Ahoj holky,
zjistila jsem, že jsem těhotná - v době porodu bude malému 3,5 roku cca. Mám u zaměstnavatele smlouvu na dobu neurčitou a předběžně mi souhlasil s prodloužením rodičovské dovolené u prvního dítěte, kdy od 3 let malého budu čerpat neplacené volno (tj. od konce května) do jeho 4 let.
Vznikne mi nárok na mateřskou s druhým dítětem, nebo jsou tam nějaká specifika, která musím splňovat? Našla jsem k tomu toto, viz níže, ale moc moudrá z toho nejsem - to si mám od 3 let malého platit dobrovolně nemocenské pojištění?
"Pokud je matka na rodičovské dovolené s prvním dítětem do 4 let jeho věku a má platnou pracovní smlouvu, ze které jí vznikl nárok na první peněžitou pomoc v mateřství, vznikne jí nárok na tuto dávku i v souvislosti s dalším těhotenstvím. Nově se zjišťuje i denní vyměřovací základ (DVZ) pro výpočet dávky. Pokud k nástupu na dávku dojde do 4 let věku předchozího dítěte u stejného zaměstnavatele, porovná se nově zjištěný DVZ s DVZ, který byl použit pro výpočet předchozí PPM. Pro stanovení nové peněžité pomoci v mateřství se použije vyšší denní vyměřovací základ."
Děkuji za vysvětlení..
Pokud na md nastupuješ do 4 let věku prvního dítěte, stále trvá pracovní poměr, ze kterého jsi čerpala tu první md, pak dostaneš mateřskou minimálně v té původní výši. Ten poslední odstavec je tam proto, že kdybys náhodou v těch třech letech (nebo kdykoliv jindy) nastoupila zpět do práce a vydělávala, tak se ti normálně spočítá mateřská podle nového příjmu. Ta se pak porovná s tou původní a vyplácet se ti bude ta, která je vyšší.
@marti89 nepochopila jsem to neplacene volno...to si budes sama v tom obdobi platit socko,zdravko?nebylo by lepsi si protahnout ten prvni rodicak a mit to evidovano stale jako rodicovskou?
Jinak ti holky prede mnou uz odpovedely.
Jsem ve stejné situaci s tím rozdílem, že jsem již porodila (dceři v době porodu 3,5 let). Mateřskou normálně pobírám, je vypočítána z posledního skutečně odpracovaného roku, dokonce mnohem vyšší, než jsem měla s první dcerkou (asi se tam ještě navíc připočítalo to, že jsem chodila při rodičáku na brigádu..nebo nechápu, ale nestěžuju si :D ) . Jinak též mi bylo nabídnuto neplacené volno do 4 let věku...u nás se to nakonec vyřešilo neschopenkou kvůli rizikovému těhotenství (nakonec se syn narodil předčasně v 35tt). Každopádně, i kdybych měla neplacené volno, stejně bych měla normálně nárok na mateřskou. Budeš to mít určitě stejně 🙂
@marcicek84 Bylo mi řečeno, že když se ve 3 letech dítěte nevracim do práce, tak si musím požádat o neplacené volno. Zdravotní pojištění platí stát, pouze se změní kategorie. Takže mne zajímá to nemocenské, jestli si ho mám začít platit a od kdy. Rodičák mám aktuálně nastavený do 4 let malého, ještě jsem to nestihla jít změnit.
@marti89 zvlastni,ale kdyz pobiras rodicak tak za tebe zdravotni plati stat,proto by mi prislo i logicke v praci pozadat o prodlouzeni rodicovske ale,ze to nazyvaji neplacene volno,to mi zavani tim,ze mas obnoven prac.pomer a tim padem bys mela platit nejak odvody,u nas vvpraci se to poji s pojistenim a zamestnavatel plati jen jeden den a zbytek bychom si museli doplacet sami...proto jsem to nepochopila,pravda nikdy jsem nad 4 letou variantou neuvazovala,tak nevim jak by to bylo v praxi,ale tohle bych si na tvem miste overila,mozna to je jen nejake nazvoslovi tveho zamestnavatele a je tim mysleno prodlouzeni rodicovske,fakt tezko rict...treba odpovi nekdo erudovanejsi...
Rodicovska dovolena je pouze do tri let ditete,pokud pote zena nenastoupi,zada o neplacene volno. Alespon tak to bylo vloni,kdyz tak me nekdo opravte....rodicovsky prispevek se na to nevztahuje,to jsou dve samostatne veci. Pokud pobiras rodicovsky prispevek,neplatis socialni ani zdravotni pojisteni. Pokud teda nepodnikas nebo nejake dalsi extra vyjimky. Muzes si zajit na up,kde ti reknou vice,nebo jim napsat email. Ja jsem kdysi volala na jejich infolinku a rekli mi taky vse potrebne.
Objevuje se tu pár matoucích informací. Takže malý rekap. :
1) rodičovská dovolená se čerpá v práci, není za ni ani koruna, má ji pouze ten, kdo má aktivní pracovní poměr (smlouva trvá). Může být maximálně do 3 let věku dítěte, pokud nemůžete do práce, musíte požádat o neplacené volno (to zaměstnavatel nemusí schválit), nebo nějak ukončit pracovní poměr.
2) rodičovský příspěvek je dávka státu, má na ni nárok každý, s rodičovskou dovolenou vůbec nesouvisí. Může se čerpat až do 4 let věku dítěte, ale jen do nástupu na mateřskou kvůli dalšímu dítěti.
3) po dobu, kdy berete rodičovský příspěvek nebo jste na rodičovské dovolené, za vás platí zdravotní pojištění stát. Po dobu neplaceného volna NE, ale pokud v tu dobu stále pobíráte rodičovský příspěvek, je to v klidu, protože stát platí stejně dál kvůli tomu pobírání.
4) sociální pojištění (nemocenské, důchodové...) vůbec nemusíte se řešit. To není povinnost platit, platí se pouze z výdělků.
K dotazu, jestli na neplaceném volnu si ho musíš platit - ne, nemusíš, pokud nastupuješ na md do 4 let věku prvního dítěte, jsi stále krytá a platí to, že pokud ti původní pracovní poměr trvá (neplacené volno na tím nic nemění), tak nárok na mateřskou zůstává minimálně v té původní výši. Někdy může být dokonce vyšší, pokud se do toho započítá čerpaná dovolená nebo přivýdělek během rodičáku.
Super, moc všem děkuji za odpovědi a vysvětlení. 🙂
A můžu se taky zeptat, když mi MD bude navazovat na RD, ten papír od doktora odnesu na OSSZ, nebo jak se žádá v tomto případě o PPM? Prvně jsem ten papír odnesla zaměstnavateli. Díky.
@zavodnice aha, pozor na to, to, co jsem psala o nástupu na druhou md do 4 let věku prvního dítěte platí pouze v případě původní smlouvy. Nepřistup na podpis nové, tím se o původní výši mateřské připravíš. Pokud se změní jen jméno firmy, ale je to pořád totéž, mělo by to být řešeno dodatkem ke smlouvě. Případně zajdi na sociálku, jak přesně to udělat, abys na tom nebyla škodná.
@marti89 na tu neschopenku jsem nastupovala až po třetím roce. Souhlasila jsem s tím neplaceným volnem, byla jsem na něm 3 měsíce a pak jsem otěhotněla a hned šla na rizikovko (téměř žádný čípek po operaci, takže to bylo nutné). Ale je teda fakt, že jsem si s tím i prodloužila rodičák, brala jsem teda nějakých 1500,-, měla jsem už hodně vyčerpáno, ale mě šlo o to překlenutí doby, než znovu otěhotním, protože další miminko bylo v plánu a v práci pro mě neměli v tu dobu místo, takže se jim to taky hodilo.
@marti89 já teď na neplaceném volnu jsem (a znovu těhotná), RP nepobírám, zdravotní za mě platí stát, jako za osobu pečující o dítě do 4 let (malý ale může do školky max. na 4 hodiny), pokud ti vyjde RP tak to zdravotní řešit nemusíš. Nemocenské a důchodové není třeba řešit. Takže je to, jak píše @malenka3.
Pokud ti stále trvá zamestnanecky poměr a nastoupíš do čtyř let věku ditete na md, tak bude ve stejné výši jako u prvního dítěte.