Ahoj, jsem těhotná, a zajímá mě jak to budu mít s mateřskou. Studují vš, částečně pracují, v práci za mě platí i zdravotní pojištění. Ještě pronajímám být a chalupu. Takže budu mít nárok na mateřskou?
Mateřská se neplatí ze zdravotního, podstatná je účast na sociálním pojištění, konkrétně nemocenském. Pokud za tebe ale odvádí zaměstnavatel zdravotní, je pravděpodobné, že odvádí i sociální. Pokud v posledních dvou letech nasbíráš 270 dnů účasti na sociálním a v době nástupu na mateřskou budeš mít aktivní pracovní poměr (nebo budeš v ochranné lhůtě), pak mateřskou mít budeš.
Zašla bych se zeptat na sociálku. Tam ti zkontrolují, jestli máš nárok nebo ne. Pokud ne, zažádej si po porodu hned o rodičák. To se dělá na úřadu práce.
Já chodila do práce na HPP po dobu 4mesicu a 2mesice na neschopnosti a normálně jsem mateřskou dostala
Nárok na mateřskou budeš mít, pokud máš odpracovaných 270 dní za poslední 2 roky. Resp. pokud sis po těch 270 dní platila (zaměstnavatel) sociální pojištění. Nepatří do toho dohoda o provedení práce.