Mám nárok na mateřskou?

kikina2610
29. lis 2016

Dobrý den, potřebovala bych poradit 🙂od ledna do 1.4. Jsem byla na nemocenské. Po skončení jsem nastoupila na hpp do nové práce kde jsem zaměstnána od 22.4. do konce roku a od 1.9. jsem na nemocenské kvůli rizikovému těhotenství. Když si půjdu vyřídit mateřskou mám na ní nárok? I když TP mam v březnu,takze už nebudu zaměstnána pokud mi neprodlouží stavajici smlouvu?a potrebuji pracovní smlouvy z obou zaměstnání? Při stěhování jsem je bohužel asi ztratila a účetní z první práce mi nechce vystavit novou:( předem vám moc děkuji😊

terry1512
29. lis 2016

Tak hlavní podmínka je být účastna na nemocenském pojištění 270 dní před nástupem na MD.Pak být buď zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě která je 180 dní. Ale zároveň jen tak dlouhá jak dlouho trvalo poslední zaměstnání ve kterém si otěhotněla.

kikina2610
autor
29. lis 2016

Děkuji😊takže bych nárok měla mít....a nevíš jestli při vyřizování po mě budou chtít pracovní smlouvy nebo stačí jen vyměřovací základ?

petuliee
29. lis 2016

@kikina2610 jen denni vymerovaci zaklad

kikina2610
autor
29. lis 2016

@petuliee moc děkuji😊

xpila
29. lis 2016

@kikina2610 Přímo po tobě nebudou chtít nic, ty dáš žádost o mateřskou poslednímu zaměstnavateli a ten už k tomu všechno doplní a odešle na sociálku.

evik19
29. lis 2016

Mám dotaz, i když spíše jen hypotetický. Momentálně jsem na ÚP, ale v od září 2016 jsem odpracovala cca 300 dní. Pokud bych teď otěhotněla a již se do porodu nezaměstnala, tak bych neměla nárok ani na nemocenskou, ani na mateřskou. Pokud bych se ale třeba nechala na měsíc zaměstnat a pak šla na nemocenskou, aniž by mi skončila smlouva, měla bych na nemocenskou a mateřskou nárok? A musel by pak za mě zaměstnavatel něco odvádět? Děkuji za odpověď.

xpila
29. lis 2016

@evik19 Je to dost teoretická otázka - záleží na tom, kdy by ses nechala zaměstnat, a tedy jestli bys splnila 270 dní nemocenského pojištění za poslední dva roky před nástupem na mateřskou a jestli v době nástupu na MD budeš zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě.
Nicméně - pokud ve zkušební době odejdeš na neschopenku, tak je dost pravděpodobné, že tě zaměstnavatel propustí. Zaměstnavatel by ti musel platit prvních 14 dní nemocenské (kromě prvních 3 dnů, kdy jsi doma zadarmo).

evik19
29. lis 2016

@xpila Díky za odpověď. Já odpracované dny mám a nejde mi tak ani o tu nemocenskou jako o mateřskou. Problém je, že pracuji nárazově jako zastupující učitelka, ale momentálně jsem doma, protože není koho zastupovat. Zanedlouho opět nastoupím zpět do školy, ale bylo by to opět jen na dobu zástupu, tedy na dobu určitou (pravděpodobně cca 3 měsíce). Pak se ale může stát, že další záskok bude třeba jen na měsíc... Pokud bych tedy v dohledné době otěhotněla, na mateřskou bych měla nárok pouze v případě, že bych byla právě v době nástupu v zaměstnání anebo v ochranné lhůtě, trvající ten měsíc, jako poslední zaměstnání, přestože odpracováno mám. Jenže se mi může stát, že mi to třeba o pár dní nevyjde - například o prázdninách logicky zastupovat nebudu. Bylo by pak řešením třeba den před vypršením té smlouvy na dobu určitou jít na neschopenku? Prodloužila by se tím ta ochranná lhůta o dobu neschopenky, i když by pracovní poměr už v době neschopenky skončil? A z čeho by se mi pak ta mateřská vypočítávala? Z posledního úvazku, byť by trval jen měsíc? Vím, že je to dost komplikované, tak děkuji za váš čas...

xpila
29. lis 2016

@evik19 Myslela jsem to tak, abys ty odpracované dny ještě pořád měla i k datu nástupu na MD. To, že je máš teď, neznamená, že je budeš mít i pak 😉
To, že bys šla na neschopenku, by nic nevyřešila - neschopenka smlouvu neprodlouží, ta ti skončí tak jako tak, takže ti to ani neprodlouží ochrannou lhůtu. A tedy zapomínáš na jednu věc - ochranná doba se vždy bere z toho pracovního poměru, ve kterém jsi otěhotněla. Pokud během ní nastoupíš do jiné práce, ochranná doba se na tu dobu zastaví a pak zas běží dál.
Mateřská se vždy vypočítává jen z posledního pracovního poměru.

riellka
29. lis 2016

Ahoj dámy přidám se tady k aktivní diskuzi. Napadlo některou maminku která už mateřskou pobírá se přímo informovat na kolik jí vychazí ? nebo jste prostě počkaly co vám příjde na účet.

xpila
29. lis 2016

@riellka Na internetu je spousta orientačních kalkulaček, které plus mínus vychází.

riellka
29. lis 2016

To jistě ano. Ale problém je takový že na OSSZ mi sdělují že mi jí budou počítat z posledního zaměstnaní a má účetní která papíry odesílala pro podporu si vyžádala i papíry od předešlého zaměstnavatele s tím, že počítá posledních 12 měs tak jak je psáno na stránkách sociální zprávy a jak už to dělá několik let. takže vubec netuším co teda dorazí

xpila
29. lis 2016

@riellka Tak už to dělá několik let špatně a pochybuji, že by na to na OSSZ nepřišli. Vždy se počítá jen z posledního zaměstnání, stejně jako vše ostatní.

riellka
29. lis 2016

No doufejme. Docela nerada bych pak něco vracela. Každopádně jsem jí posílat vyměřovací základ předchozího zaměstnavatele musela. Zbytečné papírování. Ale děkuji 🙂

xpila
29. lis 2016

@riellka Doufat nemusíš, tak to prostě je 😉 A neboj, na OSSZ vědí, jak PPM vypočítat.

evik19
29. lis 2016

@xpila Ahá, tak to jsem netušila, že ochranná doba se bere z pracovního poměru z doby, kdy žena otěhotní a ne z toho posledního...Takže když otěhotním jako nezaměstnaná a pak budu třeba x měsíců pracovat, ale těsně před mateřskou mi smlouva skončí, tak mám prostě smůlu a i přes odpracované dny na mateřskou nemám nárok?

annaaandelka
30. lis 2016

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit. Jsem zaměstnaná na dobu určitou do konce roku (tj.31.12.2016), na nemocenské jsme od 3.11. a na mateřskou bych měla nastoupit cca v polovině ledna. Chtěla jsem se zeptat, jak je to s těmi 14 dny, kdy už vlastně nebudu zaměstnaná, i když budu na nemocenské? Musím se jít evidovat na pracovní úřad nebo budu stále papíry řešit s již bývalým zaměstnavatelem? Nějak furt nevím co těch 14 dní mezi ukončením smlouvy a mateřskou. Děkuji.

markketax
30. lis 2016

Holky já tomu vůbec nerozumím, můžete mi poradit? Měla jsem pracovní poměr na dobu určitou (skončil 1.3.2015). V březnu 2014 se mi ale narodil syn, peněžitou pomoc v mateřství jsem pobírala asi nějak od ledna nebo února 2014 zhruba do července, od té doby normálně rodičovský příspěvek. Teď jsem znovu těhotná, rodit bych měla v květnu 2017 a mě zajímá, jestli mám tedy nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo ne, i když mi pracovní poměr skončil?

xpila
1. pro 2016

@markketax Ne, nemáš.

markketax
1. pro 2016

@xpila děkuju, já si to myslela!!

riellka
2. pro 2016

@annaaandelka DObrý den na pracovní úřad nechoďte určitě bralo by se vám to jako zaměstnání. Zůstaňte do té doby na nemocenské než nastoupíte na Mateřskou. Bude vám jí i nadále platit Sociálka 🙂 a veškeré papíry jako ukončení nemocenské a případný lístek na peníze pořád řešíte se svým zaměstnavatelem. Tak jako vypsání žádosti o PPM

xpila
2. pro 2016

@riellka Nic by se jí nebralo jako zaměstnání.

riellka
2. pro 2016

Vím co mi na sociálce radili když mi smlouva skončila a proto jsem na nemocenské zůstala. Hádat se nebudu 🙂

xpila
2. pro 2016

@riellka Ano, na nemocenské zůstat. Ale i kdyby nezůstala a hlásila se na ÚP, tak to se jako žádné zaměstnání nepočítá.

annaaandelka
3. pro 2016

Dobrý večer,děkuji za rady,určitě na nemocenské zůstanu,neboť mám nějaké komplikace. Jen jsem nevěděla,co a jak s papíry,takže vše zaměstnavateli,i když v době,kdy nastoupím na PPM už to bude zaměstnavatel bývalý.

blahova_andrea
3. pro 2016
cervena_vila
27. pro 2016

Ahoj baby, taky potřebuju poradit.
Po rodičovské dovolené jsem pracovala jen na dohodu o pracovní činnosti při RD jako malý přivýdělek. Od června jsem práci zvýšila a pracovala na dohodu a platila si zdravotní pojištění. Od 1. 9. mám hlavní pracovní poměr na stejném místě. Chtěli bychom mít s manželem další dítě. Od kdy budu mít nárok na mateřskou? Vím, že tam je 270 odpracovaných dnů, ale do kdy? Do nástupu na mateřskou? Takže do těch 8 týdnů před teoretickým porodem? Motám se v tom. Díky.