Mateřská ze dvou smluv. Jak se bude vypočítávat?

amalie_anna
22. únor 2020

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jsem zaměstnaná u jednoho zaměstnavatele, avšak na 2 smlouvy - HPP a VPP, obě na dobu určitou.
Zajímalo by mně jak je to budoucna s výpočtem mateřské, bude se mi vypočítávat jen z jedné smlouvy nebo z obou?

Děkuji.

malenka3
22. únor 2020

Pokud budeš v době žádosti o md v aktivních smlouvách (nebo v ochranné lhůtě), bude se ti počítat z obou (mateřská bude jedna, ale budeš ji mít vyšší). Mám to teď stejně. HPP jsem byla na neplaceném volnu (po dočerpání rodičovské dovolené) a pak jsem měla VPP na jinou práci. A mateřská mi chodí teďka spojená za oba úvazky.

mataharyy
22. únor 2020

budou se ti počítat obě, ale pouze za předpokladu že jsi u obou účastna na sociálím pojištění (tzn. u DPP výdělek nad 10000,- a u DPČ nad 3000,-)

merope
22. únor 2020

A já jen upozorním, že jsem to měla podobně, rodila předčasně v únoru, papíry odevzdala až v březnu (původně jsem měla nastoupit na mateřskou až v březnu) a mateřská mi došla až v srpnu zpětně od začátku. Je tam šíleně faktorů, zda to je z jednoho nebo ze dvou, mně nakonec dali jen z jedné smlouvy, úplně jsem ty paragrafy nepochopila, ale já to měla vůbec divně (DPP, každý měsíc jinou výplatu, někdy přes a někdy pod 10.000). Jenom je potřeba si pohlídat, že hlavní je den nástupu na mateřskou. Pokud máš kontakt na sociálku zaměstnavatele, dá se tam zkusit zeptat, já se ptala na své (jiný okres) a tam mi řekli, že to oni řešit nebudou, že je to podle sídla zaměstnavatele a ti navíc byli každý jiný a s jiným sídlem. Divočina.

bamak
22. únor 2020

@amalie_anna měla jsme HPP a dohodu o pracovní činnosti. Nevím, jestli je to stejné, ale já jsem musela v tom měsíci, kdy nastoupím na mateřskou dohodu aktivně naplnit. Jinak by se mi počítala mateřská jen z HPP.

malenka3
22. únor 2020

Pokud paní píše, že má VPP, tak předpokládám, že nemá DPP, ani DPČ. Tudíž odvody sociálního má, měla by mít klasickou smlouvu na zkrácený úvazek. Tím pádem nastupuje klasicky na mateřskou a tu jí spočítají z obou základů.

amalie_anna
autor
24. únor 2020

@malenka3 Ano, přesně tak, jak píšete. Mám HPP a VPP. Z obou se odvádí sociální, výplaty mi přichází od jednoho zaměstnavatele.