Můžu během MD fakturovat svému zaměstnavateli?

jamia
8. říj 2014

Zdravím, chtěla bych se zeptat - jsem na MD, ale zaměstnavatel by rád, abych vypomáhala i během ní. Mám aktivní ičo, můžu ale fakturovat během MD svému zaměstnavateli, nebo je to jedno?

j.a.n.i
8. říj 2014

@jamia Můžeš, není problém.

jamia
autor
8. říj 2014

@j.a.n.i Dekuji!!!

esmarti
31. říj 2014

Behem MD nelze mit jiny prijem.Fakturovat lze az pri rodicovske.

xpila
31. říj 2014

@esmarti Samozřejmě, že během MD být příjem může, proč by nemohl?!

nininka23
31. říj 2014

@jamia Jak říká @esmarti, fakturovat můžeš až po MD na rodičovské. Během mateřské nemůžeš mít jiný příjem než mateřskou. Alespoň tak mi to vysvětlili na ÚP

jge
31. říj 2014

Ja jsem nekde cetla, ze behem sestinedeli nemuzes, ale pak muzes, ale ne na tu samou pozici, na kterou pobiras MD.

Nasla jsem toto:

Mateřská? Rodičovská? Jak si na ní (legálně) přivydělat

Jste na mateřské nebo rodičovské dovolené a rádi byste si přilepšili? Možnosti přivýdělku jsou celkem široké. Jen je třeba dodržet stanovená pravidla, abyste se o peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek nepřipravili. Přinášíme přehled nejvýhodnějších variant přivýdělku a jejich pravidel pro rodiče s malými dětmi.
Mateřská? Rodičovská? Jak si na ní (legálně) přivydělat

O tom, za jakých podmínek a okolností rodičům vzniká nárok na mateřskou (tedy peněžitou pomoc v mateřství) a rodičovskou (přesněji rodičovský příspěvek) už od nás víte. Všechna důležitá pravidla najdete v našich starších článcích:

Pokud pobíráte mateřskou, myšleno peněžitou pomoc v mateřství (dávka nemocenského pojištění), nemusíte nutně zůstat odkázáni výhradně na státní podporu. Možnosti přivýdělku jsou poměrně široké: formálních omezení je jen několik. Předně platí, že když budete chtít pracovat pro svého původního zaměstnavatele, nesmí to být na stejnou pracovní smlouvu, ze které čerpáte mateřskou. Práci, ze které vám plyne nárok na mateřskou, v průběhu její výplaty vykonávat můžete, dostanete za ni mzdu, ale za odpracované dny mateřskou nedostanete. Peněžitá pomoc v mateřství by zkrátka měla být kompenzací za výdělek, který vám „unikne“ kvůli těhotenství, porodu a péči o miminko.

Při přivýdělku by se tedy mělo jednat o jinou činnost, jinou pracovní smlouvu nebo třeba dohodu o provedení práce (DPP) či dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Podle zákoníku práce přitom platí, že pokud si chcete přivydělat u svého zaměstnavatele, pak byste v tomto „náhradním“ pracovněprávním vztahu neměly vykonávat tutéž práci, respektive práci stejného druhu, jakou pro něj děláte běžně.

Pokud budete pracovat pro jiného zaměstnavatele a budete pro něj chtít dělat stejný druh práce, jako jste vykonávali před nástupem na mateřskou, měl by vám k tomu dát první zaměstnavatel písemný souhlas. Vyňaty z tohoto omezení jsou pouze vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti.

Zdroj: http://www.penize.cz/zamestnani/275179-materska...

xpila
31. říj 2014

@nininka23 Tak ti to vysvětlili špatně. Jen je to limitované šestinedělím, jinak to je neomezené.

nininka23
31. říj 2014

@xpila No já bych řekla, že mi to kupodivu řekli správně. 6týdenní mateřská po porodu, pokud na ní máš nárok, je svatá a během ní nemůžeš pracovat ani vystavovat faktury - je to minimální doba, pokud chceš po šestinedělí pracovat, tak už mateřskou nepobíráš. viz.
Co kdyby se má žena chtěla vrátit do práce ještě před skončením mateřské dovolené?
Pokud by zaměstnankyně měla zájem nastoupit do práce již krátce po porodu na svou dosavadní funkci, kterou zastávala před nástupem na mateřskou dovolenou, zaměstnavatel by to měl patrně odmítnout, a to právě vzhledem k zákonné úpravě, že mateřská dovolená nemůže skončit dříve než šest týdnů po porodu (§ 195, odstavec 5 zákoníku práce).
Mohla by tedy nastoupit do zaměstnání nejdříve až šest týdnů po porodu za předpokladu, že již celkově vyčerpala mateřskou dovolenou. Nástupem do práce by jí ale přestala být vyplácena peněžitá pomoc v mateřství a pobírala by mzdu (plat) podle pracovní smlouvy.
Zdroj: http://finance.idnes.cz/poradna-o-privydelku-k-...

xpila
31. říj 2014

@nininka23 Jasně, jenže ty tady pleteš dvě věci dohromady. Nejdřív si to pořádně sama přečti a pak tady piš. Tímhle přesně vznikají fámy, když "radí" lidi, co tomu nerozumí.

nininka23
31. říj 2014

@xpila a jak to tedy je?

nininka23
31. říj 2014

@xpila A jinak jsem tazatelce psala moji zkušenost a to co jsem se dozvěděla na ÚP - jelikož pracuji na ičo, řešila jsem to dost zásadně, takže nevidím důvod, proč jsi na mě hned vyjela...

xpila
31. říj 2014

@nininka23 Já na tebe nevyjela, jen říkám, že nemáš pravdu, že prostě motáš dvě věci dohromady.
Ona má pracovní smlouvu, ze které ji běží mateřská a k tomu chce na IČO, takže to jsou dvé různé věci. Pokud ty čerpáš mateřskou na IČO, tak je jasné, že ho nemůžeš mít aktivní, ale můžeš se nechat zaměstnat a mateřská ti poběží dál. Vždyť si přečti ten článek - tohle všechno tam je taky napsané. A v tom dotazu, co jsi zkopírovala, je jasně uvedené, že se chce vrátit na tu samou pozici - tzn. na tu, na kterou čerpá mateřskou, tak je jasné, že nemůže mít mateřskou a zároveň pracovat.

j.a.n.i
1. lis 2014

@nininka23 Je to přesně tak jak jsem psala já v prvním příspěvku, fakturovat může a neomezuje ji ani žádné šestinedělí, klidně může fakturovat 2 dny po porodu. A to přesně z toho důvodu, že se jedná o jinou činnost, než ze které je placena PPM, kterou má ze zaměstnání. Tedy přesně jak píše @xpila, akorát s tím, že na IČO, tam není limit ani to šestinedělí a mám takový pocit, že už to zmizelo už i ze zákoníku práce.

xpila
1. lis 2014

@j.a.n.i To šestinedělí se myslím udává už jen jako doporučované.

j.a.n.i
1. lis 2014

@xpila Jojo, myslím si to stejně.