdnů dovolené, smlouva na na dobu určitou mi ale končí již k 30.9. Na MD budu nastupovat 15. 3.
Otázka:
1. Kolik dní dovolené mohu čerpat ještě před nástupem na MD?
2. Kolik dní dovolené mi bude převedeno mezi MD a RD, či případně k proplacení na konci pracovního poměru?

portinari
26. říj 2016

Já bych si laicky odpověděla:
1. 5,2 dne
2. 13,5 dne

Mám pravdu?
Jak je to s tím krácením?

terry1512
26. říj 2016

@portinari tak kolik dnů ti zbývá záleží na tom kolik máš již vyčerpáno. A zbytek by si měla mít uvedeny na výplatní pásce. O kolik se krátí pokud smlouva netrvá celý rok nevím, tak dalece se v tom neorientuju.ale v tvém případě ti proplatit to co ti tak reálné bude zabývat do konce smlouvy. Pak už nic mezi MD a RD nebudeš mít jelikož nebudeš zaměstnaná.

leni88
autor
26. říj 2016

Děkuju za názory.. s tím, že bych si vybrala dovolenou ještě před mateřskou zaměstnavatel mít problém nebude, navíc je u nás spíš ve zvyku odcházet brzy na riziko, takže si myslím, že dovolenou mi bez problémů dají.. šlo mi spíš o to, jestli to není problém třeba z hlediska zákoníku práce a podobně..takže to vypadá, že bych to takhle udělat mohla, to jsem ráda 🙂

xpila
26. říj 2016

@leni88 Z hlediska zákoníku práce to není žádný problém, když ti dovolenou zaměstnavatel schválí.

katgatoo
26. říj 2016

Taky to hodlám udělat, budu mít ještě dovolenou, co si převedu z letoška. Někdo mi říkal, že ten trik s vybíráním dovolené mezi MD A RD se dá udělat jen s dovolenou, která patří do příslušného roku, že tu převedenou musím vyčerpat předtím. Ale fakt nevím, asi taky radši o to dřív vypadnu 😀

j.a.n.i
26. říj 2016

@katgatoo Da se udelat i s prevedenou, pokud ti zamestnavatel nenaridi ji vybrat pred ppm.

katgatoo
26. říj 2016

@j.a.n.i děkuju, mě to asi nebude vadit vybrat před. Celkem se nám rozpadá kolektiv, lidi odcházejí, už mě to tam moc nebaví .

babovka_babovicka
2. pro 2016

Holky a nevíte jak to bude, když mám pracovní poměr do konce července 2017, ale v březnu půjdu na MD? Čerpat dovolenou nechci (myslím, že to ani nedostanu nařízeno, vzhledem k situaci), kdy mi tedy dny dovolené budou proplaceny? v poslední klasické výplatě? tedy za měsíc březen? nebo pak s "mateřskou" (někdy před koncem smlouvy) před nástupem na RD? Děkuji za odpověď

j.a.n.i
2. pro 2016

@babovka_babovicka Až po konci pracovního poměru, tedy v srpnu ve výplatě za červenec je úplně jedno, že budeš tou dobou na MD.

babovka_babovicka
2. pro 2016

@j.a.n.i Děkuji, myslela jsem si to, ale nevěděla s určitostí.. 🙂