Ahoj holky, nevíte některá, jestli jde nějak udělat, že bych na mateřskou odešla o 2 týdny později pokud bude vše v pořádku? Měla bych být v práci do 11.10. a napadlo mě, že bych to do konce října dochodila pokud bude vše v pořádku. Je nějaká možnost to normálně nahlásit a najednu na mateřskou o 2 týdny později? Netušíte? Nebo na koho se obrátit nejlépe s tímto dotazem? Děkuji 🙂
@cermij No, pochybuji, že ti doktor posune termín o skoro 20 dní... jako pokud by se jednalo, třeba o 4 dny, tak tam jo, ale o tolik ne. Jinak tedy jde na mateřskou nastoupit i později než 6 týdnů před TP, ale okrádáš se tím o mateřskou, protože se ti bude krátit - bude jen 22 týdnů od porodu, takže nejhorší kombinace je odejít na mateřkou později a porodit dřív. To bych se spíš zkusila domluvit se zaměstnavatelem, jestli ti nemůže dát v říjnu prémie a pak tam chodit zadarmo.
@j.a.n.i když porodíš dřív, tak o to se mateřská nekrátí - rozhodně tedy ne o tu část, o kterou jsi porodila dřív. Krátí se v případě, že se nastoupí později, než je termín porodu mínus 6 týdnů - takže když nastoupí na MD o 2 týdny později a porodí o 3 týdny dřív, tedy týden po nástupu na MD, tak bude mít nárok na ten 1 týden před porodem a (28 mínus ten jeden vyčerpaný mínus ty dva, o které nastoupila později), tedy 25 týdnů po porodu.
A ještě ten zákon je tak blbě formulovaný, že nevím, jestli je k tomu judikatura, ale to ustanovení
(3) Vyčerpá-li zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než 6 týdnů, protože porod nastal dříve, než určil lékař, přísluší mateřská dovolená ode dne jejího nástupu až do uplynutí doby stanovené v odstavci 1. Vyčerpá-li však zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než 6 týdnů z jiného důvodu, přísluší jí mateřská dovolená ode dne porodu jen do uplynutí 22 týdnů, popřípadě 31 týdnů, jde-li o zaměstnankyni, která porodila zároveň 2 nebo více dětí.
by se dalo vykládat i tak, že pokud porod nastal před termínem, tak má stejně nárok na těch 28 týdnů, i kdyby byla nastoupila později.
@maladama Právě, že je to formulované tak blbě, tak může dojít i k výkladu (a věřím tomu, že jsou schopni ho na OSSZ použít a pak je otázka, zda se s nima bude člověk hádat), že se to krátí i o ty z důvodu předčasného porodu... protože nastoupila později z jiného důvodu, ale jestli je k tomu oficiální výklad to taky nevím.
Holky jak to je jsem v praci kratce a na mateřskou by mi vznikl narok v 35tt, myslite ze kdyz nechám dovolenou na konec nebo pripadne bych byla na neschopence ze to pujde zažádat o ppm par tydnu pred porodem ?
Nastoupit můžete, kdy chcete, ale zákon říká, že byste měla nastoupit 8-6 týdnů před předpokládaným termínem porodu (nebo také 56-42dní před). Pokud nastoupíte později, tj.4t před předpokl.termínem porodu, bude se Vám PPM počítat, jako kdybyste nastoupila nejpozději 6t před předpokl.termínem porodu...
Předčasný porod se posuzuje jinak - tam se může stát, že jste např. ještě nenastoupila na PPM a bude se Vám to počítat ode dne porodu (28t nebo 37t - dle počtu dětí 🙂 ).
Těch 22t se používá především v případech, kdy dítě převezme po 6nedělí otec (a matka se vrací do práce) nebo při převzetí dítěte do péče (např. rozhodnutím soudu).
@kristyn.g a ses ji jistá že ti těch 270 dnu nedá do těch 6tydnu
Ja nastupovala 16.2., ale protoze za me prisel zastup prilis pozde, chodila jsem novou posilu zaucovat jeste v breznu. Udelali to jako doplatek mzdy a normalne mi to poslali na ucet 😊
@lachtanice86 nastoupila jsem 14.2. a datum poslední ms by asi (-+den) 14.3 ☹ těhotenství mi kalkulačka ukázala trvá 280dní a odpracovala jsem 28dní před termínem poslední ms... dohromady tedy 308, od toho odečtu 6týdnů a vyjde mi 266dní - mám mít 270 alespoň ☹
@kristyn.g termín předpokládaného data porodu píše lékař na Žádost o PPM...
Zkuste si to v klidu ještě jednou propočítat, aby těch 270 pojištění vycházelo nejlépe na den před nástupem na PPM, tj. nejpozději na den před šestým týdnem před předpokl.termínem porodu (=na 43.den před předpokl.termínem porodu). Držím palce!
Kamarádka pracovala az do poslední chvíle. V práci ji dali jinou smlouvu po dobu mateřský
@cermij datum nástupu mi počítal dr dle termínu porodu. Potřebovala jsem jít v jiný termín, abych dochodila měsíc, tak mi bez problémů šoupnul termín a bylo. 😉 Záleží tudíž na tom jak se domluvíš s dr 😉