Dobrý večer maminky.S přítelem se momentálně rozhodujeme jakou variantu zvolit.Já nevím proč ale chtěla bych asi na ty čtyři roky né kvůli tomu že chci být doma nejdéle ale vidím u kamarádek jak ty tři roky utečou dají dítě do školky a to pořád marodí a většinou pak mají problém si práci udržet 😢 .Byla jste některá z vás na té delší variantě?Jak jste to potom řešili se školkou?Dali jste dítě ve třech letech do MŠ a šli pracovat?
Já jsem na čtyřleté a jsem za to nakonec ráda, protože malýho mi stejně letos do státní školky nevzali (v červnu mu byli 3roky) a dát ho do soukromé, by se mi ani pak nevyplatilo chodit do práce. Ale jsme ráda i z důvodu, že si ho ještě užiju, strašně rychle roste. Kdybych měla místo, které mi někde držej a měla bych se tam vrátit, tak se možná rozhoduju jinak, ale takhle pro mě není co řešit. Akorát ty finance při čtyřleté variantě jsou bída, ale dá se to.
Přesně jak píše mariii, navíc tedy doporučuji spíše vyšší částku, než vychází na ty 4 roky. Protože znám mnoho rodin, kde přišlo druhé dítě dřív či se naskytla pracovní příležitost (tak že se vyplatila i soukromá školka, u nás na městečku je třeba dotovaná EU a vychází na 4tis měsíčně, to se pak i vyplatí chodit do práce) a pak peníze "propadly" ve prospěch státu. To je lepší si peníze raději vybrat a případně si dávat stranou než aby propadly.
Teraz sa už nevyberá 2-4 ročná varianta, ale výška resp. počet mesiacov....tiež radim vybrať peniaze skôr a na záver zvoliť minimálny RP čo je tuším 50,- kc
Já třeba mám od zaměstnavatele povolenou pouze 3letou variantu rodičovské. A dělší bych asi nechtěla. Ať už kvůli financím, tak kvůli tomu, že 3 roky mi přijdou akorát na začlenění dítěte do kolektivu školky (i když bohužel školky praskají ve švech a je to děs je dnes umístit). Ale pokud se někdo cítí na delší...proč ne? 🙂
Já bohužel odpracováno nemám měla jsem jen brigádu a když mě chtěl zít na smlouvu bylo pozdě :/ ale mohla bych si vybrat délku na přítele.Mě šlo hlavně o to jestli jste ve třech letech neměli problém se školkou.Z mého okolí kamarádkám pořád marodí děti tak musí stejně zůstat doma zadarmo.A ještě jsem se chtěla zeptat pokud bych šla po třech letech pracovat vzali by mi rodičák kdybych si vydělala třeba 10000?
@kecalka2 vím, že v okolí znám hodně lidí co mají problém umístit dítko ve 3 i ve 4 letech. Kolega dokonce uspěl až u dítka v předškolním věku (kdy už školka dítě přijmout musí). Ale záleží na školce a na lokalitě a kontaktech. Asi těžké říct globálně. Vlastní zkušenost nemám, ale také se toho děsím....hlavně když budu mít záříjové dítko.
já jsem na 4 leté variantě.S prvním jsem byla na tříleté a u toho jsme si pořídili druhé dítko,tam jsem si zvolila také tříletou variantu, jenže nám na poprvé školka nevyšla, tak jsem si řekla, že než abych byla doma rok zadarmo, tak jsem si změnila výši RP a jsem doma do 4 let, u zaměstnavatele jsem jen nahlásila změnu, že nebudu do tří let doma,ale do čtyr...dítko mi nakonec do školky vzali v necelých 3 letech (cca 1,5 měsíce před třetími narozeninami), nastupovaly jsme v půli října
@kecalka2 Nemusíš se rozhodovat hned napevno... RD u zaměstnavatele (jestli jsi zaměstnaná) lze do tří let prodlužovat kdykoliv v jejím průběhu a výše rodičovského příspěvku se dá měnit každé tři měsíce, takže uvidíš v průběhu, jeslti si čerpání urychlíš nebo naopak 🙂