Mám nárok na stejnou mateřskou ?

ewe23
26. črc 2021

Ahoj holky jsem na RD a pracuji na zkráceny úvazek u svého zamestanavatele ( jak před mateřskou )
Mám otázku 🙂 když otehotnim ještě cez čerpání RD. Bude se mi počítat mateřská jak u prvního ? Z příjmu před první mateřskou ? Nebo budou nějak řešit ten příjem ze zkráceného úvazků .
Jedna se mi o to ze jsem mnela krásnou mateřskou a kDybY se povedlo 2 mimi tak by sem ji chtěla stejnou 🙂 ( tak jestli mi to ten prividelek nepokazi )
Děkuji moc za odpověď

j.a.n.i
26. črc 2021

@ewe23 No, podle popsaneho nejsi na RD, ale jinak jo, do 4 let veku predchziho ditka se pri stale stejnem zamestnani porovna aktuální plat s tim pred prvni materskou a pro výpočet se pouzije ten vyssi.

ewe23
autor
26. črc 2021

@j.a.n.i ahoj děkuji za odpověď 🙂 a určitě jsem na RD proč ne ? Co jsem popsala špatně ?

j.a.n.i
26. črc 2021

@ewe23 No, jelikož je RD volno z prace, tak tezko muzes byt na RD když pracujes na puvodni pozici.

ewe23
autor
26. črc 2021

@j.a.n.i tak to sem špatně napsala jsem na RD ale mám možnost jit na par hodin pracovat do stejného zaměstnání ale jiná pozice ( s tím ze RD nepřerušim)

j.a.n.i
26. črc 2021

@ewe23 Pak to ale bude predpoklafam na nejakou dohodu, která nema v materskou nic společného.

ewe23
autor
27. črc 2021

@j.a.n.i ahoj 🙂 tak dnes sem volala na Personalni a samozrejme ( jak si psala ) musím zrušiť RD s tím že budú poberať nadále rodičak a budu normalne zamestnana na zkráceny úvazek .
Mužů se zeptat ty se asi v tom vyznas 🙂
Jak to je když mala má jen 1 rok ? Nemůžou mi vzít rodicak ? Třeba něco doložit na socialku ?

j.a.n.i
27. črc 2021

@ewe23 Můžeš pracovat dle libosti, pouze pokud by malá chodila do jeslí/školky, tak je tam omezená doba, na kterou může a musíš dokládat, že ji nepřekračuješ, ale pokud ti hlídá třeba babička (nebo pracuješ z domova a zvládáš to s ní), tak nedokládáš nic.

ewe23
autor
27. črc 2021

@j.a.n.i ale teda tam musím nahlásit ze se vracím do práce

j.a.n.i
27. črc 2021

@ewe23 Ne, to, že pracuješ, nikoho nezajímá. Pouze bys musela hlásit tu školku, bude tedy chodit nebo ne?

ewe23
autor
28. črc 2021

@j.a.n.i nebude to mám práci tak ze bude vždy manžel už doma s práce .

j.a.n.i
28. črc 2021

@ewe23 Pak nikam nic nehlasis a neresis. Max v praci, ze jeste beres rodicak, kdybys mela min jak minimalni mzdu, abys nedoplacela zdravotni.

ewe23
autor
28. črc 2021

@j.a.n.i děkuji moc moc jsi hodna

ewe23
autor
6. srp 2021

@j.a.n.i ahoj Jani prosím té mám este otázku 🙂 snad to dobře popisu :
Když začnu znova dělat na ten zkráceny úvazek ( budu pozerat dal rodicak ) a pak příklad za půl roku/rok znova otwhotnim a dr. Mne dá na rizikové teda budu na neschopence tak se mi pak stejně mateřská bude brat s toho příjmu jak první mimco ?

j.a.n.i
7. srp 2021

@ewe23 Mateřská do 4 let ano, nemocenskou budeš mít tu nízkou z aktuálního platu.

ewe23
autor
7. srp 2021

@j.a.n.i děkuji moc 🙂 nemocenská by nevadila když budu mít k tomu ještě rodicak 🙂 jen se mi jedna o tu mateřskou ze když se pak povede to miminko tak ať je stejná já bola ta první ( ať si to tím uvazkem nepokazim ) když je tet možnost si trochu prividelat a nasetrit na miminko