Mateřská v Německu - může ji dostat otec dítěte, který je tam zaměstnaný?

aduliaduli
4. čer 2018

Ahoj,mám takový dotaz. Jsem nezamestnaná v čr a jsem těhotná. Tím pádem tady v čr nemám nárok na mateřskou. Můj přítel pracuje v německu a je jako pendler,zajímá mě jestli on může pobírat v Německu mateřskou když já nemám žádný příjem. Nebo jestli je něco co by se dalo v Německu vyběhat?? Děkuji za rady

xxx3d
4. čer 2018

A přítel má trvalé bydliště kde, v Německu, nebo taky v ČR jako ty?

verziz
5. čer 2018

Pokud jsi nezaměstnaná a neprovdaná tak myslím, že máš nárok na rodičovskou v ČR. Mateřskou asi ne. Pokud byste se vzali, pak bys měla narok na rodičovskou v německu, minimální. (Pokud jste manželé, jsi chápána pojištovnou jako nezaopatřený člen rodiny) Tuším že je to 400 euro měsíčně do 1 roku dítěte plus kindergeld 180 eur ale nevím jestli to není podmíněno bydlištěm v německu to kindergeld. Měla jsem německou mateřskou i rodičovskou, ale pracovala jsem tam já i manžel...

aduliaduli
autor
5. čer 2018

Manžele zatím nejsme a trvalé bydliště máme oba v Čr.

xxx3d
5. čer 2018

No, ale to se přece vylučuje, abys pobírala, nebo přítel něco na dítě, když máte trvalý pobyt v jiné zemi, než je Německo.

alena1989
5. čer 2018

Nemas narok. Navic ted od noveho roku musis mit trvale bydliste v Nemecku. Takze i kdybyste byli manzele, CR ti to zamitne, zazadas v Nemecku, tam to zamitnou a nasledne s tim zamitnutim z Nemecka ti priznaji rodicak v CR.
Materskou nedostanes zadnou. To bys tam musela pracovat. A jinak materska je 300€ do roka.
Ale tebe se toto netyka. Nejste manzele. Ty "kopes" sama za sebe. Pritel pak dostane Kindergeld.

alena1989
5. čer 2018

Kindergeld dostane, protoze tam odvadi dane. Je to vazano na toto a nemusis mit bydliste v Nemecku

alena1989
5. čer 2018

@aduliaduli jo a dostanes hned po porodu rodicovsky prispevek. 220 000 Kc. Pritel nemuze brat materskou a zaroven pracovat. Kdo by vas zivil. Muzes pracovat, ale je to tam omezeno.