Ahoj, dumám nad délkou RD. Teď v červenci mě čeká narození miminka, na MD nastupuji 6.6. A moje otázka je na mamky učitelky..když se malý narodí začátkem července a ja bych s ním chtěla být na RD do jeho 3let...musí mě pak zaměstnavatel vzít zpět už o prázdninách, když mám smlouvu na dobu neurčitou. Ředitelka mi posledně řekla, že se mnou bude počítat od září (respektive od srpna - přípravný týden). V tu chvíli mi ale nedošlo, že bych např v 5.7.končila RD a byla vlastně pár týdnů bez práce. Máte někdo zkušenost?
My se domluvili na neplaceném volnu...
Dumám nad tím samým... Jsem vychovatelka, nástup na MD už teď 20. 5... Smlouvu mám ale pouze jen do října (byla jsem záskok za mateřskou).. Jak je to potom s návratem do práce? S vedením jsem nikdy společnou řeč, bohužel, nenašla... Nevíte jak to je? 🙂))
@daggg Pokud ti v říjnu konci smlouva, tak se nemáš kam vracet.
@malinkaelinka To jsem si myslela.. Je to logické.. Jen se občas člověk ztrácí v tom jak to je, ale i tak moc
děkuji 🙂)
@jitulka87 no a nevzniká nárok na dovolenou odpracovanými dny? Když jsi nebyla v práci, tak vlastně nemáš jak mít nárok, ne? Tudíž by ti měli vymyslet práci. Mluvím o červenci, kdy vybíráme dovolenou za odučené druhé pololetí. V srpnu vybíráme za to, co teprve bude, dopředu.
@daggg tak tak, dotiká ti smlouva, i když tam nejsi, a konec.
A budeš mít v létě kam dát dítě, když budou prázdniny? Jestli to září není lepší i pro tebe🙂
@jitulka87 dovolenou je ideální vyčerpat hned následující den po skončení MD, protože jak tady již někdo psal, při čerpání dovolené až po vyčerpání RD se počet dnů dovolené krátí. Myslím ale, že jde po MD nastoupit na dovolenou a pak teprve začít čerpat RD. Pro jistotu bych se ale optalmo na příslušném státním orgánu.mne to kdysi vyšlo lépe, malý se narodil 1.12.,maatoupila jsem v září když mu bylo 2 a 2/3,ale dva měsíce neměl školku a hlídali rodiče teď mám narozeného 16.2. a dohodli jsme se že nastoupim v pololetí, tedy od 1.2. až mu budou tři roky. Jinak z okolí vím, že většinou to také plánuji tak, že RD roztahnou na 3 a kousek nebo zkrátí a nastupují v pololetí nebo v září.
@wendie Ihned po skončení MD je dobré čerpat dovolenou za kalendářní rok, ve které čerpám MD, poté čerpat RD, po skončení RD mám nárok na dovolenou za kalendářní rok, ve, kterém nastupuji do práce. Příklad: po skončení RD s prvním dítětem jsem rovnou nastoupila na MD s druhým dítětem, po skončení MD jsem měla nárok na celou dovolenou, za kalendářní rok ve kterém jsem čerpala MD, poté opět RD, až mi skončí a budu nastupovat do práce, budu mít dovolenou na kalendářní rok, ve které budu nastupovat, jen nevím určitě jestli celou nebo se bude krátit podle toho, ve kterém měsíci nastoupím, to ještě zjistím.
@jitulka87 jsem ucitelka ZŠ, mně končil rodičák 30. 6. a od 1. 7. jsem čerpala dovolenou až do přípravného týdne.
@jitulka87 Ano, musi te vzit, naridi ti vybrat veskerou dovolenou a pak ti vymysli nejakou cinnost... Nebo se domluvite na neplacenem volnu.