Mateřská s druhým dítětem. Poradíte, prosím?

nikolaa64
11. led 2023

Dobrý den jsme na rodičáku s dcerou 22 měsíců a těhotná v 6 měsíc s druhým a jsme zaměstná na dobu neurčitou když nastoupím na mateřskou doplatí mi rodičká to vím ale jako je to když s druhým nastoupím znovu na mateřskou což je 6 měsíců vzniká mi v tu dobu nárok na dovolenou 1.5 dne za měsíc mateřské znovu nebo ne?

misaky
11. led 2023

@nikolaa64 ano, aspoň já to tak měla.

aspie83
11. led 2023

@nikolaa64 mám kluky 20 měsíců od sebe a já pak žádnou neměla... Jelikož pracuji pod magistrátem, tak jsem to brala, že má zaměstnavatel v těchto věcech přehled... Ale už je to dva roky, co jsem porodila mladšího, to se bohužel nedoplacel ani rodicak, tak třeba je to jinak 😉

adula000
11. led 2023

ano, vzniká.

misaky
11. led 2023

@aspie83 to si ještě ověř. Myslím, že na dovolenou jsi nárok měla. Já čerpala dovolenou víc než tři roky zpět takže to není novinka. Ale nejsem v tomhle odborník a nevím jak to je takhle zpětně.

thalia
11. led 2023

@aspie83 Jestli sis po druhé mateřské nevyčerpala dovolenou, tak ti naskočí po návratu do práce - i když trochu pokrácená. Kolegyně to tak teď měla.

xcassiopea
11. led 2023

Mateřská dovolená se do výpočtu dovolené započítává. Musí se splnit trvání 12ti týdnů v daném roce tak, aby bylo započítáno i dalších 20 týdnů z rodičovské dovolené, která následuje. Z předchozí rodičovské dovolené dovolená nevznikla, ale pokud nedošlo k čerpání dovolené mezi první mateřskou a rodičovskou dovolenou, může ještě nějaká starší dovolená náležet. Háček je ale v tom, že si zaměstnankyně musí písemně o čerpání dovolené navazující na konec mateřské dovolené požádat (tedy čerpat řádnou dovolenou po skončení mateřské a před nástupem na rodičovskou - s rodičovským příspěvkem to nesouvisí a je možné čerpat v práci dovolenou a zároveň rodičovský příspěvek). Pokud to neudělá, zaměstnavatel jí dovolenou po mateřské neposkytne. Nárokovou dovolenou je pak možné čerpat po návratu z rodičovské dovolené, kdy už ale podléhá její termín schválení zaměstnavatelem. Někdo preferuje z důvodu financí čerpat dovolenou hned po skončení mateřské (při aktuální inflaci je to i logické, někdo si raději nechá dovolenou na dobu návratu do práce.

eviicka
11. led 2023

@aspie83 já rodila druhé před 2,5 lety a nárok na dovolenou jsem měla, dokonce jsem měla i o něco víc peněz než u prvního, protože tabulkový plat 🙂.

aspie83
12. led 2023

@thalia aha, já prvního syna rodila 2/2019, a to jsem právě po mateřské dovolenou měla... Druhý se narodil 11/2020, a to mi řekli na personálním, že nárok nemám, když jsem mezitím nechodila do práce, tak nevím. No, kéž bych tedy nějakou měla alespoň po návratu, jak tu bylo zmíněno...