Ahoj holky, jsem registrovaná na úřadu práce, tudíž nemám nárok na mateřskou dovolenou. Slyšela jsem ale že to jde uplatnit na otce dítěte. Máte s tím některá zkušenost, nebo nevíte jak to funguje ???
pokud vím, tak jde uplatnit rodičovská dovolená ale mateřská pochybuju.
@kacenka1111 Aby si mohla volit délku přes partnera OSVČ, tak musí mít placeno minimálně 270 dní nemocenské a musí ho mít placeno k datu porodu.
Jak píše @lucifereeek toto lze jen s rodičovským příspěvkem, ne s mateřskou.
@j.a.n.i Takze budu mit proste 4 roky jako doted. Nemocenske je to co se plati navíc, ze....Ne klasicke zdravotni a socialni ( ? ). Dekuji🙂
přes manžela to jde až u rodičovského příspěvku, pokud jste na ÚP, tak na mateřskou nárok nemáte a začnete pobírat rovnou RP, u kterého si můžete navolit výši i dobu pobírání, manžel může být OSVČ, ale tak jak píše j.a.n.i
@kacenka1111 Ano, nemocenské se platí navíc a pokud si ho neplatí, tak budeš mít zase na 4 roky, jako doteď.
@j.a.n.i Dekuji🙂
@novynka přes manžela to jde I u mateřské (PPM) . akorát musí manžel splňovat podmínky (270dní účasti na nemocenském pojištění plus zaměstnaný nebo v ochranné lhůtě) a v době čerpání mateřské nesmí samozřejmě na daný pracovní poměr, na který mu mateřská běží, pracovat . Navíc je to ještě komplikovanější v tom, že otec může mateřskou začít čerpat až po uplynutí šestinedělí a musí s matkou sepsat písemnou dohodu o převzetí do péče či jak se ten oficiální cár papíru jmenuje.
Nicméně možné to je - např. pokud by matka neměla nárok na mateřskou a otec byl zaměstnaný a zároveň si přivydělával jako OSVČ, pak by mohl na zaměstnanecký poměr čerpat mateřskou a na ŽL dál vydělávat. Matka by v té době musela být buď hlášená na ÚP nebo zaměstnaná.
Příznám se, že z hlavy nevím, zda je přivýdělek po dobu mateřské nějak omezený, u rodičáku není.
@jitavrtule Ano, jde to. My toho vloni využili. 6 týdnů po narození našeho chlapečka nastoupil manžel na mateřskou, a já šla na pracák. Po skončení mateřské jsme se vystřídali - on se vrátil do práce a já nastoupila na rodičovskou. A i díky tomu si mohu zvolit délku rodičáku. Jinak Ti rovnou přifaří 4 roky.
@novynka @terezka87 @kacenka1111
víc info o čerpání PPM (peněžitý příspěvek v mateřství) skrz otce tady:
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...
víc info ohledně podmínek čerpání PPM tady:
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...
@jitavrtule Přivýdělek nijak omezený není, pouze to nesmí být na ten poměr, ze kterého je čerpaná PPM.
Taky me to zajima, jak kdy a co presne, všude to je pro zamestnance, ale co když je manzel OSVC? Taky jsem byla na UP a ted mam na 4r a chtěla bych to prepsat ted na manžela u druhého a nevim, co se mu bude pocitat a co ne ( plat ) a jak je to se zdrav a soc a jestli to musí mit zaplacene to nemocenske jen když pripada v úvahu materska a ne rovnou rodicak atd...