Mateřská 6 nebo 8 týdnů před porodem, co je výhodnější?

clarres
1. dub 2015

Dobrý den mám dotaz ohledně nástupu na mateřskou před plánovaným porodem.

Vím, že doba je 6 - 8 týdnů.
Nyni od 1. 4. 2015 mi gynekolog předepsal neschopenku s tím, že ji mohu mít na celý měsíc duben. Od 1. 5. by mi doporučil až nástup na mateřskou dovolenou. Ovšem mě neustále připadá lepší možnost nastoupit na mateřskou již 8 týdnů před plánovaným porodem, ale nevím co je pro mě FINANČNĚ VÝHODNĚJŠÍ? Jak to zjistit? Dle výpočtu na internetu mi vycházi lepší delší mateřská, ale neustále jsi nejsem jistá zda správně počítám...
Termín porodu mám 12. 6. Hruba mzda 12000. Řádně zaměstnana na Hpp a několik let na neurčito. Děkuji za zprávu.
Svobodova

xpila
1. dub 2015

Celkově ti samozřejmě lépe vyjde nastoupit až 6 týdnů před porodem. Pokud bys nastoupila už 8 týdnů, tak se tím v celkovém součtu připravíš o ty 2 týdny nemocenské.

abigail09
6. dub 2015

Vyjde lépe nastoupit 6 týdnů před porodem - budeš mít o 2 týdny déle nemocenskou přesně jak píše xpila. Pak budeš mít PPM v délce trvání dle zákona a pak rodičovký příspěvek.

jitavrtule
6. dub 2015

Jen pro doplnění, není žádná "delší" mateřská. Celková doba trvání je fixní - v případě jednoho dítěte 28 týdnů. Pokud nastoupíš 8 týdnu před TP, budeš ji mít po TP už jen 20 týdnů.
Pokud nastoupíš později, budeš ji moct čerpat delší dobu po porodu ( ne však delší než 22 týdnů), nicméně v součtu to bude pořád 28 týdnů.