Zdravím všechny, 27.6. 2017 mi končí rodičovská dovolená a čekáme druhé dítě, termín porodu je stanoven na 20. 6. 2017, chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na mateřskou, a pokud ano, jestli se bude počítat stejně jako na první dítě... V práci mám smlouvu na dobu neurčitou.. děkuji za odpovědi
Ahojky,pro mě je to teď taky aktuální téma. Rodicak s první dcerou mám do konce dubna a v polovině května nastupuji na MD, paní na UP mi řekla,ze nevadí,že je tam dvoutýdenní prodleva mezi ukoncenim RP a začátkem MD. Ale je teď pro mě novinka,ze můžu zadat o čerpání dovolené.Můžete mi prosím vysvetlit,o co konkrétně jde nebo mě odkázat na patřičný zakon?Moc děkuji. Smlouvu mám na dobu neurčitou a nárok na MD jsem měla,takže očekávám,že teď budu mít stejnou.
@vanilkacka MD se považuje za výkon práce tudíž za něj ,,náleží" dovolená.To znamená že za letošní rok vznikne nárok na plnou dovolenou v práci.Před koncem MD požádáte zaměstnavatele písemně o čerpání řádné dovolené a poté o čerpání rodičovské dovolené.
@crazim
@xpila
Také se zeptám. Do práce jsem před nástupem na první rodičák psala "dokument" o tom, že žádám o čerpání řádné dovolené bezprostředně navazující na mateřskou dovolenou. Takže to mám nyní napsat také? Na mateřskou odcházím 6.6.17. Ale nejde mi do hlavy těch 100 dní, vždyť půl roku je víc než sto dní.
A pak také ještě: Psala jsem, že žádám o rodičovskou dovolenou do "kdysi", nyní to bude potřeba také? Máme kozu účetní a vše jsem si tehdy musela zjišťovat sama.
díky 🙂
a kdybych neměla v práci na dobu neurčitou, tak bych mateřskou nedostala a dostala bych hned rodičák že?
@terry1512 Moc děkuji za informaci. To mám fakt radost, s dalšími penězi k MD jsem nepocitala.
Ahoj, můžu se taky zeptat, jak by to bylo v případě, že jsem na RD respektive pobírám RP do 3 let věku dítěte, ale když jsem nastoupila na MD tak mi pracovní poměr skončil, měla jsem ho na dobu určitou. V případě, že bych během doby, pobírání RP znovu otěhotněla, měla bych nárok znovu na MD nebo bych přešla na RP? v případě, že bych přešla rovnou na RP, jak by to bylo v případě, že by se miminko narodilo dříve, než ji stačím vyčerpat? Nechala bych doběhnout tu současnou a pak zažádala o nový, nebo bych musela (že je to povinost) tuto současnou ukončit a zažádat o nový?
Můžu se také zeptat, na MD s dvojčaty nastupuji 1.2, mela by trvat 37 týdnů, mám pak také nárok na čerpání dovolené? Bude se krátit?
Ano a bude stejná jako u prvního. Navíc vznikne nárok na celou dovolenou za letošní rok.