Zdravím holky. Potřebuji radu. V září semnou zaměstnavatel ukončil poměr kvůli covid přesně na den, kdy to byl rok, co jsem tam dělala. Měla jsem nastoupit hned do novel, ale tu mi diky Covidu zavřeli a čekám až se otevře a bezim podepsat smlouvu. Kdybych teď otěhotněla, měla bych nárok na klasickou mateřskou nebo na minimum protože už diky pauze nemám odpracovaný rok v kuse...
@tervanova ochrana lhůta pro nástup na mateřskou je tak dlouhá, jako poslední zaměstnání, nejdéle však půl roku. Takže pokud bys už do porodu nepracovala, tak bys nárok neměla. Pouze na rodičovský příspěvek. A také pokud bys v nové práci nepracovala dostatečně dlouho, abys stihla nastoupit na mateřskou v ochranné lhůtě, nárok by nevznikl.
Ne, neměla bys nárok, to by ses nevesla.
Neměla, těch 270 dnu nemocenského pojištění je jen jedna podminka,druha je byt v době nastupu na ppm zaměstnaná nebo byt v ochranné lhůtě, ta je max 180dnu. Rada je ted netehotnet a nebo pak nastoupit ještě někam do prace
Ahojky chci se zeptat zda mám nárok na mateřskou mám smlouvu do března tudíž šest měsíců odpracovaných a nevím zda mi ji prodlouží termín porodu mám 13.7.2021 mám nárok na mateřskou
Ahojte baby potřebuji radu mam s přítelem 1 rok starou dceru sni sem na rodičovské dovolené a přítel pracoval aj pracuje ted před 3 týdny sem nam narodila dcerka mohl by ist přítel s dcerkou na materskou dovolenou?? Řešil to niekto a vie mi poradit postup děkuji za informaci hezky zbytek dne
@petomonika1 za prve pokud pobírat na starší dceru RP, tak ten musíš ukončit uz za prosinec. Dále otec dítěte si muze zadat o PPM, za zákonem stanovených podmínek. Může si žádat až 6 tydnu od narození dítěte s nemůže pracovat na pracovní smlouvu, ze které mu bude plynout PPM.
@katjja123 proč musím ukončit na starší dceru RP?? 😱
@katjja123 RP vyplácí úřad práce a PPM vyplaci SZZ 🤦♀️
@petomonika1 ano, každou dávku vyplácí jiný úřad, ale prostě není možné, aby v rodině došlo k souběhu rodičáku a ppm. Zítra bys měla zavolat na SSP a ukončit pobírání rodičáku na starší dítě. Jinak ti ho v lednu pošlou a budeš to muset vracet. Taková jsou bohužel pravidla.
@petomonika1 pokud pobiras na starší RP rychle ukončit a pocitej s tím, ze budeš muset vracet tu částku co ti prisla za trvání nové MD. Nelze pobírat PPM a RD zároveň. Jinak k dotazu ano manzel muže nastoupit po 6 tydnech od narození na PPM pokud je nárok nebo rovnou na RD pokud nárok na PPM nevznikne.
Není sme manželé
@tervanova musí být odpracovaných 270 kalend.dni v předchozích dvou letech..takže tuto část podmínek nároku na PPM splnujete.