Mám nárok na materskú?

lenkka1122
15. led 2015

Ahojte. Chcem sa spytat ako sa berie tych 270dni poistenia pred materskou? Bola som zamestnana v CZ, potom som bola dva tyzdne bez prace na Sk a opat som nastupila do inej prace v CZ. Teraz neviem ci sa mi budu tie dni pocitat dokopi s oboch zamestnani, alebo len z toho druheho zamestnania? 😒

leniczka23
15. led 2015

Je to 270 dní za poslední dva roky..To už si spočítáš,já myslím,že bys nárok měla mít..

xpila
15. led 2015

@lenkka1122 Je to součet všech zaměstnání za poslední dva roky, takže to v pohodě splňuješ.

lenkka1122
autor
15. led 2015

DAKUJEM KRASNE 🙂

zuzka833
29. led 2015

@lenkka1122 270 dni je za posledni dva roky pred nastupem na materskou, ale z toho musis (resp. tvuj zamestnavaterl) platit nemocenskou alespon 180 dni za posledni rok pred nastupem na MD.

mariii
29. led 2015

@zuzka833 To není pravda, 180 dní v posledním roce platí pouze pro OSVČ.

berusinecka
29. led 2015

@lenkka1122 Tak když jsem to řešila v roce 2011, tak muselo být odpracováno 2 roky a v posledním zaměstnání muselo být 180 dní. Jde ale to vypočítat na otce. Nevím jestli pak má nárok na mateřskou, ale když se to vypočítá na manžela a má nárok, tak nemusím mít čtyřletou variantu.

zuzka833
30. led 2015

@mariii Myslím, že je ;)
Peněžitá pomoc náleží:
Pojištěnci, jestliže:
mu trvá účast na nemocenském pojištění v den nástupu na mateřskou dovolenou (převzetí dítěte do péče), nebo jestliže trvá ochranná lhůta z dřívějšího pojištění ke dni nástupu na PPM (počátek 8. až 6. týdne před předpokládaným dnem porodu) nebo ke dni převzetí dítěte; ochranná lhůta u žen, jejichž zaměstnání skončilo v době těhotenství, je delší a činí 180 dnů, pokud pojištění trvalo po tuto dobu, jinak tolik dnů, co trvalo pojištění; obecná ochranná lhůta činí 7 kalendářních dnů

Takže pokud by už nepracovala, když otěhotněla, tak by se na ni ta ochranná lhůta vztahovala taky. Musí prostě stihnout nastoupit na PPM resp. MD během těch 180ti dnů po skončení zaměstnání. Jinak by se měla PPM počítat z posledního zaměstnání, pokud mezi nimi nebyly velké pauzy tj. pokud nebylo přerušeno placení nemocenské (jakože by jeden zaměstnavatel přestal platit, protože už u něj nepracovala a druhý začal platit až později, až k němu nastoupila)

mariii
30. led 2015

@zuzka833 Není, to co píšeš ty v posledním příspěvku o ochranné lhůtě je něco jiného než podmínka 180 dní zaplaceného pojištění za poslední rok u OSVČ o kterém píšeš v příspěvku na který jsem reagovala.
Situace 1 je taková, že OSVČ musí v posledním roce před nástupem na MD mít 180 dnů pojištění ze těch 270, které musí mít za 2 roky.
Situace 2 může nastat taková, že bude pracovat celý rok 2013 (tzn. splněno 270dní), pak budu do října 2014 nezaměstnaná, od 1.10. 2014 budu pracovat a 1.12. nastoupím na MD, tak budu mít nárok na PPM, i když jsem v posledním roce nebyla pojištěna 180 dnů, ale jenom 61.

Ochranná lhůta pro nárok na PPM je po propuštění ze zaměstnání max 180 dnů (dle délky posledního zaměstnání), v tom máš pravdu.

xpila
30. led 2015

@zuzka833 Pleteš dohromady různé věci - ochrannou lhůtu a délku pojištění u OSVČ.

maja96
16. únor 2015

Ahoj holky chtela bych pozadat o rady. Je mi 18nact a Cekam miminko do porodu mi zbyva 7 mesicu. Jeste chodim na sos jsem ve tretaku. :/ Chtela bych si odlozit jeden rok. Po roce bych si skolu chtela dodelat. Zajimalo by me jestli bych mela narok na materskou pote co bych studovala jelikoz v tomto pripade jde jen odlozit rok nanejvis dva dalkove studium bohuzel u nas na skole nejde :( . Mam hlavu v pejru jak to teda bude s materskou nebo nejakymi pridavky :( Kdo ma v teto oblasti zkusenosti prosim poradte budu jedine rada dekuji 🙂

j.a.n.i
16. únor 2015

@maja96 Na mateřskou mít nárok nebudeš, budeš mít od porodu rodičák a ten můžeš pobírat i když budeš studovat, pouze nesmíš dát dítě do 2 let do školky na víc jak 46 hodin měsíčně.