Mám nárok na mateřskou? Ukončení pracovního poměru

lady_giraffe
12. kvě 2015

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda správně chápu, že když budu těhotná a ukončím zaměstnanecký poměr a bude to 180 dní a méně před porodem, tak budu mít nárok na mateřskou i tak? Nebo to platí jen v případě, že by mě vyhodili?

Děkuji

rastynek
12. kvě 2015

Mě by to taky zajímalo.Termín má 25.11.smlouva mi v práci končí v půlce září,což ještě nevychází na nástup na mateřskou.Můžete mi taky poradit.Stačí jít na měsíc marodit a pak přejít na mateřskou?

j.a.n.i
12. kvě 2015

@lady_giraffe POkud splňuješ podmínku odpracovaných 270 dnů a tohle poslední zaměstnání trvalo alespoň půl roku, tak ano. Jo a těch 180 dní se nepočítá do porodu, ale do nástupu na mateřskou.

j.a.n.i
12. kvě 2015

@rastynek Nárok mít budeš a marodit jít nemusíš, můžeš být i na UP.

lady_giraffe
autor
13. kvě 2015

@j.a.n.i Tak to je super! A byla bych v tomto případě nějak tratná na výši mateřské oproti tomu, kdybych dělala až do nástupu na mateřskou?

rastynek
13. kvě 2015

@j.a.n.i Dekuji 🙂

j.a.n.i
13. kvě 2015

@lady_giraffe Ne, nebyla 🙂 nebo tedy byla jen v případě, že by ti před odchodem zvýšili plat...

lady_giraffe
autor
13. kvě 2015

@j.a.n.i Jé to je dobrá zpráva, děkuju moc! Takže teoreticky, když můžu ukončit poměr 180 dní před nástupem na mateřskou a ta může být 8 týdnů před porodem, tak když otěhotním a podám výpověď, tak budu mít stejnou mateřskou, jako kdybych makala až do porodu? to je fakt mazec 😀

bulinka
13. kvě 2015

@lady_giraffe a proč chcete dávat výpověď, když budete těhotná, můžete jít na rizikové těhu a být v klidu doma.

lady_giraffe
autor
13. kvě 2015

@bulinka to je složitější - uvažuji, že bych si založila živnost a dělala z domu, ale nechci si platit nemocenskou.. A rizikovku nemůžu mít, to bych musela být doma a nemít vycházky a to bych vážně nepřežila 😀 A další věc je, že to dost dobře může vyjít na to, že se zrovna budeme stěhovat v době, kdy budu těhotná...

kajovaevicka
13. kvě 2015

@lady_giraffe No počkej, nechci se do toho plést, ale pokud po ukončení prac. poměru založíš tu živnost, tak nebudeš posuzována jako zaměstnanec, toho času bez práce, ale jako osvč, neplatící si tu nemocenskou, ne? To bys musela být na pracáku bez práce a přitom se vejít do té lhůty. Ale pokud budeš osvč, tak už to je jinak... tohleje dost složitý a být tebou, tak se jdu zeptat na kompetentní místo, což pro mateřskou je okresní správa soc. zabezpečení

j.a.n.i
13. kvě 2015

@lady_giraffe Jojo, když podáš výpověď s 2 měsíční výpovědní lhůtou, tak to vyjde, akorát tedy se nesmí s těhotenstvím nic pokazit. Akorát nezapomeň na to, že jak ukončíš pracovní poměr, tak máš tu živnost jako hlavní.

j.a.n.i
13. kvě 2015

@kajovaevicka Pro OSVČ je tam vyjímka, i pro něho platí ta 180 denní lhůta.

kajovaevicka
13. kvě 2015

@j.a.n.i Aha, tak to pak ano🙂

j.a.n.i
13. kvě 2015

@kajovaevicka

(5) Ochranná lhůta zaniká
a) vznikem nového pojištění; vznikem pojištění osob samostatně výdělečně činných ochranná lhůta ze zaměstnání nezaniká, pokud nárok na nemocenské a peněžitou pomoc v mateřství nevznikne z pojištění osob samostatně výdělečně činných a ochranná lhůta již neprošla dříve, s tím, že ustanovení odstavce 2 věty třetí zde neplatí,

Jsem to ještě dohledala, z čeho to vychází 🙂

lady_giraffe
autor
13. kvě 2015

@kajovaevicka Evi, tady jen sonduju info, samozřejmě, že než bych udělala jakékoli kroky, ještě si to ověřím...

kajovaevicka
13. kvě 2015

@lady_giraffe no ne, já jen, že údaj o tom, že si chceš založit živnost, jsi uvedla až po tom, cos dostala odpověď a podle mě to byla dost podstatná informace.

lady_giraffe
autor
13. kvě 2015

@kajovaevicka 🙂 no co jsem zjišťovala tak by to právě nemělo mít na to vliv, ale nevěděla jsem jak je to s tou výpovědí jen.. Ale je to vše jen hypoteticky zatím... Kdo ví co bude, že? 😉

k5k
23. kvě 2015

Zdravím holky.
Mám takový dotaz, není tu někdo kdo na tom byl nebo je podobně jako já a poradil by mi?

16.6.2014 jsem nastoupila do zaměstnání.
14.10.2014 jsem nastoupila na neschopenku (z jiného důvodu), v prosinci 2014 mi na roční prohlídce DR. oznámila že jsem těhotná. Protože tam byly nějaké problémy a byla jsem hospitalizována, po propuštění z nemocnice změnili diagnózu na neschopence – rizikové těhotenství.
31.12.2014 mi skončila smlouva na dobu určitou, ale jelikož jsem byla na neschopence ještě v době kdy jsem byla změstnaná tak mi neschopenka stále trvá dokud mi ji DR. neukončí. Ale jsem vlastně „nezaměstnaná“ a nejsem vedená na ÚP.
Mně by zajímalo jestli budu mít nárok na mateřskou, nevím totiž jak to spočítat nebo co a jak. Byli jsme u nás na sociálce aby mi to trošku vysvětlili nebo řekli jestli budu mít nárok nebo ne. Tam mi řekli že musím jinam a jen mi řekla tu klasiku co čtu všude, jen já nevím jak to jako berou a nic. Tak jsem pak doma volala na OSSZ a tam mi řekli že mi to tak nikdo neřekne že až dojdu s papírem od DR. podám žádost a pak mi dojde posudek zda mám nárok nebo ne.
Předtím jsem byla zaměstnaná 27.2.2013 – 31.5.2013, od 1.6.2013 na ÚP a po dobu na ÚP jen nějaké brigády a jedna dohoda o provedení práce 17.1.2014–10.6.2014 ale to jsem byla stála na ÚP.
Už jsem z toho opravdu bl.ec... Jedni mi řekli že se vejdu a že nárok budu mít, druzí že ne. Tak to zkouším ještě tady 🙂 a to hlavně proto abych si pak pozišťovala jak postupovat kdyby mi tu žádost na mateřskou zamítly.
Předem děkuji 🙂

makiki72
9. črc 2015

Ahoj Holky,chci se také zeptat ohledně mateřské..
Výpověď jsem dala na konci ledna 2015(pracovala jsem od 10/12 až do 24/1/15) a od února jsem šla na pracák a 12.2. jsem otěhotněla...jak je to u mě s ochrannou lhůtou?? Nárok na mateřskou už asi nemám co??

j.a.n.i
9. črc 2015

@makiki72 Žádnou ochrannou lhůtu nemáš, tedy ani nárok na mateřskou.

pojiiik
25. črc 2015

@j.a.n.i ahoj, muzu se zeptat jak to bude v mem pripade s materskou? 1.4. jsem nastoupila do nove prace,po 3 tydnech jsem zjistila,ze jsem tehotna a doktor me poslal na neschopenku. Predpokladam,ze mi tento mesic uz zamestnavatel da vypoved. TP mam 25.11. Budu mit narok na materskou a z ceho by se mi pocitala? Moc dekuji 🙂

dyndula
11. srp 2015

@k5k No já mám úplně stejný problém, jak se to u vás dořešilo ?

tacosestydi
11. srp 2015

Holky, i já se zeptam. Do práce jsem nastoupila v září 2014. Od července 2015 jsem na neschopence a smlouva mi končí posledního srpna 2015. Cca na začátek ledna mi vychází případná mateřská. Mam na ní nárok?

dyndula
11. srp 2015

@tacosestydi Přepošlu ti zprávu, kterou mi teď napsala paní.

dyndula
11. srp 2015

@tacosestydi

Ahojte,
četla jsem si nyní fórum do kterého jste vnesla jasné odpovědi na otázky žen a to mě přimnělo k myšlence, že tomu asi dost rozumíte, a proto píši přímo dotaz Vám.

ihned po studium VS jsem nastoupila do práce, ve které jsem byla 3 roky, ihned následovalo 5 měsíců na ÚP a následně jsem nastoupila do pracovního poměru, kdy 30.9.2015 to bude rok co jsem u nich zaměstnaná, ale smlouvu mi neprodlouží, jelikož jsem nyní již na nemocenské z důvodu těhotenství. Můj dotaz je následující. Maródit budu až do doby, kdy v lednu nastoupím na mateřskou (termín mám 20.2.) ale budu mít na ni vůbec nárok, když od 1.10. budu nezaměstnaná? Na ÚP ale nahlášena nejspíše nebudu když mám neschopenku.
270dní plnění platby sociáního a zdravotního mít budu v tom lednu a nebo ne?

Děkuji za jakoukoli reakci.

Vendula

ODPOVĚĎ:
Jj, narok mas, stihnes nastoupit na MD v ochranne lhute 180 dni od ukonceni pomeru. Takze pak budes na PN az do nastupu (6 nebo 8 tydnu pred terminem, to je na tobe), Dr ti ukonci neschopenku a vypise papiry na MD, ktere predas byvalemu zamestnavateli ( i po vypovedi mu budes nosit listky na penize). Muzes si pak volit delku pobirani RP, ale samozrejme se nebudes mit kam po RD vratit ;)

stapo
15. srp 2015

@tacosestydi Ahojte, prosím prosím o radu.

31.8. mi skončí pracovní poměr. Měla jsem v plánu 1.9.nastoupit do nové práce, ale zjistila jsem včera, že jsem těhotná, takže asi nikam nemá cenu nastupovat 😖 . Mám v plánu jít v ochranné lhůtě 6dnů na nemocenskou a tu si prodloužit až do mateřské, tedy v květnu by měl být termín porodu. Vychází mi to, abych i pak dostala mateřskou? Jde mi o celkem dost peněz.. ..a ještě z jakého průměrného platu se počítá denní výměr mateřské? Děkuji moc

j.a.n.i
15. srp 2015

@stapo Bude záležet na přesném termínu porodu... je to hodně na hraně.

martina995
7. zář 2015

Já se musím prostě zeptat i na svůj případ, jelikož jsem asi mentálně zaostalá nebo co a prostě si to k sobě nedokážu přirovnat 😀 31.8.2015 jsem ukončila pracovní poměr, mám proto splněno 270 odpracovaných dní. Teď chodím do školy, takže jsem vedená jako student a na PÚ jsem nemusela. Termín porodu mám 23.4.2016. Kdyby mě dr poslal na mateřskou dovolenou 26.2.2016 tak bych měla 179 dní to bych ji ještě dostala ne? Pak už asi ne, že?

katka_01
10. říj 2017

Taky řeším podobný problém. Bohužel jsem měnila práci a během toho zjistila, že jsem těhotná. V nové práci na to nějak přišli a po deseti dnech jsem kvůli tomu dostala výpověď ve zkušební době. Vedoucí mi radil, ať donesu do 7 dnů neschopenku. Ale nevím, jestli teď budu mít nárok na mateřskou. Jsem v devátém týdnu.
Děkuji za každou radu

pampeliska1
10. říj 2017

@katka_01 musíš napsat, jak dlouho jsi předtím byla zaměstnaná. Jinak ano, do 7 dnů můžeš donést PN, ať nejsi úplně bez peněz.