Mám nárok na porodné?

kkodrlova
12. lis 2016

Ahojte holky, chci se zeptat, jako prvorodicka mam narok na porodne a jak je to ovlivneno pritelovou vyplatou? Myslela jsem si, ze narok na porodne ma kazda prvorodicka ☹ dekuju za odpovedi.

ircinek
12. lis 2016

no mne tedy rekli ze mam jako prvorodicka narok a ze se castka dava dle meho vydelku a na druhe dite se musis vlezt do nejakych tech procent

astyna
12. lis 2016

sčítá se příjem obou partnerů, my se do toho nevešli.

karlajasmine
12. lis 2016

@kkodrlova je to podle příjmu, mnoho lidí nárok nemá.

vladienka
12. lis 2016

@kkodrlova ja som si to zistovala az teraz a som uplne v soku 😳 20 000 v cistom prijem rodiny je maximum? To teda vela ludi narok nema.. 😠 To ked nie sme socialne slabsi, nemame narok na podporu statu do zaciatku? Je to porodne, rodia vsetci bez ohladu na prijem

iwet91
12. lis 2016

@kkodrlova Pokud žiješ s přítelem pod jendou strechou a váš příjem dohromady nepřesáhne nějakých cca20 tisíc čistého nárok máte , pokud přesáhne nárok nemáte. Bohužel v dnešní době toho málokdo dosáhne, většina rodin vydělá přes 20 tisic dohromady 🙂

iwet91
12. lis 2016

@vladienka Bohužel , je to smutné ale je to tak :( my taky minuly rok nedosahly na porodné :( Leda bydlet sama a ochcat stát 😀 potom nárok je jelikož asi málokterá žena má přes 20 čistého

iwet91
12. lis 2016

http://www.penize.cz/porodne-a-pohrebne/308519-...

tady to je pěkně vysvětlené 🙂

astyna
12. lis 2016

@iwet91

super 🙂

dancamich
12. lis 2016

Nám to to vyšlo jen proto, že manžel přišel o práci a zrovna se trefil do čtvrtletí před porodem. Jinak většina lidí přesahuje těch 20 000,- Kč.

kkodrlova
autor
12. lis 2016

Takze muj plat s pritelovym nesmi presahnout 20,000? Co to je za hnupinu paneboze ☹ vzdyt to musi presahnout kazda rodina.. Kazdy nehlede na pohlavi vydelava prece 10tis..

krtikkrtovaty
Autor odpověď smazal
Zobraz
betelgeuzz
12. lis 2016

@kkodrlova ale tohle platí už dlouho, na porodné dosáhne opravdu málokdo.

kkodrlova
autor
12. lis 2016

To je trapne 🙂 myslela jsem si ze kazda prvorodicka ma narok na porodne bez ohledu na to, jakou ma barvu pleti.

domca89
12. lis 2016

My dosáhli na porodné až u druhého a to jen díky tomu, že se rodičák do příjmů rodiny nepočítá. Na prvního syna jsme nárok taky neměli.

kkodrlova
autor
12. lis 2016

A kdyz jsem na neschopence od 6. tt. tak se to bude jak pocitat?

vladienka
12. lis 2016

@domca89 ja som si myslela ze rodicak sa pocita ako prijem zeny

sasui1
12. lis 2016

@vladienka jak u ktere davky, u rodicaku ne, ani pracak se nepocita, ale treba u prispevku na dite to prijem je ;)

domca89
13. lis 2016

@vladienka počítá se to jako příjem ženy, ale v případě porodného ne. Do toho se počítá jen hlavní pracovní poměr.

hop_ita
13. lis 2016

@iwet91 pokud bys byla sama bez partnera, tak je ta hranice, kterou nesmis presahnout nizsi. 13tis a nejake drobne.

nikyta159
13. lis 2016

A jak je to s tim, když otec.je uveden v rodném listě, ale máme každý jiný trvaly bydliště? A ještě když jsem na neschopence?

silvie1982
13. lis 2016

@kkodrlova Nemocenská se do příjmu počítá.Pokud máte s přítelem oba dva více než 20.800 kč měsíčně.Porodné nedostanete.Přechcat stát se dá jen tak,že by jste přítele neuvedla do RL dítěte a za to to nestojí.Já porodné taky nedostala.Porodné je pouze pro "nemakačenka".

silvie1982
13. lis 2016

@nikyta159 Přijmy otce dítěte se počítají i když spolu nežijete ve společné domácnosti.Nesměla by jste ho uvést do RL.

krtikkrtovaty
Autor odpověď smazal
Zobraz
nikyta159
13. lis 2016

@krtikkrtovaty to nee...ja bych ho kvůli par tisícům nezamlcela, za to mi to nestojí... 😀

silvie1982
13. lis 2016

@krtikkrtovaty Ano o tom vím.Ale není to můj případ jelikož jsem byla(a stále jsem )vdaná a tudíž byl manžel zapsán v RL dcery automaticky.

xpila
13. lis 2016

@iwet91 Málokterá žena ma pres 20 tisíc? Tak to asi ziju v jiném světe...
@vladienka Jelikož je porodné sociální dávka, tak je logické, ze je jen pro nizkoprojmove rodiny. Neni to plošná dávka.

krtikkrtovaty
Autor odpověď smazal
Zobraz
iwet91
13. lis 2016

@xpila Tak to jste asi nějaká manažerka nebo OSVČ, ne ? V dnešní době si myslím, že je více mužu kteří mají přes 20 tisíc než ženy 🙂 U nás ani recepční nemá 15 čistého 😉

xpila
13. lis 2016

@iwet91 Ne, OSVC nejsem. A momentálně snad ani neznám žádnou ženskou, která by mela min jak 20. Rozhodne to neni zadne sci-fi...

iwet91
13. lis 2016

@xpila Tak to jste asi šťastné ženy 😀 chtěla bych taky takovou práci a kamaradkám bych ji přála teda taky 😀