Ahoj, nedařilo se mi dohledat žádné podložené info a tak se ptám zde, zda mi někdo poradí...
Vím, že pokud nastoupím na mateřskou do 4 let prvního dítěte, tak mateřská bude minimálně stejná, tedy nárok na ní je, pokud mi běží stále původní smlouva jako u první mateřské.. pokud by mě zaměstnavatel mezitím vyhodil, stačí i jen ochranná lhůta? Nebo prostě tím pádem mám smůlu?
Druhá věc - pokud by to vycházelo později, mám pak vůbec nárok na MD? Nebo musím opět splnit podmínku pojištění jako před prvním dítětem? Tzn pokud bych rodila třeba v 4,5 a do práce se vrátila ve 4 prvního ditete, tak jsem v háji?
Díky za případné odpovědi 🙂
Narok na mateřskou v obou uvedenych pripadech mas, ale v obou případech by se pocitala z poslenich zjistenych platu.
Jo ale nevim jak by to bylo v pripade výpovědi a ty ochranný lhůty... Brnkni si na tu socialku, mají normálně,, horkou,, linku, tam ti paní odpoví co jak
@j.a.n.i díky moc, vím že ty jsi tu expert 😊
@ajja87 děkuji, dost mě to uklidnilo... teď mám za sebou biochemicke a ty termíny už mě celkem "pálí".. A jestli bude další těhotenství takové jako to předchozí, tak toho mezitím moc nenapracuju taky 😔
Jojo, chápu tě... My se snažili tak 2 roky, věděla jsem, že to nepůjde hned, ale očekávala jsem, že do dceřiných 3 let to stihnem, nakonec jsem si teda prodlouzila do 4 let a měla jsem podstoupit umělé, ale asi to bylo v hlavě, protože jakmile jsrm sem se tcala soustředit na to umělé, tak jsem otěhotněla přirozeně, alw už jsem to nestihla do těch 4 let věku... Ale dopadla jsem dobře, protože jak jsem sla na ty dva měsíce do prace, tak mi zvýšili plat a tim se mi i navýšila mateřská...
@ajja87 Ja se budu vracet jen na částečný, takže Ja si určitě pohoršim, ale furt lepší než nic 😊
@j.a.n.i prosím, poradis mi ještě - platí, ze i kdybych teď měla vyplatu minimální (částečný úvazek), tak pokud nastoupim na MD do 4 let prvního dítěte, tak nemůžu mít nizsi mateřskou, než s nim?
No, platí to, ovšem za předpokladu trvání stále stejného pracovního poměru.
@j.a.n.i takže pokud se mi změní smlouva na ten nižší úvazek, tak už jsem v haji? Nebo kdyz proste mam stejne místo a všechno, tak změna poměru nic nemění?
*úvazku melo byt na konci
Pokud se ti jen dodatkem zmeni uvazek, tak je vse ok. Ono přesně pro tyhle situace to je. Aby nebyl ten kdo se vrati na caszecny do puvodni prace na tom bit nižší mateřskou.
@j.a.n.i aha, bezvadný, moc děkuju! 😊
Neodpovim úplně, ale ja mela prodlouženou mateřskou do 4 let věku dítěte, a na další jsem nastupovala asi v tech 4,5 letech prvního a normálně jsem měla nárok... Den po ctvrtych narozeninách jsem tedy nastoupila do práce, tam chodila asi 2 měsíce a pak jsem musela na neschopenku, ale jelikož mi neschopenka hrozila od začátku, tak jsem si volala na socialku a ptala se jak je to s výpočtem mateřské atd.