Mateřská při OSVČ a HPP

akcinorev7
2. kvě 2019

Prosla jsem clanky, ale na svuj dotaz jsem nenasla odpoved. Rok jsem zamestnana na 1/2 uvazek a soucasne 4 roky jsem OSVC /vedlejsi cinnost - rodicovska/. Jako OSVC si platim nemocenske pojisteni, ale od socialniho jsem odprostena.
Ze zamestnani budu mit 1/2 materskou, proto by me zajimalo, zda bych mela narok na materskou i z nemocenskeho pojisteni.
Je tu nektera, ktera tomu rozumi?
Moc dekuji 🙂

kytkata
2. kvě 2019

@akcinorev7
Pokud splníte nároky u obou pojištěných činnosti ,tzn . jak u zaměstnavatele ,tak u OSVČ ,můžete uplatňovat oboje PPM.

akcinorev7
autor
2. kvě 2019

@kytkata moc dekuju. U zamestnavatele budu v dobe odchodu na PPM 1,5. Pred tim jsem byla na rodicovske dovolene /4roky/ a soucasne byla OSVC na vedlejsi cinnost. Myslim, ze tuto podminku bych mela splnovat.
Jako OSVC si platim 2 roky nemocenske pojisteni, ale neplatim socialne. Je platba socialniho take dulezita pro priznani PPM?

kytkata
2. kvě 2019

@akcinorev7 K nástupu na PPM musíte splňovat podmínku 270dni nemocenského pojištění za poslední dva roky ,z toho mi vyplývá ,že jak že zaměstnání tak z OSVČ to splníte ,u OSVČ je důležité ,že si platíte nemocenské pojištění ,to že nemáte povinnost platit zálohy na to nemá vliv. Jen se pak musite domluvit na gynde,aby vám vydali dvě PPM,na každé pojištění zvlášť.

merope
2. kvě 2019

@kytkata A hlavně pozor - OSVČ a zaměstnanecké se ty dny počítají pro každé zvlášť - já myslela, že dohromady, takže jsem z OSVČ o PPM přišla.

akcinorev7
autor
2. kvě 2019

@kytkata moooc dekuju za ujisteni!

kristinapauknerova
1. bře 2023

Ahoj, moc doporučuju koupit E-book "Manuál mámy OSVČ - Získejte co nejvýhodnější mateřskou a rodičovskou", který obsahuje naprosto všechny informace ohledně čerpání mateřské a rodičáku pro OSVČ na jednom místě a ušetří vám to spoustu času a nervů. Je to popsáno fakt polopaticky a přehledně. Najdete tam kdy, kde, jak, proč a kolik žádat. Jsou tam interaktivní prokliky přímo na žádosti a objasňuje to fakt všechno okolo podpor u OSVČ. Jsou tam také pěkně popsané dopady na podnikání a alternativní možnosti výdělků v období pobírání mateřské a rodičovské včetně různých možností efektivního nastavení. Odkaz na ebook najdete na webu v sekci Finance v mateřství:https://www.krcmarova-dane.cz/