Mateřská, mám na ni právo nebo ne?

paddle
23. srp 2014

Pracovala jsem pro jednu společnost dost roků na to abych právo sice měla ale nevím si rady proto že jsem před rokem přesněji v únoru onemocněla. S tím že mi smlouvu vždy prodloužili jen na jeden rok. Má smlouva končila koncem roku toho minulého. Poslali mi dopis na konci roku že mi již smlouvu neprodlužují ale já jin nic mimo to že jsem odevzdala věci nepodepsala. Tudíž jsem stále zaměstnancem pod onou firmou. Ale na sociálce se semnou absolutně nebavili když jsem se zeptala zdali nárok na mateřskou mám mi bylo řečeno že ochranná lhůta byla 180 dní což bylo do konce června vyprchala a tudíž nárok nemám. Ale já nejsem vedená nikde na úřadu práce ani nic podobného tudíž nechápu jak by se mi tahle ochranná lhůta mohla týkat. Navíc za mě zaměstnavatel stále platí sociální a zdravotní. Tak proč na mateřskou nemám nárok podle sociálky?

stepaanka
23. srp 2014

@paddle pokud je smlouva na dobu určitou, končí automaticky tím určitým datumem, ne vypovědí, takže si nic podepsat nemusela, doporučuju pročíst stránky čssz 🙂

nonnni
23. srp 2014

@paddle a ty jsi na nemocenske? Jak vis, ze zamestnavatel plati socialni a zdravotni? Smlouva ti vyprsela, podepisovat, ani prevzit nic nemusis, proste ti legalne skoncil pracovni pomer.

Ta ochranna lhuta nema co delat s UP, znamena to, ze musis nastoupit na materskou nejdele 180 dni po ukonceni pravovniho procesu...tzn 180 dni ode dne, kdy ti vyprsela smlouva na dobu urcitou.

Treba se tu objevi @j.a.n.i. , ta ma nejlepsi prehled a treba se ji podari to rozklicovat.

paddle
autor
23. srp 2014

@nonnni jj jsem stále na nemocenské

nonnni
23. srp 2014

@paddle no z toho, co se da najit volne na netu ti pojisteni neplati zamestnavatel, ale stat a ty mas ohlasovaci povinnost, tzn, ze mas na pojistovne nahlasit konec pracovniho procesu (i kdyz je mozne, ze to za tebe udelal zamestnavatel, povinnost je to, zda se tvoje). A i tam plati ta zakonna lhuta 180 dni, pokud se nevejdes, tak nemas narok na PPM.

Jestli to dobre chapu, tak jsi otehotnela az po ukonceni pracovniho procesu a tam proste narok na PP v materstvi nevznika. Ale doufej, ze se tu objevi nekdo fundovanejsi, ja v tom porad sama tapu a resim... 😉

jamia
23. srp 2014

@paddle Jak píšou holky, tím, že ti skončila smlouva na dobu určitou, už NEJSI zaměstnancem společnosti a velmi pochybuju, že ti platí SP a ZP. Proto upaluj znova na sociálku a zajdu i na pojišťovnu a nech si vyjet výpis, zda nejsi dlužná!

j.a.n.i
23. srp 2014

@paddle Oznámení o tom, že ti neprodlužují smlouvu jim podepisovat nemusíš... a rozhodně nejsi stále jejich zaměstnancem, uplynutím doby určité zaměstnání skončilo.
Tedy na OSSZ ti řekli správně, že na mateřskou nárok nemáš, takže je dost mimo psát, že se s tebou absolutně nebavili... oni ti podali správnou informaci a ty prskáš, oni nemohou za to, že si myslíš věci, které nejsou pravda.

paddle
autor
23. srp 2014

@jamia toho bych se nebála jsem na nemocenské a dlužná určitě nejsem. Navíc jsem nesla papíry na ZP a tam je vše v pořádku

paddle
autor
23. srp 2014

@j.a.n.i pozor já neprskám já jen získávám informace to je rozdíl

verusky
23. srp 2014

@paddle
Ja tedy neporadim, ale take cekam, jak dopadnu. K poslednimu prosinci jsem dala vypoved kvuli prestehovani za pritelem. Ovsem den po podepsani jsem zjistila, ze jsem tehotna... Sla jsem za zamestavatelem a ucetni vytelefonovala, ze mam nastoupit na nemocenskou a na materskou pak budu mit narok. Ted jsem posilala na OSSZ zadost o materskou a vratili mi to, ze musim vyplnit zamestnavatele. Tak volani do prace a jsem zvedava, jak to dopadne... 180 dni, jak tu, holky, pisete, je sest mesicu a ja byla na nemocenske trochu dyl. Desne by me mrzelo, kdybych ji nedostala. Jako svet se nebori, ale take jsem pracovala poctive, zamestnavatel mi chtel vyjit vstric, abych o penize neprisla a nejakym spatnym vytelefonovanim...

j.a.n.i
23. srp 2014

@paddle No, získávání informací si představuji asi takhle: Byla jsem se ptát na OSSZ a tam mi sdělili, že nárok nemám, protože už mi uplynula ochranná lhůta, můžete mi to prosím někdo vysvětlit. Tvůj text je malinko jiný... a jinak tedy k těm informacím, vše co ti řekli na OSSZ je správně, nemáš trvající pracovní poměr a ani nejsi aktuálně v ochranné lhůtě, proto nárok na mateřskou nemáš. Ono si ani žádnou 180 dní trvající ochrannou lhůtu neměla, protože podle týdne těhotenství si otěhotněla až v době, když už si byla nezaměstnaná.

j.a.n.i
23. srp 2014

@verusky Tak pokud formulací k poslednímu prosinci jsem dala výpověď znamená, že ti k poslednímu prosinci skončil pracovní poměr, tak záleží jaké datum máš na tom papíru pro nástup na PPM? Protože mám nějaký bordel v tvém metříku.

paddle
autor
23. srp 2014

@j.a.n.i ochranou lhůtu jsem měla protože jsem již přes rok na nemocenské. Ochranná lhůta se netýká těch co byly na pracáku.

nonnni
23. srp 2014

@paddle ale tys nemela pracovni pomer, kdyz jsi otehotnela. Byla jsi pouze na nemocenske, kterou ti vyplacel a vyplaci stat. Na PPM mas narok pokud mas platny pracovni pomer, nebo sice pomer je ukoncen, ale vejdes se do tech 180 dni. Ty jis nemela ani jedno. Pokud to chapu dobre.

verusky
23. srp 2014

@j.a.n.i Na materskou jsem nastoupila 1.7.. Vypoved datovana k 31.12. (podepisovala jsem ji deset dni predem a dalsi den tehotenstvi zjistila, vypoved jsem chtela stahnout, ale ucetni vymyslela toto. Na nemocenskou jsem nastoupila 27.12.). Je mi nejak pomoci? Dekuji 🙂

j.a.n.i
23. srp 2014

@paddle Ochrannou lhůtu 180 dní pro PPM si neměla protože si nebyla těhotná ke konci zaměstnání. A ochranná lhůta nemá s tím, zda je pak člověk na UP nebo na neschopence nic společného, mají ji ti, komu končí zaměstnání v těhotenství.

j.a.n.i
23. srp 2014

@verusky Tak výpověď nebo konec pracovního poměru... občas je to co se zdá jako slovíčkažření celkem důležité. Ale budu brát, že konec pracovního poměru, tedy ochranná lhůta končí 29.6., pak při nástupu na PPM 1.7. nárok nemáš. Ale je otázkou, zda bys nemohla nastoupit dříve 🙂 kdy máš termín porodu a kde máš aktuálně ten papír?

berenika39
23. srp 2014

@paddle je to sice asi nepříjmný, ale když jsi pracovala, skončila ti smlouva, tak jsi pak už nepracovala. prostě je na dobu určitou - po té určíté době končí. Jestli jsi potom otěhotněla, to je jedno. To už jsi nebyla v tom prac poměru. Musela bys otěhu před koncem smlouvy.

verusky
23. srp 2014

Termin porodu mam uz za sebou 🙂 Papir je ted na socialce, byvala ucetni s nimi bude jednat. Proc je datum 29.6. a ne 30.6. ? Teoreticky - posledniho prosince vypoved a prvniho cervence nastup na materskou, tzn. uplne presne pul roku, kalendarne. Aha, uz chapu, 180dni........ Ty jsi mi vypocitala tech 180 dni, ze? To mi to o dva dny nevychazi? To je k pousmani...
@j.a.n.i

bilbery
23. srp 2014

@j.a.n.i mohla bych poprosit o radu? k 1.7.2014 jsem ukončila pracovní poměr (byla jsem zaměstnaná rok) a v půlce listopadu bych chtěla nastoupit na mateřskou, tudíž se vejdu do 180dní. Ale jsem do toho už od r.2009 OSVČ a neplatím si nemocenské. Bude to mít na to nějaký vliv? Moc děkuji

nonnni
23. srp 2014

@verusky na materskou jsi mohla nastupit od 27.6. = 8 tydnu pred TP. Pa by ti to vyslo. Tak preji, at to ucetni vyhada, protoze tohle si mela ona umet spocitat.

j.a.n.i
23. srp 2014

@verusky A ten termín byl jaký? myslím, co máš napsáno v tom papíru na PPM, jestli by ještě nešlo ten papír stáhnout a změnit datum nástupu...

bilbery
23. srp 2014

@j.a.n.i a ještě k tomu dotaz,to zaměstanvatel musí vědět o těhotenství, já mu to totiž neoznamovala,když jsem odcházela.

j.a.n.i
23. srp 2014

@bilbery Ne, nemělo by 🙂

bilbery
23. srp 2014

@j.a.n.i děkuji

j.a.n.i
23. srp 2014

@bilbery ne, nemusí, to nehraje roli, jen to časově musí vycházet.

verusky
23. srp 2014

@j.a.n.i Termin porodu 21.8., to by snad vyslo. Takze kdyby mi povedeli, ze nemam narok, mam jit za doktorkou, aby mi zmenila nastup na materskou ke dni 27.6.
Dekuji moc, klobouk dolu, jak jsi informovana 🙂

j.a.n.i
23. srp 2014

@verusky Nečekala bych na to, až řeknou, že nemáš nárok, co nejdříve bych ten papír stáhla zpět a ten datum nástupu tam přepsala, datum nástupu určuješ ty, doktorka píše jen ten termín porodu. Jo a pak to dát účetní do bývalé práce, protože ona k tomu musí vyplnit přílohu o příjmech a ta bude za jiné měsíce při nástupu k 27.6. než při nástupu k 1.7.

verusky
23. srp 2014

@j.a.n.i jani a prosim, prosim, doklady o prijmu, to jako pred vypovedi? nemocenska se na to nevztahuje? dekuji 🙂

j.a.n.i
24. srp 2014

@verusky No, pokud přepíšeš ten datum nástupu na 27.6., což bych udělala, ať je tam nějaká rezerva i když jsem to spočítala na 29.6. jako poslední termín, tak příjmy budou za období červen 2013 - prosinec 2013.

verusky
24. srp 2014

@j.a.n.i
Jani, tak dekuji mockrat, zitra budu telefonovat a telefonovat 🙂 Dekuji moc, pekny den!