Mutterschaftsgeld, betreuungsgeld, elterngeld, elternzeit

evanajbertova
4. dub 2016

Dobrý den, pracuji dva roky v Německu jako pendler tj. dojíždím každý den do práce za hranice. Jsem těhotná a v ČR nemám bohužel nárok na mateřskou dovolenou . Chtěla jsem se zeptat zda má někdo zkušenost co, kdy, kam, jak podat či zaslat na německé úřady. Pročítala jsem na internetu ale jsem z toho celá jalová :/ děkuji moc za objasnění a za info 🙂

atinkaa
4. dub 2016

evi skus sa pridat do temy nemecko to bude lepsie 😉
kuk zde https://www.modrykonik.cz/group/1070/

evanajbertova
autor
4. dub 2016

zkusím, děkuji 🙂

kkouzlo
4. dub 2016

zaměstnavatel (nebo jeho mzdovka) za vás vypočítá Muschu, na základě papíru od gynekologa, kdy máte termín, pak dodáte rodný list. Volíte si délku Elternzeitu, žádáte o to písemně svého zaměstnavatele. S ostatním z pohledu mzdové účetní nemám zkušenost

kristyna90
4. dub 2016

ahojky ja dostala od doktora papiry pro pojistovnu s datem predpokladaneho porodu a ti mi obratem poslali kdy mi zacne materska.. to jsem musela dat sefovi.. a jim poslat kopii.. po narozeni ditete poslat kopii rodneho listu na pojistovnu a oni dopocitali konec materske..jinak uz si to moc nepamatuju...

evanajbertova
autor
5. dub 2016

Takže si nemám stahovat na netu papíry na mutterschaftgeld a podat to přímo na familienkasse ?

kristyna90
5. dub 2016

ja si stahovala jen na rodicak papiry.. a ty pak posilala jak se maly narodil.. ale kdyz se zeptas doktora tak ti to rekne🙂 me teda ten muj rekl co mam delat🙂

evanajbertova
autor
5. dub 2016

Mě právě řekli, že nemají zkušenosti s tím když pracuji v zahraničí ..

kristyna90
6. dub 2016

aha ty chodis v cesku k lekari... ja chodila tu, takze mi vse rekl.. ale myslim ze kdyz si ty papiry stahnes ty mutterschaftgeld a posles ze se nic spatneho nestane.. max. ti to poslou zpaky.. s tim taky nemam zkusenost jak je to od ceskeho lekare.. to si budes mozna muset i soudne.nechat prelozit ten papir co ti da... nebo se zkus zeptat jeste v te skupine viz. vyse🙂

evanajbertova
autor
6. dub 2016

A ještě otázka 🙂 dají mi rodičovský příspěvek na 3 roky?

kkouzlo
6. dub 2016

měli by bez problému

evanajbertova
autor
11. dub 2016

zkoušela jsem se přidat do skupiny, jsem asi tupoň ale stále se mi nedaří se tam přidat :/ @atinkaa

kristyna90
11. dub 2016

jinak s tim rodicovskym prispevkem na 3 roky vam neporadim.. rodicovska dovolena je tu 12 mesicu.. pokud se budete stridat s manzelem tak 14.