Musí rodičovská navazovat na odchod na 2. mateřskou?

crasty
30. zář 2017

Dobrý den. Moc vás prosím o radu. Tapu v oblasti rodičovské dovolené. Jsem na rodičovské dovolené zhruba půl roku, dala jsem si to na 21 měsíců (10476,-), i s tim, ze kdykolik prispevek jde snizit - zmenit, zajímá mne, *plánujeme druhé miminko ...(pokud to vyjde) cca az bude prvnimu diteti kolem 2 let, jsem po cisari, drive tedy nemuzu dle doktora. A zajímá mne tedy, zda mi musí rodičovská *navazovat (s prvim ditetem)na odchod na mateřskou ve druhém tehotenstvi...snad to chápu dobře, měla bych si tedy snížit momentální rodicovskou na nižší peníze?abych se vešla ? A co kdybych vyčerpala peníze rodičovské u 1.ditete cca 2-3mesice nez odejdu na materskou ve 2.tehotenstvi? Co se stane?budu mit narok
Treba na neschopenku? U prvniho tehotenstvi jsem byla na neschopence kvuli rizik.zamrstnani. Moc vám děkuju za případné rady, nemám nikoho, kdo by mi to vysvětlil poradil a na úřadech moc příjemní nejsou... Moc děkuju.

jitka_cv
1. říj 2017

Aby jsi měla nárok na další mateřskou tak musíš být stále zaměstnaná.Do kdy sis nahlásila v práci rodičovskou dovolenou?

absintka19
1. říj 2017

@crasty 1.neplest Rod.dovolenou=volno v zamestnani a rodicovsky prispevek=davka od uradu prace.
2.kvuli rizik.zamestnani se nedava neschopenka ale zadost o prerazeni na vhodnou pozici (laiciky receno), kdyz neni tak na prekazkach doma za plny plat.

🙂

morticie81
1. říj 2017

Ahoj, mám to teď přesně jak se ptáš. U zaměstnavatele mám nahlášenou rodičovskou dovolenou do 11/2017 a jsem teď znovu těhotná - termín porodu až 5/2018. Rodičovský příspěvek jsem ale měla vypočtený do 11/2018. Teď je to tak, že jsem si nechala přepočítat rodičovský příspěvek do 3/2018 (pak nastoupím na mateřskou dovolenou s druhým) a v práci jsem požádala o neplacené volno z důvodu péče o dítě mladší 4 rok. Abys měla nárok na nemocenskou, musela bys alespoň na 1 den nastoupit zpět do práce a z té jít na standardní nemocenskou. A pokud “vyčerpáš” Rodičák před nástupem na další mateřskou, jsi doma za nula, ale stát za tebe platí sociální a zdravotní- to je ale možná podmíněno, to by ti řekli na sociálně. Snad jsem popsala vše.....

blahova_andrea
1. říj 2017

@crasty ahoj, opravdu pleteš rodičovskou dovolenou a pobírání rodičovského příspěvku 😉 rd, volno v práci sis domluvila do kdy? do těch dvou let nebo do tří? jinak řešíš tedy hlavně pobírání rodičovského příspěvku, který s rd v práci nesouvisí. ano, aby ti navazoval rp a md, tak je dobré si snížit částku. až budeš těhotná a budeš přesněji vědět, do kdy potřebuješ pobírat, tak si to zas přepočítáš, aby jsi vybrala vše. aby jsi měla opět mateřskou, tak ti musí běžet pracovní poměr. pokud jsi zaměstnaná, tak ano, je ideální, aby jsi brala rp až do nástupu na md. pokud ti to nevyjde, tak pak záleží právě to, jak to máš v práci s rd. pokud jsi na rd, tak nemáš nárok na neschopenku. pokud by se ti to krylo s dobrou, kdy už máš chodit do práce a nemůžeš, tak potom neschopenka. ono lze být totiž na rd a přitom už mít vybraný rp a být doma "zadarmo" 😉

blahova_andrea
1. říj 2017

@absintka19 ano, to je teorie ze zákoníku práce, ale bohužel jistě sama víš, že praxe vypadá jinak. než by se žena hádala u zaměstnavatele o svá práva a dělala si zle, tak raději volní neschopenku

blahova_andrea
1. říj 2017

@morticie81 sociální za tebe stát nikdy nehradí! ale ano, po dobu rd či pobírání rp jsi u zdravotní pojišťovny pojištěncem státu. ale bacha při tom neplaceném volnu. pokud už nejsi na rd, ani nepobíráš rp, tak za tebe stát hradit nebude. musíš se nahlásit jako matka pečující o dítě a to tě pak omezuje při docházce dítěte ve školce. ale třeba ti říkám, co dávno víš 🙂 tak třeba pro zakladatelku, kdyby nevěděla.

crasty
autor
1. říj 2017

U zaměstnavatele mám nahlášene*volno do tří let veku ditete.Takže pokud jsem to správně pochopila, do té doby mužů otehotnet a mam i nadale narok na materskou druheho ditete? Moc dekuju.

blahova_andrea
1. říj 2017

@crasty ano

crasty
autor
1. říj 2017

@morticie81 moc děkuju🙂 , takže to vše musí navazovat. Děkuju za vysvětlení na příkladu.