Mám nárok na mateřskou?

tsanova
30. kvě 2016

Pred dvemi mesici mi skoncila rodicovska dovolena a hned jsem se registrovala na uradu prace.Nyni jsem tedy bez zamestnani a mam obavy,ze jsem tehotna.Ted budu nastupovat do prace od cervna,ale nevim kolik musim odpracovat,abych mela narok na materskou,jelikoz nevim,zda budu moci pracovat celych 8 mesicu,protoze minule tehotenstvi jsem mela rizikove.A navic jsem cizinka zijici zde jiz 4roky,ale bez ceskeho obcanstvi.Dekuji za odpovedi

j.a.n.i
30. kvě 2016

@tsanova No, zásadní otázkou je, zda ti opravdu skončila rodičovská dovolená nebo jen pobírání rodičovského příspěvku, to jsou 2 zásadně odlišné věci.

tsanova
autor
30. kvě 2016

Mela jsem to na 3 let

j.a.n.i
30. kvě 2016

@tsanova To ale není to, na co jsem se ptala - na rodičovské dovolené jsi pouze tehdy, pokud ti trvá pracovní poměr, jinak ne. Tedy, kdy ti skončil pracovní poměr?

tsanova
autor
30. kvě 2016

Pracovni pomer mi skoncil jeste nez jsem nastoupila na materskou,ja jsem byla na nemocenskou kvuli rizikove tehotenstvi,na nemocenskou jsem nastoupila nejak cca 01.10.2012, a smlouva skoncila 01.01.2013

j.a.n.i
30. kvě 2016

@tsanova Tak v tom případě, pokud už jsi těhotná, tak nárok na mateřskou mít nebudeš, protože nestihneš do nástupu na ni splnit podmínku odpracovaných 270 dní. Pokud těhotná nejsi, tak bych snažení přerušila a řešila to až třeba po zkušebce.

zandi
30. kvě 2016

@tsanova A byla jsi na materske nebo jsi hned po nemocenske zacala pobirat rodicovsky příspěvek?

tsanova
autor
30. kvě 2016

A v tom pripade po skusebni doby uz na to narok budu mit? Prave jeste nevim jestli jsem 100% tehotna,jenom si to myslim,ale pokud to nebude uz jsem se na mimino navnadila,a chtela bych mit. @zandi ano byla jsem na materske

tsanova
autor
30. kvě 2016

Ju jeste jsem zapomnila 😀 a kdyz opravdu budu tehotna jak to bude,rovnou na rodicovske,nebo jak?

j.a.n.i
30. kvě 2016

@tsanova Jojo, rovnou rodičák.

tsanova
autor
30. kvě 2016

tak dekuji moc za odpoved 🙂 uz jenom zjistit zda bude mimco nebo ne 🙂 preji hezky vecer