Jsem na nemocenské celé těhotenství až do porodu (ale to mi pak skončí). Ta nemocenská činí cca do 8 tisíc měsíčně. Na mateřskou nebudu mít nárok, ale jen na rodičovský příspěvek. Manžel vydělá 16 tis čistého. Máme nárok na porodné?
A žádá se o něj až když se mimčo narodí a nebo již dříve? To samé o ten rodičovský příspěvek taky až od narození mimča?
A k rodičovskému příspěvku, žádá se až po narození miminka. Ale papíry si můžete vyzvednout klidně dříve 😉
Je-li pobírán rodičák, aniž by předtím byla pobírána PPM, tak si zažádej již před porodem. Já to tak taky udělala, jelikož se počítá již od prvního dne a kdoví, jak po narození miminka budeš schopná někde něco vyběhávat....
@speedygon žádá se až po narození a peníze se dostanou zpětně.
To porodné se řeší i tady v poradně: http://poradna.aktualne.cz/rubrika/socialni-dav.... Je tam na to nějaký odborník.🙂
Jakto, že nemáte nárok na mateřskou?? Vy jste před tím vůbec nepracovala??? jak to vlastně je? Já jsem dělala normálně a od března jsem doma, termín mám v září, ale cca 3,5 přd tím jsem byla normálně v práci???
Jako hrůza...člověk se v tom vůbec nevyzná???? A ještě dotaz.....když se pro pro porodné bere předchozí čtvrtletí, tak je to myšleno, že když se mi malý narodí v září, tak se bere kalendářní čtvrtletí tj. duben, květen, červen??? Jsem z toho jelen.....díky moc
Myslím, že nárok má jen ten, kdo nepřesáhne částku něco málo přes 18tis měsíčně.. Vy máte s manželem více.. takže bohužel ☹