Vím,že to tu bylo již několikrát, ale jako prvorodička nevím kudy kam.
V polovině září mi končí smlouva (dělám zde 3roky), předtím jsem měla také zaměstnání 5let a nástup na mateřskou mi vychází až na polovinu října.
Mám tedy nárok na mateřskou? A kam se vůbec chodí žádat o mateřskou. Ano, určitě vypadám jako blbec, ale nikdy jsem se o to nezajímala.
Děkuji moc za info a preji krasny den tehulky 🙂
a co delat ten jeden Mesic mezi praci a materskou? to se chodi tedy driv a driv pak pujdu na rodicak nebo mam jit marodit?
Buď na nemocenskou, pokud je pro ní důvod, nebo je možná registrace na ÚP, alespoň budeš mít podporu, a nebo pokud ti to vychází na půlky v měsíci, tak bys měla zdravotní uhrazené za celé měsíce a neřešit to. Hlavně si hlídat zdravotní pojištění, o nic jiného nejde. Dřív než 8t před porodem na PPM nastoupit nemůžeš.
@rastynek
@petrasipkova1 Smlouva mi konci 17.9.a Datum porodu je 25.11.tak kdyz spocitam 8 tydnu,tak mi to vychazi cca na blbych 14 dni.takže to bych nemusela řešit? Myslela jsem, že se chodí 6 týdnů před porodem.
Chodí se na PPM nejdříve 8 tt., nejpozději 6 tt.před porodem, vyplácí ji Správa sociálního zabezpečení, takže tam si kdyžtak zajdi a poradí. Jinak těch 14 dní bys řešit nemusela, to je na tobě, každopádně nikde být hlášená nemusíš být a za září budeš mít zdravotní hrazené zaměstnavatelem.Jen si ohlídej aby to bylo dobře ohlášené na tvé zdravotní pojišťovně třeba až tam půjdeš hlásit prcka. 😉
Na mateřskou máš nárok určitě🙂