Maminky najde se mezi Vámi některá maminka, která byla zaměstána na dobu URČITOU, v sedmidenní ochranné lhůtě šla na nemocenskou a potom (za 2 měs)otěhotněla? Těhotenství je rizikové, takže budu na nemocenské celou dobu. Zajímalo by mě, jestl budu mít nárok na mateřskou, nebo ne. Předem děkuji za Vaše zkušenosti!
Já byla ve zkušební době a šla marodit dostala jsem padáka ale mezitím jsem otěhotněla a měla rizikové. Nárok na mateřskou jsem měla ale bylo to na dlouhé vyřizování a tak mi to zařídila paní na sociálce, od začátku jsem jí dostávala od nich a sociálka si to vymohla na mém zaměstavateli.
@caarolkaa Ale mateřskou vyplácí sociálka, a ne zaměstnavatel!!!
myslím, že by si měla mít odpracováno 270 dní (zdravotně pojištěna) a pak ano....
já mám smlouvu na dobu určitou,končí mi v březnu,termín porodu mám na 27.května..jelikož jsem před nástupem na nemocenskou měla odporacováno 240 nebo 270dní(ted si nejsem jistá tím počtem 😉 ) tak nárok na mateřskou mám 😉 a přesně jak píše ivca_doubek mateřskou už vyplácí sociálka néé zaměstnavatel 😉 kolik dní máš odpracovaných??
narok na klasickou dovolenou 270 dni byt platcem nemocenskeho - tj. OSVC si plati sama dobrovlne, za zamestnance plati zamestnavatel.
Ochranne lhuty pro tehotne jsou, staci se podivat do zakoniku prace 🙂
@ivca_doubek a @boban domnivam se, ze @caarolkaa mela na mysli vymahani nemocenske - v ramci rizikoveho - neschopenka, ne materska 😉 pravdepodobne si socialka vymohla na tom zamestnavateli i platby na socialnim atd. 🙂
Najeď si stránky na www.aperio.cz. Je tam i právnická poradna, která je zdarma. Napíšeš dotaz a oni ti do 7dní odpoví. Já toho taky nedávno využila. On každý případ je specifický a jsou třeba i nějaké změny teď od ledna, o kterých člověk pomalu ani neví. Napiš všechna svá fakta...navíc je tam spousta dotazů, třeba se mezi nimi najde i ten tvůj a nebudes muset psát. Hodně štěstí!
Ahojky, nebudeš mít nárok na PPM ☹ Musíš splnit 270 dní v posledních 2 letech zaměstnání, což máš, ale od nástupu na PPM(6-8týdnů před porodem) tak zpětně 180 dní musíš mít nějakého zaměstnavatele, což bohužel nemáš. Ty na ně marodíš v ochranné lhůtě ale nejsi již zaměstnanec. Budeš mít nárok na nemocenskou do porodu + 6ti nedělí (pokud ti jí Dr. nechá a nevyčepáš si nemocenské dávky dřív) a potom půjdeš na rodičák 😉 .
Nerada bych si vymýšlela, ale myslím, že je to takhle: Pokud máš odpracováno min 240 dní a vejdeš se do ochranné lhůty 180 dní, tak nárok mít budeš. Jinak rodičák 220000 od porodu.