Ahoj holky,
jsem v 10 tt., termín porodu 5.6.2017. Aktuálně od prosince 2015 v evidenci ÚP, byla nutnost odpočinout si od náročné manažerské práce.
Předtím jsem x let pracovala.
Chápu to správně tak, že stačí nastoupit v březnu do dobře placené práce, klidně jen na pár dní a pak se mi mateřská bude počítat z platu z této práce? Např. nastoupit na týden, pak jít na nemocenskou a pak za měsíc nastoupit na mateřskou, tzn. 8 t. před termínem porodu?
Nebo je nějaký limit kolik dnů či měsíců musí žena mít v dané práci odpracováno?
Předem děkuji odbornícím na tuto tématiku🙂
@kukokuko Nezáleží...já dělala asi 4 roky pod jedním zaměstnavatelem. Pak se firma přejmenovala a změnil se zaměstnavatel. (mě se jen napsala nová smlouva ) Po 2 měsících jsem šla marodit a následně na MD. a počítala se mi jen z těch dvou měsíců 🙂 A to jsem si nechala zvýšit plat abych nebrala almužnu ;)
@kukokuko podle toho co píšeš v úvodním příspěvku si myslím, že v tom případě nebudeš mít ke dni porodu odpracovaných 270 dní v posledních dvou letech, čili mateřskou nedostaneš ... a pozor, těch 270 dní je opravdu nutných, pokud by ti chyběl jeden jediný den, nárok na mateřskou ztrácíš ... a tobě budou chybět odhadem tak 3 měsíce ...
@kvakuska
Já myslím, že to stihnu v pohodě. Uvažuju tak, že když nebudu z posledních 24 kalendářních měsíců 15 měsíců pracovat (taková situace nastane v únoru 2017), tj. od prosince 2015, tak pak je potřeba v březnu 2016 opět nastoupit do práce. Těch 270 odpracovaných dnů má být ke dni odchodu na MD, nikoliv ke dni porodu, jestli se neplatu🙂 Doufám tedy, že to je správná a logická úvaha..
@kukokuko no to asi nebude stačit ... pokud nastoupíš na MD 14 dní před plánovaným porodem a počítám žes s prací skončila 1.12.2015, tak se ti z předchozího porodu budou počítat 164 dny. Zbytek dní by sis musela ještě stihnout dopracovat. (pokud skončilas třeba 15.12.2015, tak si spočti 164+15, ale stejně ti pořád bude chybět víc než 5 týdnů) ... nejlíp zajít na sociálku a nechat si to pořádně spočítat ... a počítej s tím, že můžeš porodit i dřív ...
No možná jsem se nevyjádřila úplně přesně..Já mám termín porodu zatím cca 5.6.2017, takže odchod na MD počítám začátkem dubna 2017. Na MD se přece nastupuje 8-6 týdnů před termínem porodu...To té doby to zjednodušeně chápu tak, že je potřeba mít odpracováno alespoň 9 měsíců (=270 dnů) z posledních 24 kalendářních měsíců a zároveň nutnost být také v zaměstnaneckém poměru..A to mi vychází, že s nástupem do práce v březnu 2017 budu mít akorát splněno 🙂
Ale materska se pocita z prumerne hrube mzdy za poslednich 12 mesicu ne? Ale kdyz je clovek na pracaku tak nevim, jak se to pocita no 🙂
No možná jsem se nevyjádřila úplně přesně..Já mám termín porodu zatím cca 5.6.2017, takže odchod na MD počítám začátkem dubna 2017. Na MD se přece nastupuje 8-6 týdnů před termínem porodu...To té doby to zjednodušeně chápu tak, že je potřeba mít odpracováno alespoň 9 měsíců (=270 dnů) z posledních 24 kalendářních měsíců a zároveň nutnost být také v zaměstnaneckém poměru..A to mi vychází, že s nástupem do práce v březnu 2017 budu mít akorát splněno 😉
@kvakuska jaktože 9 měsíců? kalendář uvádí, že rok 2016 má 253 pracovních dnů, takže těch 270 dní vychází na rok a něco...
@kukokuko Je třeba to spočítat (také kolik bylo odpracováno v minulém zaměstnání), rozhodně bych myslela, že to vychází na víc než 5 týdnů v novém zaměstnání. A je také otázka, zda tě někde ve vysokém stupni těhotenství přijmou...
Pokud vím tak musí být odpracováno 270 dní v poslednich dvou letech a v době nástupu na md musí trvat pracovní poměr ( nebo to musí být v ochranné lhůtě po jeho skončení).