Dobrý den, chtěla bych se zeptat: v tuto chvíli pobírám rodičovský přípsěvek na dva roky a v srpnu letošního roku mám nástup do práce, to znamená, že dcerka bude mít dva ročky. Jsem zaměstnána na dobu neurčitou. CO by se stalo ale v případě, kdybychom se dozvěděli, že čekáme miminko? jak je to tedy v případě, kdybychom zjistili, že jsem těhotná? jak je to s mateřskou od zaměstnavatele na druhé dítě? děkuji všem za informace.
chápu to tak, že RD končí teď v srpnu a ty se ptáš, jak by to bylo, kdyby jsi v srpnu zjistila, že jsi těhotná?? to by jsi stejně musela ukončit RD a jít pracovat, nebo na neschopenku v případě rizikáče. a pokud bys byla těhotná už teď tak by to + - vycházelo že ukončíš RD a nastoupíš na MD, pokud bys na to nedosáhla, uteklo ti to o několik dní, nevím zda pak máš nárok na MD? protože už ti nepojede doba z jaké se MD počítá. Tak bude nejlepší si to asi zjistit.... 🙂
samozřejmě nárok je, bez ohledu na to, zda jsi na RD nebo jsi mezitím pracovala... Má to tak spousta maminek... Prostě jen z RD přejde na MD, dostává těch 27 týdnů mateřskou a pak zase přechází na RD... Já jsem sice pracovala na RD z domu, ale nic to na tom nemění, že když znovu na RD otěhotníš, tak přecházíš v zákonném termínu na MD (pozor ale na zrušení pobírání rod. příspěvku, pokud bys na MD nastoupila před jeho dočerpáním - tedy před druhým rokem dítěte, kdy by ti mělo jeho čerpání skončit), jen to zase zaměstnavateli musíš oznámit na daném formuláři, který dostaneš od gynekologa...