Dobry den, potrebovala bych poradit , byla jsem zamestnana do 30.11. Otehotnila jsem nekdy ke.konci listopadu ted jsem od 3.12vedena na uradu prace , jsem ted v 5asi tydnu , pobiram podporu , do prace pochybyji ze zamestnaji zenu tehotnou , kazdopadne potrebuji vedet jestli budu mit narok na matrskou , nekde jsem cetla ze musim mit odpracovany 9mesicu , mam normalne odpracovany rok . Nevite jestli to mam jit resit na up . Nebo na socil.
@lucerna12 ne nevyjde ti to..bohuzel narok nemas.
Musíš se vejít do té doby 180dni což rodit budeš později, takže nevyjde.
Aby ta lhůta vyšla,musela bys být na konci smlouvy aspoň v 8-9 tt. Takže bohužel ti to nevyjde.
@karol1996 počítá se neschopnost za doby trvání pracovní smlouvy.
@karol1996 jak píše lenoulinkaa, počítá se v době trvání pracovního poměru.
Mně též skončila smlouva,jsem na ÚP,ale vešla jsem se do ochranné lhůty pohodlně. Ani po mně nic nechtěli,byla jsem registrovaná necelé 3 měsíce,teď už pobírám PPM,tak mě vyřadili. Až vycerpas podporu,tak potom budeš mít až rp od porodu. Měla jsem to tak u prvního dítěte,nebyl nárok na nic,až na rp po porodu,byla jsem po škole na ÚP .
@karol1996 pokud si na pn tak na úp nemáš co dělat.
Abys měla nárok, musela bys být v době nástupu na mateřskou zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě, která je 180 dní od skončení pracovního poměru, což ti zřejmě nevyjde.