Můžu 28 týdnů MD započítat do RD? RD by byla na 2,5 roku

meginkova
3. říj 2014

Ahoj holky. Plánujeme miminko a chtěla bych s ním být 3roky doma (resp. aby mělo 3roky než půjdu do práce). A chtěla jsem se zeptat, když budu pobírat mateřskou těch 28týdnu jestli se to pak může dopočítat do té rodičovské dovolené? Že bych si tedy dala rodičák jen na 2,5roku plus těch 28týdnů mateřská.. Snad jsem to napsala nějak srozumitelně a někdo mě pochopí 😀 děkuji

teeerez
3. říj 2014

Muzes, jen nezapomen ze z 28 tydnu se 8 vycerpa uz pred porodem 🙂. Zaroven pozor na planovani - u nas se tyhle podminky meni tak rychle, ze to za rok muze byt uplne jinak :D
Ale aktualne je hlavne mozne vysi cerpani rodicaku menit, takze dulezite abys mela u zamestnavatele nahlaseno ze jdes do 3 let veku ditete. Jak to pak presne vyjde uz se spise uvidi podle aktualniho nastaveni... ted by to bylo tak, ze bys cerpala tech 28t. materskou a pak by ti rodicak vychazel neco kolem 7000,- mesicne (rozdeluje se 220.000,- - kdyz zjistis, ze to chces cerpat rychleji tak mas moznost castku zvysit az asi do 11.500,-, kdyz naopak budes chtit zustat dele, muzes cerpani prodlouzit a castku snizit)

meginkova
autor
3. říj 2014

Děkuji za odpověď a no to vím, že se čerpá už před porodem (čísla jsem psala jen informativně) ale dá se to vzít až 6týdnů před porodem ne? A to je dané zákonem od kdy se to musí brát? A neměla bych nárok na nějaký přízpěvek na bydlení? Nemůžu se toho dohledat nikde. Založím asi další téma :D Mám byt v osobním vlasnictví (na úvěr) a ano vím úvěry ani půjčky úřady nezajímají. Vše je psané na mě a přítel u mě nemá trvalé bydliště. Nedokážu si totiž představit jak bysme vyžily z mateřské a jeho platu s tím úvěrem :( Není tu někdo takový?

snehurka845
3. říj 2014

to,ze nema trvale bydlist nie je rozhodujuce,pokial je uvedeny vrodnom liste, tak sa posudzuje. Mozes poziadat o vyradenie z okruhu posudzovanych osob,ale to musis mat sudom urcene vyzivne na dieta.

gepe
3. říj 2014

@meginkova 8 nebo 6 tydnu, presny termin Ti napise Tvuj gyndar na papir, kterym zadas o materskou.
Jinak jak psala @meginkova.

meginkova
autor
3. říj 2014

A nevíte jaké ty příspěvky existjí? našla jsem na internetu tohle: http://www.prispevky.cz/hmotna-nouze/prispevek-... a v té kalkulačce mi to vyšlo, že bych na to měla nárok.

meginkova
autor
3. říj 2014

škoda, že nemúžu být na nemocenské do porodu a až pak jít na tu mateřskou 😀

mooncaa
3. říj 2014

@meginkova Můžeš jít na mateřskou i dnem porodu, jen se pak ta mateřská krátí (já nastoupila 7 dní před porodem), takže Tobě se to nevyplatí, když jsi na nemocenské. A snad pokud jsi na nemocenské, tak musíš stejně nastoupit někdy mezi 6-8 týdnem před.

gepe
3. říj 2014

@mooncaa ona jeste ani neni tehotna. Sonduje, jak co nejvic dostat penez az bude, vcetne davek.

spuldar
3. říj 2014

Pokud bys chtěla jít na mateřskou až dnem porodu, tak bys ještě měla cinknout na sociálku, jestli je to v poho. Teoreticky ta možnost je, ale na gyndě na mě hleděli, jak na exota, že se s tím ještě nesetkali, že podle zákona 6 nebo 8 týdnů. Tak jsem jim říkala, že by to mělo jít, odkázali mě na OSSZ, ať si to tam ověřím, že oni by s tím pak problém neměli. Ale je to opravdu tak, že tím pádem se mateřská o těch myslím 6 týdnů krátí (teď nevím, jestli od porodu 20 nebo 22 týdnů).
No a s tím příspěvkem na bydlení nevím, já si myslím, že pokud máš ten byt ve vlastnictví, tak tě vypoklonkují s tím, že ho máš nejprv prodat a pak možná nějaký příspěvek dostaneš. A samozřejmě tam nesmí bydlet nikdo, kdo má nějaký příjem a nemůžeš mít skoro žádný majetek... A taky musíš vyplnit tuny papírů s podrobným rozpisem majetku atd. Ale za zeptání nic nedáš, zkus si to na úřadě ověřit.

meginkova
autor
3. říj 2014

Sonduju, protože chci vědět s čím můžu počítat. A pokud bych potom neměla co jíst, to raději ještě počkám tak dva roky a budu si šetřit. Je na tom snad něco špatného? 😔

meginkova
autor
3. říj 2014

A to krácení je teda na prd. To se opravdu nevyplatí :D

gepe
3. říj 2014

@meginkova rekla jsem, ze to je spatny? Ne 🙂 jen ono dite samo o sobe neni vubec levna zalezitost, radsi jeste chvilku pockejte, udelej si i financni rezervu pokud to pujde. Protoze, jak se meni zakony aj., atd. nikdy dopredu clovek nevi, co muze dostat, natoz dostane (davky) - bohuzel.

somalicats
3. říj 2014

@meginkova Je na tom špatné to, že dávky mají jít těm, kdo jsou skutečně v nouzi, a ne vypočítavým... nechci být sprostá. Máš práci? Máš, tak si našetři rezervu, když můžeš. Máš chlapa? Máš - tak se musí do příjmů zapojit i on. Máš vlastní byt? Máš - tak na co bys chtěla přídavky?
Koukám, že se z toho "samoživitelství" stal teda pěknej byznys. Mě by v životě nenapadlo si o dávky žádat - můžu pracovat, tak pracuju, a to jsem defacto taky samoživitelka - vdaná nejsem, dvě děti na krku...

mooncaa
3. říj 2014

@spuldar Je to 22 týdnů od termínu porodu, takže když jsem porodila o týden později, tak jsem to měla ještě o týden jakoby pokrácené.

@meginkova No a dávkama bych moc nepočítala, jednak se to pořád hodně mění a jednak řeknou, že Tě má vyživovat otec dítěte, jestli ten nemůže, tak tvoji rodiče, či prarodiče, nebo dále rodiče, či prarodiče otce. Když už tak bych hledala možnost jak si přivydělat při rodičáku.

meginkova
autor
3. říj 2014

Jj proto se taky na všechno ptám🙂 no nejraději bych to mimčo měla hned ach jo:(

meginkova
autor
3. říj 2014

@somalicats na ty přídavky jsem se jen ptala, protože mé měsíční výdaje kvůli tomu uvěru nejsou zrovna nejmenší, proto si to všechno zjišťuju a taky jsem psala o tom šetření pane bože:/// Platím daně, platím všechno tak proč bych se nemohla ptát na dávky jako, když je může pobírat kdejaký ... :/ A navíc nikde není psané, že je dostanu :D

somalicats
3. říj 2014

@meginkova Pokud primárně operuješ s tím, že zjišťuješ dávky, že přítel má trvalý pobyt jinde, tak že by se dalo dosáhnout na přídavky na bydlení, tak se na mě nezlob, ale to je prostě vychcanost. Normální jedinec si nejprve zjistí, jaké má možnosti, případně si třeba refinancuje tu hypotéku (předpokládám, že máš hypo a ne úvěr), aby stáhnul splátky, udělá si finanční rezervu, spočítá si, co může a co ne, a pak jde do toho. Plus se v normálních párech zapojí i partner se svým příjmem, zjišťuje si možnosti, jak svůj příjem zvýšit... A teprve až nakonec řešit případné dávky.

nonnni
3. říj 2014

@meginkova to je nedostanes, pokud neutahnes byt, tak ho budete muset pronajmout/prodat...cokoliv, je to "vas" majetek, muzete s nim nakladat, ale tim padem nejste nemajetni a v nouzi.

Ono je to jednoduche, akorat se to blbe posloucha...dite si ma porizovat ten, kdo ho uzivi a ne ten, kdo ho "pouze" chce...tohle si neber osobne, tak to proste je a jen nas socialni system dva lidem (falesnou) nadeji, ze se postara a pak se stejne nepostara, protoze zcela uprimne, je zneuzivany zleva i zprava.

Takze na tvem miste bych setrila a zapojila do setreni i potencionalniho otce, aby mu pak najednou neprislo divne , ze se musi uskrovnit...at se uskrovni uz ted😉

Za rok, dva treba budete moci snizit mesicni platby hypo, zvysi se vam platy (materska), budete na tom lepe...spolehat se na davky je zoufale, protoze i kdyby treba neco platilo ted, tak to nemusi platit od prvniho ledna dalsiho roku a nemuzes spolehat na to, ze timto stylem stejne neskoncis v azylaku. Usetrete nejakou rezervu, bude se vam lepe spat🙂

meginkova
autor
3. říj 2014

@somalicats to mi radily kamarádky, já jsem o tom nic nevěděla. Teprve se informuju. Tak promiň že jsem vychcaná :D A snížit splátky mi bohužel nejdou. Mám to přes stavebko a půjde to až za 3roky a pak můžu uvažovat o refinancování a to taky nevím jeslti dělat když už jim narvu tolik peněz za uroky. Mě z výplaty nezbyde nic a přítel vydělá ještě míň než já a potřebuju ještě trochu zpravit byt pokud tě to všechno zajímá :D Nebudu se s tebou hádat mysli si co chceš. já si jen chtěla zjistit všechny možnosti co mi kdo poradil. To jsem zas měla kam vlést

meginkova
autor
3. říj 2014

@nonnni děkuji to je aspoň normální názor! 🙂

nonnni
3. říj 2014

@meginkova somalis to mozna zajima, ale socialku to nezajima, ze potrebujes vyzpravit byt...fakt ne.

Jeste tak me napada, ze nejlepe by vam mohlo vyjit dat platy dohromady a zkusit zazadat o pridavky a prispevek na bydleni podle zakona, treba by tam byl nejaky doplatek alespon na enetrie atd, mozna pridavky na dite, mozna i porodne...co ja vim, kolik vydelate, ale urcite bych nezkousela tahat neco uvedenim nepravdicych udaju, protoze to se muze seredne nevyplatit.

ninive211
3. říj 2014

Jestli máš byt v OV na hypo, tak na příspěvky na bydlení rovnou zapomeň! Ten se týká jen nájemního bydlení...a opravdu jen potřebných...pokud jste dosáhli na hypotéku, tak zřejmě máte příjmy dostačující. Příspěvky na bydlení by měli jít opravdu jenom těm, co fakt nemají na to zaplatit bydlení (v případě, že máš hypo, tak musíš mít taky na to ji splácet, jinak by ti ji banka ani nedala)

somalicats
3. říj 2014

@meginkova Jo, děvče, zvykej si na to, že nemůžeš mít všechno hned, pokud nevyděláváš horentní sumy. Samozřejmě, je to Tvoje věc, dělej, jak myslíš, mně je to totálně šumák 😉. Jen abys pak nesplakala nad vejdělkem, až zjistíš, že začínáš jen živořit, že nemáš na splátky stavebka atd. Navíc jak už tu psali jiní, nějaké zatajování údajů či nepravdivě uvedené údaje povedou jen k tomu, že nakonec budeš muset příspěvky vracet a budeš totálně v háji.

meginkova
autor
3. říj 2014

@somalicats: však o to mi jde. Právě, že tak nechci skončit, že pak budu brečet a nebudu mít co žrát a žádné udaje zatajovat nechci, nestojím o nějaké problém...vůbec tomu nerozumím jen se ptáááááááám ☹

gepe
3. říj 2014

@meginkova pocitej taky s tim, ze pokud by ses chtela uvadet jako samozivitelka, tak Tvuj pritel nesmi nikde figurovat a existovat a to i fyzicky. Tj. zadna spolecna domacnost, na papire ani fakticky, zadny zapis do RL., nic.
Nejsi jedina, kdo odvadi statu. Ja s manzelem, nez jsem sla na materskou, odvod mesicni jen statu cca 30tis. Nasledne dost sam manzel odvadi kazdy mesic. Nikoho nezajima, jake mame platby, kolik nas stoji to ci ono, aj., jake mame plany, co chceme.
Zajistit vse potrebne musime primarne my sami a taky s tim pocitame. Od statu dostavam akorat ted ja rodicak v plne vysi, predtim materskou. To je jedine, co nam stat "vratil".
Snes se z ruzoveho oblacku, setri, dej si dohromady byt a ostatni zalezitosti a pak zacni resit dite.

meginkova
autor
3. říj 2014

Myslela jsem že mi tu poradíte a místo toho mě tu raděj ukamenujete:( tak se všem omlouvám se svou nevědomost a že jsem tu vlezla 😒

@ninive211 děkuji za informace!

gepe
3. říj 2014

@meginkova ale no tak 🙂 nikdo Te nekamenuje, jen Ti predkladame, jaka je hola realita vsednich dni. A ze natahnout ruku ke statu neni zase tak jednoduche, jak se muze zdat.

meginkova
autor
3. říj 2014

@gepe to jsem se uvádět nechtěla (jako samoživitelka) kámoška mi o tom něco říkala, mluvila i o tom trvalém bydlišti) tak jsem se tu chtěla poptat, protože o tom absolutně nic nevím a jak už jsem psala nikde bych nic nezatajovala nechci mít nějaké problémy! A s obláčku se snáším děkuji :D

somalicats
3. říj 2014

@meginkova Ano, já chápu, chtělas asi slyšet něco jiného. Ale upřímně - taky státu odvádím, a to ne zrovna málo, a nemám z toho kromě rodičovské a předtím mateřské ani ň. Takže mi tenhle přístup fakt vadí. Nemám absolutně problém s tím, aby se pomohlo potřebným, tedy těm, kteří se dostanou do těžké situace a tu pomoc potřebují - pro tyhle mají být ty peníze, které státu odvedem. Ne pro ty, kteří by rádi všechno hned, a tak kamuflují. Jste oba zdraví, předpokládám, tak pracujte, šetřete a pak se pusťte do dětí.