Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se řeší druhá MD a RD, když jsem nyní bez zaměstnání. U prvního dítěte mi skončila pracovní smlouva a nyní jsem nezaměstnaná. Pobírám však zatím rodičovský příspěvek. V dubnu se mi narodí druhý syn a zajímalo by mě, jakým způsobem se dá řešit nová MD a RD. Prý je možné na PSSZ vyplnit "papíry" že otec přebírá péči o dítě a MD se bude počítat z jeho platu opět nějakou dobu a poté nastoupím já normálně na RD např na 3 roky.
Je to vůbec možné? Řešila to některá z Vás tímto způsobem? Co k tomu potřebuji za doklady a dokumenty?
Moc děkuji za inrofmace.
pavlina
Dobrý den, já jsem to měla podobně. U první dítěte skončila firma, tak jsem přešla na úřad práce. Při druhém dítěti jsem pak nárok na MD neměla. Vše se řeší přes sociálku. Takže nárok mám jen na RD, přičemž, kdybych chtěla brát tu nejvyšší možnou částku ( RD na dva roky), tak je třeba doložit plat manžela, aby se na tu vyšší RD dosáhlo. MD podle paní na sociálce na manžela přepsat nejde. Někde jsem četla, že to jde, ale je třeba změnit mu v práci smlouvu ( pořešit to i papírově) - můj manžel, ale pracuje ve státní správě, tak by to u nás stejně nešlo 😉
Na novou MD nárok nemáš, protože nemáš zaměstnavatele. Otec může na MD, ale až po 6 týdnech od narození dítěte, může předat péči Tobě a pobírat PPM, ale nesmí u svého zaměstnavatele po dobu pobírání PPM pracovat na tu smlouvu, kterou má (takže by musel buď na dohodu, nebo u jiného zaměstnavatele). A po skončení této MD bys Ty mohla žádat o rodičovský příspěvek přes manžela na sebe s tím, že by sis mohla volit délku pobírání toho příspěvku. Druhá varianta je, že po narození dítěte požádáš rovnou o RP opět přes manžela, pak by sis mohla zvolit délku, pokud budeš žádat jen na sebe, budeš mít automaticky čtyřletou variantu.
Pokud nemáš dočerpaný RP u prvního dítěte, tak si dojdi na úřad práce a požádej si o jeho navýšení - jakmile se Ti narodí druhé dítě, začneš čerpat dávku na něj a to, co nemáš vyčerpáno u prvního, propadne.