Mateřská na manžela, máte zkušenost?

kaarisek
3. kvě 2015

Ahoj maminky, už nějakou dobu ležíme v problematice mateřské a rodičovské. Jelikož jsem OSVČ, tak mi mateřská vychází pramalá atak uvažujeme o možnosti zkusit využít jakousi kličku v zákoně a zkusit ji napsat na manžela (opravdu myslím mateřskou, ne rodičovskou). Víme,že je to možné jakýmsi vypovězením současné smlouvy manžela v práci a sepsáním jiné - ale přesné detaily neznáme - máte prosím někdo zkušenost? Využil jste někdo? Je to opravdu komplikované, ale evidentně to skutečně jde, záleží taky asi na daných úřednících, kteří záležitost právě vyřizují. Navíc nevím, zda by to bylo možné, i když budu mít skutečný nárok já. Předem moc díky za rady. Zítra se chystáme na úřad, tak jsme zvědavi, jak pochodíme ;)

janesafari
3. kvě 2015

Tak to by mě taky hodně zajímalo-sem ted na tom dost podobně...Snad někdo poradí 😉

eva201106
3. kvě 2015

Jsme v úplně stejné situaci. V práci má smlouvy manžel už vyřešené a zítra s tím jdem na sociálku, tak jsem zvědavá, jak pochodíme, protože úřednice tomu rozhodně nejsou nakloněné, když jsem to tam byla zjišťovat. Ale je to legální, tak proč toho nevyužít

kaarisek
autor
3. kvě 2015

@eva201106 No přesně, proč to nevyužít, když státu pořád platíme a když potřebujeme, dá nám prd. prosím pěkně a mohla bys říci více detailů (nebo alespoň do zprávy)? Jak přesně je nutné smlouvu změnit - zda i zaměstnavatele nebo jen pozici a přesně od jakého termínu? Jak to přesně vychytat, protože dle těch info na netu to vypadá,že mu ji stejně nemohou napsat dříve než od 7.týdne po porodu?

janesafari
3. kvě 2015

A jak to tedy funguje???
Mám 12-letou dceru a synkovi je 21 měsíců...Ted právě jdeme na třetí mimi,at stihnu navázat mateřské,ale zároven mám od unora živnosták...

teraolli
3. kvě 2015

@eva201106 Mohla bych kdyžtak taky do IP poprosit o návod jak na to? Budu ve stejné situaci při druhém mimču. Držím palce, ať Vám to schválí.

eva201106
3. kvě 2015

@kaarisek @teraolli zatím to nemáme schválené na sociálce, tak ať nekecám, uvidíme, jak zítra pořídíme, ale musí to být buď u jiného zaměstnavatele, nebo může být u stejného na jinou smlouvu. Podle toho, co jsem zjišťovala, tak ta nová smlouva by neměla být na HPP, ale na dohodu - tak to máme nachystané my v té práci - ale ne každý zaměstnavatel na to přistoupí. A manžel může opravdu nastoupit až po šestinedělí, do té doby pobírám já ze své nemocenské, co jsem si dobrovolně platila

kaarisek
autor
3. kvě 2015

@eva201106 Děkuji moc, my se právě zítra jdeme také ptát přímo na oddělení,které nám má říci přesně než paní která vyřizuje mou mateřskou, jsme tedy vybaveni těmi nějakými informacemi, ale ze zkušenosti právě, co jim člověk sám nepodsune a neptá se přesně, tak sami moc neporadí. Takže pobíráš tedy mateřskou z dobrovolné nemocenské, ano? Přesně tak to mám v plánu já. Právě mi ale dost hoří termín, neb mám v úterý 5.5. na ni nastoupit, a pokud by pak ten přechod z mé mateřské na jeho np.nebyl možný,tak bych to ještě odložila,aby se to mohlo dořešit. (na to mě právě zase upozornila kamarádka právnička, která se zase tohohle obává)

kaarisek
autor
3. kvě 2015

@janesafari Já bohužel nemám info, jak je to s navazováním mateřské ☹ Ležela jsem jen ve své složité záležitosti, kde mi k nároku na mateřskou dle úřednic chyběl 1 den,takže jsem v zákonech sama našla, že mi ho mohou dočíst z loňska a také že jsem v ochranné lhůtě. Ale to je prostě zase jiný případ. Mezitím jsem narazila právě na tyto možnosti přepisu mateřské na manžela, tak to teď aktuálně dost akutně řešíme, protože rozdíl by byl finančně samo docela veliký. Zítra dám ohledně toho také vědět, jak jsme dopadli ;)

novynka
3. kvě 2015

@eva201106 taky prosím do sz o radu... u druhého mimi nemám nárok na PPM, protože jsem měla smlouvu na dobu určitou, a tak bych měla přejít z rodičáku na rodičák, ale kdyby to šlo papírově nějak vyřešit přes manžela, bylo by to fajn ;)

janesafari
3. kvě 2015

Já už o tom přemýšlela,když sem čekala Tobiho,že když pak MD navážu,tak bych to tak řešila....Taky sem si platila pojistku,ale s té nakonec nic nebylo,měli tisíc výmluv !!!!
Na začátku roku sem náhodou natrefila na jinou pojistku a kvůli ní sem si musela vyřídit ŽL a ten teda od unora i využívám kvůli práci...Pojistka musí jet minimálně 3 měsíce a až budu těhu,mám oznámit Dr.,že sem OSVČ a mám si nechat napsat neschopenku,tak snad bude vše ok a klapne to...Jen teda nevím co pak-jestli a jak to vyřídit teda na manžela-co to obnáší !

eva201106
3. kvě 2015

nejsem si jistá, jestli to jde a jak, pokud není nárok na mateřskou, řešíme to ze situace, že já jsem na mateřskou nárok měla, i když hodně nízkou, nastoupila jsem na ni 6 týdnů před termínem + šestinedělí, to mi skončilo včera, ale protože jsme to nestihli s těma smlouvama v práci vyřešit, tak manžel "nastoupí" 7 týdnů po porodu, ne 6. Trochu se obávám, že narazíme právě na neochotu úřednic - ta, co měla na starosti mě jako OSVČ, tak s tou byla domluva v pohodě, i mi hodně věcí zjišťovala, ale teď to budem řešit u jiné, co má na starosti zaměstnance a ta je děsně nepříjemná, a když jsem se tam byla informovat, tak dělala, že nic takového neexistuje a že obcházím zákon...

romantika
3. kvě 2015

my jsme vyuzili, ale napomohla nam tomu nahoda, manzel dostal nehorazne vypoved, takze když jsme to tusili, dal papir ze jde na mateřskou. muze byt max 5,5 mesice. po materske pracovni pomer ukoncil klasicky a sel na pracak. obecne to je tak, ze muze pracovat, ale nesmí při materske vykonávat praci, ze které tu mateřskou pobira. prakticky by mohl delat i u toho samého zamestnavatele, ale ne tu pozici. ja myslim, ze kdyby mel zamestnavatele, který oceni, ze nebude 5,5 mesice pracovat tak se i domluvi jednoduse. ale ja jsem na mateřskou u druhého uz nárok nemela vůbec. jinak po dobu materske manžela jsem nesmela pobirat rodicak. o mateřskou muze zažádat az do nejakeho veku dítěte, co ja si pamatuji tak ja brala 4 mesice klasicky RP prootze na mateřskou jsem nemela nárok, pak se stal pruser s mazelovym zamestnanim tak jsme rychle zazadali o tu mateřskou, ja si prerusila RP sla jsem na peci od dite kterou jsem mela na starsi a mazel na RP a mateřskou na mladšího.
Zase nejak silene papirovani to nebylo. Nahlasi se klasika socilka, zdravotni pojistovna. Manzel muze dále pracovat, ale nesmí vykonávat zamestnani, ze kterého to dela. Takze třeba muze pracovat v jiné praci, jina pozice, brigáda atd..

kaarisek
autor
3. kvě 2015

@janesafari Na tenhle tvůj případ by pak mělo platit nemocenská místo mateřeské 6 týdnů před a 6 týdnů po. A zbytek zjistíme ;)

kaarisek
autor
3. kvě 2015

@romantika díky, taky pěkně zapeklitý ☹ 🙂 tak můj manžel dál pracovat chce, spíš se trochu té změny smlouvy bojíme, přijdeme o jakousi "jistotu". Ano, ano, tohle znění přesně znám "nesmí při materske vykonávat praci, ze které tu mateřskou pobira",ale dá se pod tim představit opravdu spousta věcí a i právník nad tím dumá, jestli opravdu u stejného zam-tele či na klasickou smlouvu či raději na dohodu. Je tam hodně otazníků no ☹

eva201106
3. kvě 2015

@kaarisek já jsem kvůli tomu psala do nějaké právní poradny a tam mi odepsali, že to musí být jedině na dohodu, když je to u stejného zaměstnavatele...

kaarisek
autor
3. kvě 2015

@eva201106 No v těch úřednicích je háček a opravdu asi záleží na postoji každého z nich a na náhledu toho úřadu daného. Jak jsem psala teď "romantice", je tam prostě ta mezírka přesně nevysvětlená, která se právě dá využít, jen musí být podpořená danou instiutucí a to už asi moc neovlivníme a právě ty detaily, co k tomu je přesně nutné samy asi nevymyslíme ☹ Tak vám moc držíme palce, ať to projde, zkuste se odvolávat na znění toho zákona, s tím že tam není jasně stanoveno, že to možné není, spíš že to možné je. Ale pokud si postaví hlavu,tak s tím asi opravdu nikdo nehne ☹ Budu moc ráda, když písneš,jak vám to vyšlo. My se též ozvem, co zase zjistíme my ;)

kaarisek
autor
3. kvě 2015

@eva201106 jj ta má známá právnička mluvila v podobném duchu. Což je zas pro manžela blbý no, místo klasické smlouvy jen dohoda ☹ Ale když je dobrý zaměstnavatel,tak snad se není čeho obávat. Hlavně ať vám to vyjde,když už to máte takhle hezky připravené. Musíte mít ještě nějakou tu písemnou dohodu mezi sebou,že mu předáváš péči o prcka...

eva201106
3. kvě 2015

@kaarisek podle mě ale úřednice nemají právo nám to odepřít. I když tomu samy nejsou nakloněné, prostě ty papíry s náma musí sepsat, když to máme vše tak, jak to zákon nařizuje. Problém by mohl být jedině u zaměstnavatele, že by nechtěl přistoupit na tu jinou smlouvu. Protože kdyby s tím měl být nějaký problém, že je to neoprávněné, tak nepůjdou primárně po nás, ale po zaměstnavateli - tak nám to bylo řečeno a tak to zjišťoval i zaměstnavatel manžela

eva201106
3. kvě 2015

@kaarisek jo, ty papíry o předání máme doma nachystané, jen se musí podepsat přímo před těma úřednicema, nebo by musely být notářsky ověřené. Ale stejně je to divné - já mu podepíšu, že mu dítě předávám, ale v zápětí by logicky měl podepsat on mě, že mi ho předává zpátky, když bude v práci na tu dohodu

kaarisek
autor
3. kvě 2015

@eva201106 No přesně ;) Ty jemu a pak zase on tobě ;)

romantika
4. kvě 2015

@kaarisek no u vas to podle mne bude tak, ze klasicky jako ten muj nahlasi na socialce, ze jde na RP a zazada o pobirani materske - to znamena naplni tu podstatu odesel jsem z tohoto mista a zadam o maerskoo z tohoto platu. No a pak se zase nove zamestna u toho samého. Ja bych to idelane videla na novou smlouvu ci pokud by vam nevadilo tak brigádu ci dohodu. To uz je dle mne jedno - ta puvodni smlouva trva normalne dal. On i m anzel sel na tu mateřskou ještě z postu zamestnance. Normalne když mu chteli dat dohodu ze konci, tak řekl ne, měli jsme nachystany papir ze zada o RP a jde na RP a pracovni pomer trval dal. Resili jsme to takye s pravnikem. Sam na materske pak zkousel hledat brigady a normalne mohl pracovat, jen jinou praci, ale bohužel se nepoštěstilo a měli jsme jiné problemy. Jinak musí nahlásit i na zdravotko, ze je na RPa pod.. TEnkrat celkem netusili co s nami, ale je to castejsi a castejsi. Ja mela vlastne z manželova platu jak RP tak on tu mateřskou., Nikdo neresi, ze vas zamestnavatel po prvním tehi vyhodi, tak bohudíky za tudle moznost.
Jo a na uradech nikdo nic neresil, takze na mateřskou at nastoupi, myslim, ze tam prave bylo nbejak potřeba ci dobře aby tak tden byl opravdu doma a pak muze do práce. Na netu je toho hodne, i nejaka stranka pro otce na rp. DOst jsme nastudovali na netu, nektere detaily s pravnikem.

luciestancova
2. lis 2015

Zkusím obnovit tuto diskuzi.. 🙂 o práci jsem přišla v 7/2015, od 8/2015 do teď jsem na ÚP, dělala jsem si rekvalifikaci, mezitím jsem zjistila, že jsem těhu, termín mám v 6/2016, a to mě asi těžko někdo zaměstná, abych pak měla nárok na PPM, takže půjde asi manžel, má dobrého šéfa, takže s ním se dá dohodnout na téměř čemkoliv, každopádně by mě zajímalo, že když nebudu zaměstnaná, tak asi nemám nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem těch 6 týdnů před a 6 týdnů po porodu, že?? moc děkuji za odpověď 🙂