Ahoj Holky.
mám otázku když žiji v Čr a možná jsem těhotná ( test si budu dělat ) mám nějaký nárok na finanční příspěvek na dítě nebo na mateřskou v Německu? Můj přítel ( nikoli manžel ) je rodilí němec. Já sama jsem nikdy v německu nežila a ani nepracovala, ale kdybych byla těhotná chtěla bych se za ním okamžitě přestěhovat.
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď na internetu toho moc není.
Je jedno, jestli žiješ tu nebo v De, přídavek dostaneš so wie so, jen si musíš sama zažádat(teda, pokud partner v De žije a pracuje). K RP:Pokud porodíš až tam, což nevím nevím, raději bych rodila tu,tak záleží, jestli je De primárně nebo sekundárně kompetentní k vyplácení rodičovského příspěvku...o tom, jak je to v De nevím, ale myslím, že když se partner obrátí s prosbou o radu na zaměstnavatele, tak mu poradí, případně doporučí někoho, kdo by poradil... Dobrá poradna je aperio.cz....zkus juknout, možná tam už podobná otázka zazněla 😉
Ahoj holky mam obdobny problem: manzel je pendler v De a jezdi normalne k nam dom,zajima me,jestli mam normalne narok na rodicak u nas,protoze dnes mi pani na socialce rekla,ze pry nemam narok,coz je dle meho totalni hloupost,nebot jsem hledala na netu a nikde tam zminka o tutom nrbyla,naopak,ze na nej ma narok kazdy,ale taky mi kamaradka rikala,co tam pracuje,ze se pry da soucasne pobirat rodicak jak u nas,tak i c DE,jsem 22.tyden, at vum za vcasu co si vybehat,jinak kindergeldy davaji i bez trvaleho pobytu,staci mit jen zamestnaneho muze ci zenu🙂
Dobry den, pokud se dite narodi v Nemecku, tak si myslim ze mate narok na pridavek na dite (kolem 190 EUR mesicne). ale zrejme si tam musite nahlasit i prechodnou adresu. S materskou to Vam neporadim, to si nejsem jista, kdyz jste tam nepracovala. Ale tak at se vas pritel tam informuje. Vetsinou jsou vsichni velmi ochotni.