Ahoj holky, v červnu 2019 jsem dočerpala poslední dávku rodičovského příspevku, měla jsem ho na dva roky, v práci jsem nahlásila, že budu doma tři. V prosinci mám termín porodu s druhým dítetem. Takze cca od října nebo jak to vychází bych měla nastupovat na novou mateřskou je to tak? Gyndařka byla jakási zmatená, že prý se mám poptat na úřadech.
@kittyy17 Nemusí. Pokud je vedena u zaměstnavatele na rodičovské dovolené (píše, že si zažádala do 3,let), tak je brána jako státní pojištěnec pro účely ZP (zdroj https://www.vzp.cz/platci/informace/stat) Taky jsem to tak měla před 2. porodem - RP jsem dočerpala někdy v únoru a na novou MD nastoupila až 1.5.
@helcakab nemusíš se nikde ptát, mateřskou nastupuješ v rozmezí od 6 do 8 týdnů před termínem porodu. Mně to třeba gyndařka spočítala, ale můžeš si to spočítat sama a vybrat datum v tomhle intervalu. Každopádně, do práce pak doneseš ten papír z gyndy, nic jiného neřešíš, jak píše
@ninive211 , pokud stále čerpáš u zaměstnavatele rodičovskou dovolenou (byť už nepobíráš rodičovský příspěvek), z hlediska plateb zdravotního pojištění jsi stále krytá státem.
@ninive211 jenomže ta zdravotní pojišťovna to neví, zaměstnavatel ji nehlásí, na jak dlouho zaměstnanec čerpá dovolenou. ZP akorát vidí platby od státu za státního pojištěnce, a ty přestanou chodit ve chvíli, kdy skončí vyplácení rodičovského příspěvku. Stát totiž neví, jestli matka ve dvou letech nastoupila nekam do práce nebo ne...
Proto se musí ZP nahlásit jako osoba pečující o dítě
@kittyy17 to je samozřejmě nesmysl,co tady paní píšeš.
Pojišťovna dostává hlášení o statusu státního pojištěnce od úřadu práce v momentě, kdy ten začne mamince vyplácet rodičovský příspěvek. A pracák tento status odhlašuje v momentě, kdy pošle mamince poslední dávku.
Zároveň souběžně s tím v momentě, kdy začne zaměstnaná čerpat rodičovskou dovolenou, hlásí zaměstnavatel pojišťovně status státního pojištěnce z titulu čerpání rodičovské dovolené. Takže v jednu dobu jsou na pojišťovně hlášeny ty statusy dvojmo (ale zdravotní pojištění platí stát samozřejmě jen jednou, to jen pro pořádek).
V momentě, kdy zaměstnankyně ukončí rodičovskou dovolenou a nastoupí zpět do práce, zaměstnavatel hlásí zdravotní pojišťovně konec statusu státního pojištěnce a přehlašuje ji na status zaměstnance, za kterého jsou už odvody pojistného ze mzdy. Pokud by zaměstnankyně ukončila pracovní poměr, pak zaměstnavatel hlásí konec statusu státního pojištěnce z titulu čerpání rodičovské dovolené a další status už nenahlásí. Zaměstnavatel nehlásí nikdy, na jak dlouho paní bude na RD, ale hlásí ukončení statusu. Dokud to neudělá, tak ten na pojišťovně pořád visí.
To, co ty paní radíš, je navíc pěkně nevýhodné. Status státního pojištěnce z titulu osoby pečující o dítě je pro ni zbytečný, protože už ho tam má z titulu rodičovské dovolené, kterou stále zaměstnavatel nezrušil. A navíc, tímhle statutem (osoba pečující) má paní nejhorší postavení - dítě smí do školky na omezenou dobu a ona si prakticky nesmí přivydělat. Kdežto pokud je doma na rodičovské dovolené (bez příspěvku), může cokoliv, je svobodná.
@helcakab tak mě to řekl přímo gynekolog, který den nastupuju na mateřskou. To by ti snad měla říct ona.