Ahoj,
doma přišla řeč na peníze na dítě a protože do toho vůbec nevidím, tak se zeptám vás. Popíšu naši situaci.
Žena pracovala jako OSVČ, platila si tu minimální částku na zdrav/soc pojištění. Před dvěma roky se nám narodil mrňous, žena tvrdí, že nějakou žádost podala, ale buď se někam zatoulala, nebo nevím, každopádně žádné peníze nám nechodí. Do toho nepřerušila živnost, takže si pořád platí zdrav/soc. Já jsem tyhle věci neřešil, bral jsem to, že to jde za ní. Jediné, co vlastně čerpáme je sleva na dani, kterou si já uplatňuji.
Máme nárok a šanci na nějaký příspěvek/peníze na dítě? A jestli podle vašich zkušeností ano, co je pro to potřeba vyplnit a kde? Jestli to v nějakých příspěvcích hraje roli, tak můj čistý měsíční příjem je cca 60 000.
Mockrát děkuju za odpovědi.
A ted si ctu, ze uz pred dvema roky? To ji nechodi rodicovska? Tak to je ulet … jak muze podnikat, kdyz neni schopna si vyridit ani rodicak?
@martina1317 350 tis. ne to je až pro děti narozené po 1.1. 24. Předtím bylo 300 tis. A těžko z čistým měsíčním příjmem 60tis. budou mít nárok na sociální dávky typu bydlení, na dítě, to by mohla být většina rodin na dávkách.
@31712 https://www.fakturoid.cz/almanach/pruvodci/zdra... mrkněte sem mají to celkem hezky popsáno. Jinak rodicak jde vyřídit online přes Jendy.
@31712 https://www.mpsv.cz/web/cz/davky-a-prispevky#by... tady máte informace k dávkám a jsou tam i informace k rodicaku. 😊
opravdu pracovala jako OSVČ?? Nebo to byl jen dobře maskovaný schwartz? Tady bych se bála, co za nevyřízené kostlivce na vás vyskočí, pokud ani neví, že nemusí platit sociální a zdravotní a stačí být na rodičáku. Nezbyde, než ji doprovodit na pracák, kde se rodičák řeší, a probrat to s nimi.
Opravdu mi nepřijde reálné, že by někdo podal žádost o čerpání RP a pak vůbec neřešil, že mu RP nechodí...
Už jen tvůj příjem říká, že nespadáte do skupiny, která by si na příspěvky sáhla...
To je snad vtip nebo troll, ne? S částkou 60.000 očekávat dávky. 😅
@1pomnenka tak dávky ne, ale na rodicak ma nárok každý, i kdyby bral milion.
Pokud ses ptal i na rodičák, nikoliv jen na dávky pro nízkopříjmové rodiny, tak samozřejmě na rodičák nárok máte. Ale jak už jsem spala, přijde mi dost nepravděpodobné, že by tvá partnerka tu žádost podala a pak už se nezajímala, proč jí příspěvek nechodí. Buď ti lže v tom, že nic nedostává a nebo ti lže v tom, že žádost podala.
@swan42 Díky, já si říkala, že mi to vypadá nějak divně, ale nevymyslela, jak to napsat jinak 🙂
@1pomnenka Tak na rodičák má nárok každý - a pokud místo aby žena dostávala peníze, za ni musí platit pořád se navyšující sociální a zdravotní pojištění, tak možná manželovi dochází trpělivost - protože pokud mu zbyde něco těsně přes 50.000 na rodinu, tak to už pak není zase tolik - zvláště pokud žena peníze umí utrácet.
@krisstina93 Nevěřím, že by nechala plavat vyřízení rodičáku. Podaná žádost se nikam neztratí. Tady něco nehraje.
Hlavne bych si zjistila, jak moc zpetne jde vubec zadat rodicak, jestli dite ma uz 2 roky. Na jine pridavky narok nemas.
Jestli jde o rodičovský příspěvek, tak si myslím, že tě pěkně tahá za fusekli. To nevím, co by to muselo být za blba, aby si tohle nezařídil.
@31712 pokud si neplatila nemocenske pojisteni, nema na penezitou pomoc v materstvi (materskou) narok. Tzn hned od porodu ditete nastupuje na rodicovskou a ta cinu pro kazdou zenu 350tisic kc, je na zene na jak dlouhe obdobi si tyto penize rozlozi - max 3 roky = 36 mesicu. Jako osvc muze prejit z hlavni cinnosti kdyz je na rodicaku na vedlejsi cinnost, zdravotni plati dal ale socialni zalohy ne, to odvede az pak realne podle prijmu v danovem priznani. Pokud nebude mit zadny prijem a nebude podnikat, je lepsi cinnost prerusit. Muzete si zkusit vypocitat zda mate narok na nejake dalsi prispevky - na bydleni, na dite … na internetu jsou orientacni kalkulatory