Musím mít odpracované dny, abych měla nárok na MD?

ramalka2
19. říj 2014

Mamci,uz nevim co je tedy spravne...Letos v srpnu jsem opet nastoupila do prace po 3 lete rodicovske.Smlouvu mam na neurcito.
Planujeme druhe mimco...tak se ptam,jestli musim mit odpracovany urcity pocet dnu,abych mela narok na MD?

j.a.n.i
19. říj 2014

@ramalka2 Nemusíš, ale jestli ještě nejsi těhotná, tak je mít budeš.

evulina77
19. říj 2014

počítá se i rodičák a pokud teď pracuješ a máš smlouvu na dobu neurčitou, budeš mít mateřskou bez problémů

ramalka2
autor
19. říj 2014

Moc diky holky😉me kazdy rikal neco jineho-ze musim odpracovat 200 dni,druhy pak ze jen 200 hodin...
Jeste jenou dekuju🙂

pavlinka83
31. pro 2014

@j.a.n.i
@evulina77 Taky bych se chtěla zeptat, v říjnu 2015 mi končí tříletá RD, smlouvu mám taky na dobu neurčitou. Do té doby se mi pravděpodobně nepodaří podruhé otěhotnět, takže kdybych otěhotněla krátce po nástupu do zaměstnání a pracovala třeba jenom 2 měsíce a pak šla na nemocenskou (při 1.těhu jsem byla od začátku na riziku) budu mít teda nárok na mateřskou i když nebudu mít odpracováno těch 270 dní?

evulina77
31. pro 2014

@pavlinka83 za práci se považuje i rodičák, takže to bude ok

pavlinka83
31. pro 2014

@evulina77 A počítat se mi bude z čeho, z platu před první RD?

evulina77
31. pro 2014

@pavlinka83 z platu, který budeš mít za tu dobu, co budeš pracovat, nebude se to počítat z rodičáku, neboj 😀

j.a.n.i
1. led 2015

@pavlinka83 Ano, nárok mít budeš a pro výpočet se až do 4 let věku porovná tvůj plat za ty 2 měsíce s tím před první mateřskou a pro výpočet se použije ten vyšší.

pavlinka83
1. led 2015

@evulina77
@j.a.n.i Děkuju moc za odpovědi. 🙂

pavlinka83
4. led 2015

@evulina77
@j.a.n.i A ještě se zeptám, když ženě na RD skončí smlouva u zaměstnavatele, která byla na dobu určitou jak je to po tom s druhou mateřskou, když by chtěla aby to navázalo na první RD?

j.a.n.i
4. led 2015

@pavlinka83 Tak pokud se nevejde do oranné lhůty 180 dní po ukončení pracovního poměru s nástupem na tu další mateřskou, tak na druhou mateřskou nemá nárok a bude mít rodičák od porodu.

adisek
16. led 2015

@j.a.n.i mohla bych mit taky dotaz??? Pred 5 lety jsem v zahranici, kde jsem pracovala otehotnela. Pobirala jsem materskou odtamtud a po te rodicak tady v CR. Kdyz bylo dceri 9 mesicu, otehotnela jsem se synem, po porodu jsem na materskou uz nemela narok, tak jsem najela hned na rodicak. Od srpna jsem nastoupila do prace na dobu urcitou, do konce srpna 2015. Ted jsem neplanovane otehotnela, budu mit narok na materskou, budu mit na ni narok, ikdybych musela od zacatku byt na nemocenske??? TP vychazi na 21.9. Diky za odpoved 😉

j.a.n.i
16. led 2015

@adisek JO, budeš 🙂

adisek
17. led 2015

@j.a.n.i diky moooc!!!!! 😉