Ahoj,mám takový dotaz. Jsem nezamestnaná v čr a jsem těhotná. Tím pádem tady v čr nemám nárok na mateřskou. Můj přítel pracuje v německu a je jako pendler,zajímá mě jestli on může pobírat v Německu mateřskou když já nemám žádný příjem. Nebo jestli je něco co by se dalo v Německu vyběhat?? Děkuji za rady
Pokud jsi nezaměstnaná a neprovdaná tak myslím, že máš nárok na rodičovskou v ČR. Mateřskou asi ne. Pokud byste se vzali, pak bys měla narok na rodičovskou v německu, minimální. (Pokud jste manželé, jsi chápána pojištovnou jako nezaopatřený člen rodiny) Tuším že je to 400 euro měsíčně do 1 roku dítěte plus kindergeld 180 eur ale nevím jestli to není podmíněno bydlištěm v německu to kindergeld. Měla jsem německou mateřskou i rodičovskou, ale pracovala jsem tam já i manžel...
Manžele zatím nejsme a trvalé bydliště máme oba v Čr.
No, ale to se přece vylučuje, abys pobírala, nebo přítel něco na dítě, když máte trvalý pobyt v jiné zemi, než je Německo.
Nemas narok. Navic ted od noveho roku musis mit trvale bydliste v Nemecku. Takze i kdybyste byli manzele, CR ti to zamitne, zazadas v Nemecku, tam to zamitnou a nasledne s tim zamitnutim z Nemecka ti priznaji rodicak v CR.
Materskou nedostanes zadnou. To bys tam musela pracovat. A jinak materska je 300€ do roka.
Ale tebe se toto netyka. Nejste manzele. Ty "kopes" sama za sebe. Pritel pak dostane Kindergeld.
Kindergeld dostane, protoze tam odvadi dane. Je to vazano na toto a nemusis mit bydliste v Nemecku
@aduliaduli jo a dostanes hned po porodu rodicovsky prispevek. 220 000 Kc. Pritel nemuze brat materskou a zaroven pracovat. Kdo by vas zivil. Muzes pracovat, ale je to tam omezeno.
A přítel má trvalé bydliště kde, v Německu, nebo taky v ČR jako ty?