Mám nárok na mateřskou?

luciska21
6. srp 2018

Ahojte, jsem v 2.mesici těhotenství a chtěla jsem se zeptat zda-li mám nárok na mateřskou dovolenou + jestli mě vůbec finančně podpoří.
Teď jsem hlášena na ÚP. Z minulé práce ve které jsem byla pouze měsíc mě vyhodili z důvodu krachu prodejny. Předtím jsem studovala SŠ a tu v polovině třetího ročníku ukončila z důvodu náročnosti studia.
Jsem teprve v 2. měsíci těhotenství a už teď mám nevolnosti, jsem každý den unavená, nedokážu stát 30min u sporáku, natož něco uvařit..vždy si musím donést židli a sednout si k tomu. Protože mám často pocity na omdlení. Chtěla bych nastoupit aspoň na pár měsíců do práce ať na to není přítel sám a podle toho jak mi bude a jak se budu cítit bych chtěla aspoň 3-4 měsíce před porodem jít na mateřskou. Ale nevím jak to funguje. Jestli mám na mateřskou vůbec nárok. A pokud ne, tak jak to funguje? To budu muset ještě 3 dny před porodem pracovat? m pracovat? Děkuji předem za odpověď a pomoc.

elsy3
6. srp 2018

@luciska21 Ahoj, myslím že abys měla nárok na mateřskou, musíš být v době nástupu na ni zaměstnaná a splňovat podmínku zdravotní pojištění - musís během posledních dvou let alespoň 270 dní hradit zdravotní pojištění, které za tebe většinou platí zaměstnavatel, pokud nejsi OSVČ. Takže si spočítej, jestli si splnila tolik dní, ale určitě bych si našla rychle nějakou práci. Pokud jsi jen na ÚP, tak ti asi nárok nevznikne.

ladyhacek
6. srp 2018

Ve zkratce:
Na materskou ted narok nemáš. Musis mit odpracováno 180 dni za rok.
Na materskou se chodí 6-8 tydnu pred porodem
Mas nárok na rodičovský prispevek (220.000) od narozeni ditete a ten si rozložit dle toho jak dlouho chces na rodicovske být. ( Muzes zadat i ores partnera- ale byli nejake zmeny nevim ted jaké) Vicevl se dozvis kdyz najedes na netu stranky .
Jinak tady to je napsané jak to je staci jen pátrat. I tady na MK je spusta diskuzí zadej do lupy 🙂

https://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/dav...

https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsk...

katka900
6. srp 2018

Bohužel nemáš. Až rodičák dnem porodu. Jinak na mateřskou se chodí 6 až 8 týdnů před porodem.

lenoulinkaa
6. srp 2018

@ladyhacek 180 dní je ochranná lhůta. Musí mít dopracování respektive být prihlášena k pojištění 270 dní za poslední dva roky

lachtanice86
6. srp 2018

@ladyhacek trochu opravím. Je podmínka být pojištěna 270 dnu za poslední 2 roky

leniczka23
6. srp 2018

ne rozhodne narok na PPM mit nebudes.

maqggienka
6. srp 2018

Urcite nárok nemáš

luciska21
autor
6. srp 2018

Takže jestli jsem to pochopila dobře... Já vlastně musím být přihlášena k pojištění 270 dní za 2 roky. Takže když se mi podaří nastoupit do práce v září, tak budu moct dělat cca do začátku února než nastoupím na mateřskou.. To je odpracovaných 6 měsíců, takže cca 150 dní kdy budu přihlášena k pojištění. No a pak na začátku února budu muset nastoupit na mateřskou protože budu mít 6 týdnů před porodem. Ale nebudu mít 270 dní kdy budu přihlášena na pojištění.. Takže porodim a když vlastně nebudu mít těch 270 dní tak mi nebudou posílat peníze a budeme žít jen s pritelovy výplaty nebo jak to mám chápat. Jsem v tomhletom úplně nová a pozadu tak víc věcí nechápu a třeba mi to nedojde. Nebo jak mám chápat těch 270 dní kdy musím být přihlášena k pojištění? Co se stane když to Teda nebudu mít z důvodu toho že to za 6 měsíců reálně nestihnu. Odpracovat těch 270 dní.

katka900
6. srp 2018

@luciska21 dnem porodu vám bude běžet rodičovská. Na MD nenastupujete

maqggienka
6. srp 2018

@luciska21 Žádná mateřská, ani nástup 6 týdnů před porodem. Začne se počítat rodičovský příspěvek, dnem porodu.

katka900
6. srp 2018

Ještě otázka.... Nepletete mateřskou a rodičovskou? Mi to tak teda přijde.

luciska21
autor
6. srp 2018

@katka900 to je taky dost možný. Ale odpověď jsem dostala. Rodičovska mi začne teda od dne narození dítěte ale do práce budu muset chodit i 3 dny před porodem? My chcete říct že když třeba budu dělat v obchodě, doplňovat zboží, tak se budu muset třeba 2 dny před termínem porodu s velkým břichem naklanět, natahovat a dřepět?

To není moc dobré ne? Jako nechci nějak přehánět ale četla jsem si že takové ty věci jako tahat těžké palety se zbožím, natahovat se, klečet atd. S tak velkým břichem je pro maminku i pro dítě nebezpečne..

katka900
6. srp 2018

@luciska21 tak pokud jste na UP momentálně

luciska21
autor
6. srp 2018

@katka900 ano jsem, z důvodu toho že zrušili prodejnu ve které jsem pracovala a než bych si našla novou tak by mi nikdo neplatil zdrav. a soc. Ale už mám vyhlídnutou novou práci, dokonce jsem byla i na pohovoru ale nechtějí mě vůbec dávat na to doplňování zboží z toho důvodu že bych po pár měsících měla velké bříško a nezvládala bych tahat těžké palety s drogerií.

katka900
6. srp 2018

@luciska21 UP vám přece platí zdravotní, ne,?

luciska21
autor
6. srp 2018

@katka900 ano teď už platí

katka900
6. srp 2018

@luciska21 zajděte si na nejbližší sociální odbor. Poskytnou vám základní o odborné poradenství ve vaší životní situaci.

luciska21
autor
6. srp 2018

@katka900 dobře, děkuji moc

michaela_2
6. srp 2018

@luciska21 Některé maminky pracují až do samotného porodu a dokonce ani pak práci úplně nepřeruší 🙂) Samozřejmě tahání palet není nejvhodnější, ale je řada zaměstnání, která dělat lze.

Na mateřskou podle mne nárok mít nebudete, na rodičovský příspěvek ano. Jak poradily holky, zajděte na soc. odb., tam Vám vše vysvětlí.

rebe
6. srp 2018

Pokud se ti teď podaří najít práci, tak budeš pracovat tak dlouho, dokud to půjde, a pak budeš moci nastoupit na tzv. nemocenskou, tedy být v pracovní neschopnosti a pobírat nemocenskou. Ta je v podobné výši jako mateřská, ale rozhoduje o ní lékař. Pokud neshledá důvody, pak ano, budeš pracovat klidně i pár dní před porodem.

priefi
6. srp 2018

@luciska21 bohuzel na materskou narok nemas, musela by sis najit praci. Mas narok prozatim jen na rodicovsky prispevek. Abys mela narok na ppm, je treba pracovat minimalne 180 dni pred porodem, abys byla aspon v ochranne lhute a zaroven splnit v casovem obdobi odpracovane obdobi, coz splnuje i uspesne ukoncene studium (doba tohoto studia v urcitem obdobi) na stredni skole. Otazka je ale jak dlouho tomu jsi uspesne ukoncila stredni skolu, zda se to vleze do limitu, ale zaroven podminkou je ta prace do 180 dni pred nastupem na md. Na md se nastupuje nejdrive 8 tydnu pred terminem porodu

lenoulinkaa
6. srp 2018

@priefi studium se u ní nepočítá, protože není řádně ukončené. Nemá 270 dní pojištění, tudíž asi nebude 180 dní max. ochranné lhůty asi i kdyby nastoupila do práce.

katka900
6. srp 2018

A máte střední ukončenou nebo přerušenou? Nešlo by to obnovit. Jako mateřské se to netýká.... Ale byla by ji škoda (SŠ)

astyna
6. srp 2018

V těhle vedrech je špatně všem - já omdlévám stabilně, protože mám nízký tlak a bez pravidlené kávy nefunguju a to se musím postarat nejen o sebe, ale i o děti doma, které taky musí jíst.

Podle mě - na PPM nárok mít už nebudeš, ALE šla bych se předem zeptat na orgán k tomu určený, tam by ti to řekli přesně, i jestli by mělo smysl si hledat práci na těch pár měsíc pro získání PPM. Rozhodně až do porodu pracovat nebudeš, jen bys byla bez peněz.

katka900
6. srp 2018

@astyna jasne:D já si poridila i kvalitnější kávu

priefi
6. srp 2018

@lenoulinkaa to jsem nevedela, ze neni radne ukoncene. Avsak ja ve svem prispevku psala, ze musi byt uspesne ukoncene jinak smula a zaroven se ptala, zda ho uspesne ukoncila 😉 nevim proc, ale videla jsem jen uvodni prispevek, dalsi se mi nenacetly

lenoulinkaa
6. srp 2018

@priefi má to i v hlavním příspěvku, že z důvodů náročnosti.. No tak to bude jen rodičák...

lolam10
6. srp 2018

@luciska21 A připravte se na to, že rodičovský příspěvek 220tisíc zní jako skvělá suma, ale prakticky to znamená 11500kč/měsíčně po dobu 2 let dítěte a pak bez peněz (ale můžete zůstat doma s dítětem, jen zadarmo)...navíc si myslím, že pokud nemáte nárok na mateřskou tak si rodičovský příspěvěk bude muset vybírat nejpomaleji, jak to jde, tedy 6000/měsíčně po dobu 4 let (ale můžete při tom i pracovat).ale tím si nejsem jistá,myslím, že to chtěli taky měnit tohle pravidlo...

katka900
6. srp 2018

@lolam10 není 6000 moc? Nebylo 3800?ja mám na 2, 5 let a mám 7000

priefi
6. srp 2018

@lenoulinkaa aha, tak to jsem nejak preocila 😉