Dobrý den, potrebuji poradit. Presne za mesíc mi končí 3letá RD, kterou mam hlasenou u zamestnavatele. Rodičovský príspevok už od června minuleho roku nepobíram. Moja gynekologicka mi vsak povedala, že mi papír na materskou muže vystavit jen když mi skoncí RD, nebo maximalne 1 den pred koncem. Pokud vím, tak na materskou se nastupuje 6-8 tydnu pred porodem. Nechci prijít o ty peníze. Cekam dvojičky a termín porodu mam na 18.4. Pracovný pomer mi stale trva.Dekuji za rady
Jestli dobře počítám, tak můžeš nejdříve na mateřskou nastoupit 21.2. a RD u zaměstnavatele končí 28.2. Tak bych buď nastoupila na mateřskou toho 21.2. nebo nejpozději 28.2. Pokud bys chtěla nastoupit později (lze to), musela bys domluvit u zaměstnavatele neplacené volno.
Gynekoložce bych vše odkývala, hlavně ať napíše ten papír. Stejně na ten papír píše jen datum předpokládaného porodu. Datum kdy nastupuješ na mateřskou si vyplňuješ sama po dohodě se zaměstnavatelem. Jestli do toho má kdo co kecat, tak zaměstnavatel.
Pokud jsi měla nárok na mateřskou u prvního dítěte a jsi stále zaměstnaná, tak máš nárok na mateřskou i nyní. Doktorka ti vypíše papír na mateřskou ve standardním termínu, jí je úplně jedno, jestli jsi na RD nebo ne. Na MD musíš klasicky nastoupit 8-6 týdnů před porodem.