Mám nárok na MD, když půjdu z RD hned zase na mateřskou?

crazim
2. únor 2017

Zdravím všechny, 27.6. 2017 mi končí rodičovská dovolená a čekáme druhé dítě, termín porodu je stanoven na 20. 6. 2017, chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na mateřskou, a pokud ano, jestli se bude počítat stejně jako na první dítě... V práci mám smlouvu na dobu neurčitou.. děkuji za odpovědi

terry1512
2. únor 2017

Ano a bude stejná jako u prvního. Navíc vznikne nárok na celou dovolenou za letošní rok.

crazim
autor
2. únor 2017

@terry1512 děkuji 🙂 a ty papíry, co dostanu od Dr. mám zanést k zaměstnavateli, nebo na sociálku?

xpila
2. únor 2017

@crazim Žádost o mateřskou vždycky zaměstnavateli.

terry1512
2. únor 2017

@crazim k zaměstnavateli. Jen oprava ta dovolená se bude o něco málo krátit kvůli běžící RD. Ale i tak si to pohlidejte a čerpej hned po MD. Zaměstnavatel to nehlídá.at ti zbytečně znova nekrátí.

xpila
2. únor 2017

@terry1512 Krátit se nebude.

terry1512
2. únor 2017

@xpila Ta letošní? Mě bylo řečeno se krátí o čas na RD s prvním dítětem?

xpila
2. únor 2017

@terry1512 Ano, ale to by musela zameškat více jak 100 dní, což nezamešká.

terry1512
2. únor 2017

@xpila Aha, a ty zameškané dny se počítají jen pracovní nebo kalendářní? Protože já končila RD s prvním stejně jako paní tzn 27.6.2016 a byla jsem pak do 31.8.2016 na PN.Pak MD s druhým dítětem a dovolená se mě krátila.

xpila
2. únor 2017

@terry1512 Jo, tak to je ale jasný, protože jsi zameškala více jak 100 pracovních dní.

terry1512
2. únor 2017

@xpila Já sem si to myslela.Děkuji. 🙂 Hezký den

vanilkacka
2. únor 2017

Ahojky,pro mě je to teď taky aktuální téma. Rodicak s první dcerou mám do konce dubna a v polovině května nastupuji na MD, paní na UP mi řekla,ze nevadí,že je tam dvoutýdenní prodleva mezi ukoncenim RP a začátkem MD. Ale je teď pro mě novinka,ze můžu zadat o čerpání dovolené.Můžete mi prosím vysvetlit,o co konkrétně jde nebo mě odkázat na patřičný zakon?Moc děkuji. Smlouvu mám na dobu neurčitou a nárok na MD jsem měla,takže očekávám,že teď budu mít stejnou.

terry1512
2. únor 2017

@vanilkacka MD se považuje za výkon práce tudíž za něj ,,náleží" dovolená.To znamená že za letošní rok vznikne nárok na plnou dovolenou v práci.Před koncem MD požádáte zaměstnavatele písemně o čerpání řádné dovolené a poté o čerpání rodičovské dovolené.

astyna
2. únor 2017

@crazim
@xpila
Také se zeptám. Do práce jsem před nástupem na první rodičák psala "dokument" o tom, že žádám o čerpání řádné dovolené bezprostředně navazující na mateřskou dovolenou. Takže to mám nyní napsat také? Na mateřskou odcházím 6.6.17. Ale nejde mi do hlavy těch 100 dní, vždyť půl roku je víc než sto dní.

A pak také ještě: Psala jsem, že žádám o rodičovskou dovolenou do "kdysi", nyní to bude potřeba také? Máme kozu účetní a vše jsem si tehdy musela zjišťovat sama.

díky 🙂

xpila
2. únor 2017

@astyna Ano, všechno musíš znova - jak zažádat o řádnou dovolenou, tak také o rodičovskou.
Ona má ale termín 20. 6., tzn., že na mateřskou jde 8-6 týdnů před, a to není půl roku.

terry1512
2. únor 2017

@astyna Budeš psát to stejné jako u první.Před koncem MD.
Jinak co jsem pochopila (snad správně) tak je to 100 dní pracovních bez svátků a víkendů.Proto to vyjde.

astyna
2. únor 2017

@xpila

JO takhle, no já mám termín až 3.8. špatně jsem to přečetla, takže už to chápu, mě se bude krátit, ale i tak dobré 🙂

crazim
autor
2. únor 2017

a kdybych neměla v práci na dobu neurčitou, tak bych mateřskou nedostala a dostala bych hned rodičák že?

xpila
2. únor 2017

@crazim Ano. Za předpokladu, že by ses nevešla do ochranné lhůty po skončení pracovního poměru.

hz
2. únor 2017

@terry1512 mohu se taky zeptat? na materskou jsem nastupopvala 8.11.2016, mam smlouvu na dobu neurcitou. materska mi konci 25.5.tohoto roku.. narok na cerpani radne dovolene asi nevznikne, ze?

xpila
2. únor 2017

@hz Vznikne ti nárok na celou.

terry1512
2. únor 2017

@hz Za letošek budeš mít nárok na celou dovolenou.

vanilkacka
2. únor 2017

@terry1512 Moc děkuji za informaci. To mám fakt radost, s dalšími penězi k MD jsem nepocitala.

lumixii
2. únor 2017

Ahoj, můžu se taky zeptat, jak by to bylo v případě, že jsem na RD respektive pobírám RP do 3 let věku dítěte, ale když jsem nastoupila na MD tak mi pracovní poměr skončil, měla jsem ho na dobu určitou. V případě, že bych během doby, pobírání RP znovu otěhotněla, měla bych nárok znovu na MD nebo bych přešla na RP? v případě, že bych přešla rovnou na RP, jak by to bylo v případě, že by se miminko narodilo dříve, než ji stačím vyčerpat? Nechala bych doběhnout tu současnou a pak zažádala o nový, nebo bych musela (že je to povinost) tuto současnou ukončit a zažádat o nový?

xpila
2. únor 2017

@lumixii Na mateřskou bys už nárok neměla, pouze RP od dne porodu. Jakmile se narodí další dítě, RP na předchozí zaniká a musí se čerpat nový.

lumixii
2. únor 2017

@xpila Jééé děkuji za odpověď.

hz
2. únor 2017

@xpila @terry1512 holky mockrat vam dekuji za informaci!! jesteze jste, ja o tom nevim. S prvnim ditkem jsem ji vybirala automaticky,ted se druhym o teto informaci nevim. Musim se pak ve spravnou dobu ozvat-mockrat diky..

xpila
2. únor 2017

@hz Jj, určitě je třeba včas písemně požádat.

koko150
3. únor 2017

Můžu se také zeptat, na MD s dvojčaty nastupuji 1.2, mela by trvat 37 týdnů, mám pak také nárok na čerpání dovolené? Bude se krátit?

xpila
3. únor 2017

@koko150 Ano máš a krátit se ti nebude.

koko150
3. únor 2017

@xpila děkuju moc za odpověď