Zdravím,
chtěla bych se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenost s vyplácením mateřské, když jste byly zaměstnané u 2 zaměstnavatelů? Já mám 2x smlouvu na dobu neurčitou, v obou zaměstnáních jsem odváděla zdrav. poj. i soc. poj., u obou zaměstnavatelů jsem podávala žádost o mateřskou. Včera mi mateřská přišla, ale částka odpovídá jen jednomu zaměstnání (tomu s vyšší mzdou). Když jsem podávala dvě žádosti, budou mi mateřskou vyplácet ve dvou částkách? Nebo se mateřská počítá jen z jednoho platu? Proč bych tedy podávala 2 žádosti a 2x odváděla pojištění?
Děkuji za zkušenosti.
Zuzka
@zuzanavasickova Ja to mam stejne, dve smlouvy na dobu neurcitou. Gynekolog mi dal dve potvrzeni a o materskou jsem zadala s dvema prilohama od zamestnavatelu. Materska mi chodi ve dvou castkach.
Super, děkuji za odpověď, připadalo mi zvláštní, že by se mateřská danila nebo, že by byla nakonec méně než polovina z průměrné měsíční mzdy 🙂
@zuzanavasickova Taky jsem se bala, jestli mi to vypocitaji z celkove castky, abych zbytecne u jednoho platu odvadela socialni a zdravotni a pak z toho nic nemela. Ale muzes byt v klidu, dostanes stejne, jako kdybys mela stejny prijem v celku z jedne smlouvy🙂
@zuzanavasickova Dvě částky to nejsou. Sečte se příjem z obou zaměstnání a z toho součtu se vypočte mateřská. Takže to není tak, že jsou dvě mateřské, ale jen jedna. Navíc tam jsou redukční hranice, takže čím vyšší příjem, tím míň se mateřská zvyšuje.