Mohu být nadále doma na RD, pokud už děti budou v MŠ?

karlam
4. říj 2014

Maminky, prosím vás, mám dotaz. Mám dvojčata, které budou mít tři roky v červenci 2015, rodičovskou dovolenou mám nahlášenou do konce srpna 2015 a původně jsem chtěla od září, jak by nastoupily děti do školky, začít chodit do práce. Nicméně se situace změnila a já bych do práce potřebovala nastoupit až od ledna 2016. No a teď se ptám, pokud děti nastoupí v září 2015 do školky, ale já zůstanu do konce roku 2015 doma, je v tom nějaký problém? Již bych nečerpala žádné peníze, ty si vyčerpám právě v srpnu, takže do konce roku bych nečerpala nic, ale předpokládám, že zdravotní a sociální by za mě nadále hradili?
Stručně řečeno: vím, že můžu být na rodičovské doma do dovršení až čtyř let mých dětí, avšak nevím, jestli mohu být doma i když děti chodí do školky?
Děkuji moc za vaše rady a zkušenosti!!!!!

holubice.petra
4. říj 2014

@karlam ano muzes byt doma

gepe
4. říj 2014

@karlam ano muzes, zalezi na dohode mezi Tebou a Tvym zamestnavatelem o jejim ne/prodlouzeni, pokud jsi zamestnana. Pokud ne, nevim, zda stat plati i odvody, pokud jiz nepobiras rodicovsky prispevek, prip. bys musela na UP.
Ale jak rikam, nevim jak to s temi odvody realne je.

blanka.k
4. říj 2014

@karlam Rodičovská dovolená je pouze max.3letá.... pobírat rodičovský příspěvek můžeš do 4 let věku (ale už nejsi na RD) 😉 Já jsem musela dát ke 3.narozeninám syna výpověď (jinak bych musel zpět do práce nebo žádat o neplacené volno - ale to se zaměstnavateli nelíbilo, prý musí za mě platit pojištění), a 4.rok jsem pobírala RP (a k tomu syn chodil do školky a já pracovala na živnost).

mooncaa
4. říj 2014

@karlam Buď si protáhneš pobírání rodičáku do prosince a děti mohou být ve školce libovolně dlouho, nebo ne a pak se nahlásíš jako pečující o dítě do 7 let a povinné odvody za Tebe bude platit stát, ale děti musí být ve školce jen max 4 hodiny denně.

j.a.n.i
4. říj 2014

@karlam Rodičovská dovolená je maximálně do 3 let věku, tedy bez ohledu na to, do kdy máš vypočítaný rodičák, tak jsi povinna nastoupit do práce den po 3. narozeninách nebo se domluvit na neplaceném volnu, ale to je otázkou, zda ti zaměstnavatel schválí. A pokud ano, tak aby za tebe platit stát dále zdravotní, tak by alespoň jedno z dětí smělo chodit do školky maximálně na 4 hodiny, pokud budou obě na celý den, tak musíš zdravotní platit. Nebo tedy protáhnout rodičák, pak by mohly obě chodit na celý den, ale to neplacené volno v práci musíš řešit i v tomhle případě.

karlam
autor
7. říj 2014

tak jsem se dnes byla informovat na úřadě a mohu prý zůstat doma déle než do tří let dětí, avšak za podmínky, že budu měsíčně od nich pobírat minimálně 50 Kč, pokud bych veškerou rodičovskou vybrala a již žádné peníze nezbyly, nelze zůstat doma. zní to neuvěřitelně ale tak mně to bylo řečeno. čili si poslední dávku rozdělím na dalšího půl roku tak, aby to měsíčně dělalo minimálně 50 Kč a potom mohu být doma na rodičovské a děti přitom můžou být ve školce denně a po celou dobu (ne jen třeba na 4 hodiny)
jen info pro všechny, které toto třeba také zajímá 😉

blanka.k
7. říj 2014

@karlam jen už nebudeš na rodičovské dovolené, budeš "jen" pobírat rodič.příspěvek 😉 Jak jsem psala já i @j.a.n.i o 2 příspěvky výš, RD končí tak jak tak ke dni 3.narozenin dětí, takže stejně musíš vyřešit co v práci po tomto dni (což většinou na socce nikoho nezajímá 😅 )

karlam
autor
7. říj 2014

jojo, já dělala ve velké známé firmě a tam umožňují neplacené volno. děkuji za připomenutí 🙂

blanka.k
7. říj 2014

@karlam tak to je pak v pohodě...hlavně to zavčas nahlásit, aby s tebou nepočítali (zatím) 😉

jamys
8. říj 2014

U toho neplaceneho volna je ale.pak riziko, ze kdyz zena chce jit na dalsi materskou s dalsim ditetem tak nema narok na vyplaceni materske

j.a.n.i
8. říj 2014

@jamys Proč by neměla nárok na PPM?

jamys
9. říj 2014

@j.a.n.i protoze se materskam pocita z poslednich 12ti mesicu kdy pracuje. Kdyz je na neplacenem.volnu je furtve stavu zamestnance takze si neplati zdravotni a socialni pojisteni ale nepracuje tak se ji to nema z ceho pocitat. Tolik info od nasi personalni

j.a.n.i
9. říj 2014

@jamys Tak to doporuč paní personální, ať si nastuduje zákony potřebné pro svoji práci, případně ať alespoň nešíří bludy.

j.a.n.i
9. říj 2014

@jamys Ideálně paragraf 18 zákona o nemocenském pojištění 🙂