Přeji hezký den potřebuji poradit. V dubnu mi končí rodicak a v květnu se narodí další Mimi. První otázka je prý možné jít přes otce prý i matarska i rodicak. Jak to zařídit přítel má odpracovano. A druhá můžu pak tedy na tu mateřskou na ten měsíc?víc to asi nejde když budu ještě na rodicaku? .dekuji za případné odpovědi a pomoc.
Možné to je aby přítel probíral , ale přítel by musel mít kvůli mateřské jinou pracovní smlouvu v práci a mít i jinou náplň. Málo zaměstnavatelů na to ale přistoupí. Jinak pokud bude mít přítel mateřskou, tak ty nemůžeš mít na starší dítě rodičák.navíc na ppm by měl přítel nárok po šestinedělí. Pokud nemáš nárok na mateřskou tak můžeš od porodu druhého dítěte zažádat o rodičovský příspěvek a doložit tam příjmy přítele. On normálně může chodit do práce na stejnou smlouvu, nic by se pro něj nezměnilo.
Nejjednodušší je si po porodu zažádat o rodičovský příspěvek a doložit příjmy otce dítěte.
Mateřská přes přítele nejde, ale přes jeho vyměřovací základ si můžeš vybrat vyšší rodičovský přispevek. Tedy měsíční částku. Na mateřskou vůbec nastupovat nemusíš, ale přejdes rovnou na rodičak. Já měla jít původně na mateřskou, ale nakonec půjde chlap, ale až šest týdnů po porodu, v práci bude na jinou smlouvu.
@hermia mateřská je před porodem a Rodicak můžu vzít prez přítele.. Jen jsem slyšela že i mateřská jde udělat prez příjem otce...rodicak vím jen nevím co k tomu potřeba..
@dandaa když Nemam odpracovano na mateřskou jít nemůžu ne? Nebo ano mám sice třetí rodicak ale vždy to bylo prezemne. Tohle jsme četla jen na netu.. Vím že si můžu prez jeho vyměřovací základ navisi rodicak ale nevím co k tomu jen doloží papír z jeho prace a řeknu že je to prez něj? A prý jde i ta mateřská prez jeho vyměřovací základ.. Tak nevím si to asi někdo vymyslel.. A co ten měsíc tedy mezi ukončením rd a nástupem dalšího?
@jitka_cv je to druhý rodicak a mě to přijde jak když je to pro mě vše nové hrůza já v tomhle vůbec neumím chodit..
@lucy_89 muž byl na mateřské? Mateřská je před porodem... Takze to jinak chápu tak že doloží jeho peijmi tak jako u prvních děti jen řeknu že chci prez něj a můžu si určit výši a délku rd a peníze mi navisi z čeho podle staré rd teď to mám podle mateřské.. Ale když ji nemůžu teď mít omlouvám se za hloupé otázky. Ale na úřad se mi teď nechce jít ptát protože tam sedí taková babizna. Ale moc děkuji
@hezz17 to mi je jasný já jsme to jen někde viděla četla.. Hlavně mi jde o to abych si mohla zvolit částku a délku rd.. Částka s epak odvijela od mateřské podle toho jaká byla výška tak pak i rd. Tak teď nevím z čeho to budou počítat..
@kristynael máš v tom docela hokej. Ano, když otec dítěte doloží příjmy, vypočítají mu denní vyměřovací základ a podle toho ty si pak můžeš volit, jakou částku RP chceš měsíčně pobírat. U mateřské - PPM - to funguje úplně jinak. Muž na ni může nastoupit, ale pouze sám za sebe. Tzn. musí splnit všechny podmínky pro pobírání PPM a dodržovat všechny požadavky - nevydělávat peníze činností, ze které pobírá PPM. Neexistuje nic takového, že by žena pobírala mateřskou přes muže.
@kristynael ano materska je pred poridem a nejak pul roku po nem 🙈😂 materskou clovek muze odmitnout. Navic zeny co nepracovaly nebo si v podnikani neplatily nemocenske ani na materskou-tudis na nemocenskou nemaji narok! Takze jdou rovnou na rodicak po narozeni ditete 😉
@kristynael pokud na PPM (mateřská) nastoupí žena, tak je to už před porodem - tebe se tohle vůbec netýká, pokud nemáš odpracováno. A pokud nastoupí na PPM (mateřská) otec, tak ten může nastoupit až po 6nedělí.
@jajulin no tak mě to jen přišlo divné aby chlap šel na mateřskou když je to pro těhotnou ženu aby už nemusela pracovat a psala jsme jen že jsme to na internetu četla ale neměla se kde zeptat. Hokej v tom mám i nemám.. jen jsme tohle nikdy nezarizovala dvakrát sme šla na mateřskou a na rodicak vždy za sebe protože jsme měla odpracovano teď budu končit rodicak a nastupovat na druhý je to pro mě nové omlouvám se za své hloupé otázky a děkuji za odpověďi..
@kristynael v tom je právě jediný rozdíl mezi PPM pro ženu a pro muže. Chlap může ppm pobírat max. 22 týdnů a může na ni nastoupit až po šestinedělí.
@kristynael otec muze nastoupit na materskou po sestinedeli, ale kdyz ji cerpa, nesmi v te dobe delat stejnou praci, musi mit bud “jinou smlouvu a na cerno delat to same” anebo jit makat jinam. My to tak meli. Ja sla od porodu na 6t na rodicak pak pritel na materskou a dostal jinou smlouvu a pak sem sla na rodicak. Jestli mas narok na materskou zalezi jestli ti v dobe rodicovske jede porad smlouva u zamestnavatele.
@kristynael za 1. Materska na manzela asi nejde jen v pripade ze by byl s ditetem doma a to az snad po sestinedeli nebo tak.
2. na materskou nemusite vubec jit muzete rovnou na rodičák 😉