Je možné, aby zaměstnavatel se zaměstnankyní uzavřel DPČ bezprostředně poté, co odejde na mateřskou? Např. na mateřskou dovolenou odejde 31.7. (mateřskou bude čerpat právě z této pracovní smlouvy) a hned 1.8. nastoupí na DPČ. Je to možné? Nebo má zaměstnavatel povinnost dodržet u ní "nepracovní" lhůtu do 6 týdnů po porodu? A je možné tuto DPC uzavřít na stejnou činnost jako čerpá mateřskou? (přitom jí ta pracovní smlouva samozřejmě běží dál).
•Do zaměstnání můžete nastoupit po skončení šestinedělí. Můžete pracovat i u stejného zaměstnavatele, ale sjednaný druh práce musí být jiný než před začátkem mateřské dovolené. Nesmíte tedy dělat tutéž práci jako před porodem. V opačném případě přijdete o peněžitou pomoc v mateřství.
•Nastoupit můžete i k jinému zaměstnavateli. Pokud byste u něj měla vykonávat stejnou práci, jako u předchozí firmy před porodem, potřebujete písemný souhlas bývalého zaměstnavatele.Toto omezení se nevztahuje na vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti.
Já jsem teďa řešila trošičku jiný případ v práci (jsem účetní, hlavně teda finanční, ale dělám občas i drobné mzdy) . že jsem měla zaměstnankyni, které z jedné firmy šel nárok na mateřskou a pak hned po nástupu na MD nastoupila na DPP do jiné firmy. Druh práce byl trošku úžeji pojatý, takže tam snad nevznikla povinnost žádost o souhlas "bývalého" zaměstnavatele. Zpětně jsme řešily, jestli nepřijde o mateřskou, pokud nedodržela to nepracovní šestinedělí - což z některých článků na internetu vyplývalo. Ale nevěř vždy internetu, takže jsem raději volala na sociálku a tam mi paní oznámila, že to je vůbec nezajímá, že klidně může pracovat hned nástupu na MD, že jediné důležité omezení je, aby nešlo o smlouvu, ze které jí jde mateřská a aby nešlo o úplnně stejnou náplň práce. Byla to teda pražská PSSZ, tak mají práce nad hlavu, už jsem se setkala občas i s tím, že na jedné OSSZ tvrdili jedno a na druhé něco jiného nebo dokonce i různé názory v rámi jedné sociálky. Ale stežejní je toto: http://www.cssz.cz/templates/nejcastejsi-dotazy...{297E2F70-A9FC-4549-95A0-74E5AF560B02}&NRORIGINALURL=%2fcz%2fo-cssz%2finformace%2fnejcastejsi-dotazy%2fnejcastejsi-dotazy-nemocenske-pojisteni.htm&NRCACHEHINT=Guest#33 (dotaz úplně nahoře)
Uzavřít DPC jde hned, ale nesmí být na stejnou činnost jako má pracovní smlouva.