Ahojte holky,
KONKRÉTNĚ: Mám podruhé prodlouženou smlouvu na jeden rok (ze strany zaměsnavatele je očividný zájem i po skončení druhého prodloužení tj. po 31.12.2016). Původně byl plán otěhotnět v listopadu 2016, ale čím víc sem te´ˇd chodím, tím víc mě to bere a vůbec, na děti se oba těšíme, ale řeším to, že jestli otěhotním cca do čtvrt roku, tak porod vychazí řekněme na listopad/prosinec. To by znamenalo, že pokud by mi v době těhotenství neprodloužili smlouvu, tak bych se "dobrovolně" vzdala nároku na mateřskou... Nebo je nějaký zákon o tom, že když porodím ještě v době trvání zam. poměru, tak mi to půl roku vyplatí i tak?
Moc děkuju za jakoé koli info
Maru
Ze zákona je ochranná doba 180 dnu od ukončení pracovní smlouvy. Nebo spis,pokud ti nástup na mateřskou (6-8tydnu před termínem porodu) vyjde do těch 180 dnu tak mas nárok na mateřskou dovolenou..nebo spise peněžitou pomoc v mateřství (28tydnu)
Žádný takový zákon není. Ochrannou lhůtu, v rámci které bys musela nastoupit na mateřskou, abys měla na ni nárok, máš 180 dní. Teda na mateřskou bys musela nastoupit do 29. 6. 2017.