Mám nárok na rodičovskou dovolenou po návratu z Anglie?

ronikaaaa
23. pro 2014

Ahojte,
pokud máte nebo jste měla v nedávné době stejnou situaci jako já tak bych byla ráda kdyby jste mi napsali jak to teda je.
Zila jsem a pracovala posledních 8.5let v Anglii. Vratili jsme se do CR v srpnu tohoto roku a jsem od té doby vedená v evidenci na úřadu práce. Podpora v nezamestnanosti mi uznaná nebyla. Jsem ted v 16.tydnu tehotenství takze pochybuji ze bych do porodu jeste našla nejakou práci. A tak by mě zajímalo jestli budu mít nárok na rodicovskou dovolenou jak se mimčo narodí?
Děkuji a přeji Krásné Vánoce 🙂

blondynka400
23. pro 2014

@ronikaaaa ano, s RP by problém být neměl, když budete pak žít v ČR. V případě, že otec dítěte bude v den porodu účastník na nemocenském pojištění, můžeš si pak volit v výšku příspěvku tak, jako kdyby jsi předtím měla MD, když ne, máš automaticky 4 letou variantu.

ronikaaaa
autor
23. pro 2014

@blondynka400 a musím si o to zažádat někde už pred porodem nebo to se vyřizuje az po porodu? Děkuji

blondynka400
23. pro 2014

@ronikaaaa potřebuješ rodný list. Takže až potom, co ho budeš mít, tedy po porodu. Pak odevzdáš vyplněnou žádost, kopii RL a v případě otce dítěte co jsem psala výše, tak jeho potvrení o výši platu (myslím, že musí mít minimálně 16 tis hrubého, jestli to ještě platí, vyzvedne/vytiskne si tiskopis na výši platu, kterou mu potvrdí zamětnavatel a pak půjde na čssz, kde mu to potvrdí a to pak přidá k žádosti). RP ti pak vyplatí zpětně, tedy už za měsíc, kdy se dítě narodilo, i když si to vyřídíš o nějaký den později, ani tam s tím nemusíš osobně.
Jinak se to vyřizuje na těch sociálních úřadech při úřadu práce (tedy třeba v Praze, jinde předpokládám, že je to stejné)