Milé maminky, měla bych na vás dotaz, snad se v tom někdo vyzná. Syn se narodil 1.4.2014. Rodičovský příspěvek pobírám v maximální výši do dvou let věku, ale rodičovskou dovolenou mám u zaměstnavatele hlášenou do tří let. Jsem stále papírově zaměstnána, ale do svého původního zaměstnání se vracet nebudu a budu hledat jinou práci. Samozřejmě dopředu nevím, kdy se mi ji podaří najít, možná někdy mezi 2. a 3. rokem věku dítěte, možná až po 3 narozeninách, takže bych zřejmě musela pobýt nějakou dobu na pracáku. Do školky ho s největší pravděpodobností vezmou až v září 2017, tedy ve 3,5 letech. Předtím by se hlídání řešilo pomocí babiček, soukromé školky atd. Chtěla bych se zeptat, zda si mám rodičovský příspěvek nyní prodloužit, abych byla papírově stále osobou pobírající RP, či zda ho vybrat celý a být pak doma jako osoba pečující o malé dítě. A pokud ho prodloužit, zda do 3 let, nebo ještě déle... O peníze jako takové mi nejde, jde mi o to, aby bylo vše v pořádku z hlediska státu.
@mysicka_lb Tak záleží hlavně na tom, kdy máš v plánu ukončit pracovní poměr. Pokud bys byla stále zaměstnaná, tak se ani na ÚP hlásit nemůžeš a do 3 let jsi vedena jako osoba na rodičovské dovolené, takže se ani nehlásíš na pojišťovnu. Jediné úskalí nahlášení se jako osoby pečující o dítě je to, že dítě nesmí do školky na více jak 4 hodiny denně.
Já bych radila prodloužit si RP až do 4 let. Přijde mi to nejlepší, nemusíš řešit pojištění a dítě může neomezeně do školky (což nemůže, pokud budeš jako osoba pečující o dítě). I kdybys nastoupila do práce, můžeš RP příspěek pobírat až do těch 4 let. Pokud nastoupíš do práce na malý úvazek a nevyděláš si ani minimální mzdu, díky RP nemusíš řešit doplatek zdravotního pojištění.
@xpila Pracovní poměr plánuju ukončit určitě co nejpozději, co to půjde, tedy až po třetích narozeninách. Pokud bych do té doby nenašla jiné zaměstnání, tak tam i fyzicky nastoupit a nechat se "vyhodit". Mám právě pocit, že na pojišťovně mají kolonku "osoba pobírající rodičovský příspěvek" a ne "osoba na rodičovské dovolené," ale nejsem si jistá. Tou školkou myslíš asi jen státní školku?
@mysicka_lb Oni právě mají obě kolonky. Tou školkou je myšleno jakékoliv předškolní zařízení, tudíž i soukromé.
Aha, takže určitě je výhodnější pobírat rodičovský příspěvek co nejdéle, děkuji. A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli někdo neví, kdy musím hlásit změnu výše RP (v jakém předstihu). Ideálně bych chtěla rozkouskovat až tu poslední výplatu, která přijde v dubnu a bude to jen nějakých 1500 Kč. Tak jestli mám jít na pracák rovnou (když chci ale v únoru a březnu pobírat ještě těch 11.500 Kč), nebo až nějak těsně před vypršením.
@mysicka_lb Tam si můžeš i nastavit, od kdy tu změnu chceš, idálně tak měsíc před.
Zdravím a přidávám se s obdobným problémem. Mám v práci nahlášenou RD do 3 let věku dítěte, ale na ÚP si v pátek chci nahlásit zkrácenou verzi do dvou let. Jelikož plánujeme další mimčo po dvou letech, ale nikdo neví jestli se zadaří nebo ne. V případě, že bych neotěhotněla, tak můžu být "zadarmo" doma nebo se musím někde hlásit. Jste mě trochu zmátli.
@mysicka_lb Jen je tam nějaká maximální "níže" pro částku rodičovského příspěvku, ale možná je to dokonce 50 Kč (nebo 500??) Tak to zjistit, aby ti to dobře vyšlo.
@puntulka_hk Stát z titulu RD.
Taky jsem to tak mela
Klidne si to vyber a pak se nahlas jako osoba pecujici o dite na zdravotni pojistovne a nemas co resit. Kdyz si prodlouzis rodicak, tak tim taky nic nezkazis, oboji je schudne, na pracak se hlasit nemusis a pojistena budes tak jako tak