Mám nárok na mateřskou?

crejzy
11. čer 2021

Ahoj, je tu někdo z HR a uměl mi říct jestli mám nebo nemám nárok na mateřskou? Byla jsem 3r na mateřské/rodičovské. Syna mi v jeho 3letech nevzali do školky a tak mi v práci nabídli, ze do věku 4let mohu být v Neplaceném volnu. Zároveň semnou ale podepsali s datem září 2021 rozvázání smlouvy den po jeho narozeninách. To neplacené volno bylo fajn, že jsem nemusela chodit na pracák a dal vlastně být doma ( stejně covid 🙄 atd.). Teď jsem opět těhotná a rodit bych měla ještě před čtvrtými narozeninami syna. Je možné jít opět na mateřskou nebo rovnou rodičovský příspěvek?

lachtanice86
11. čer 2021

@crejzy nejak nechápu. Neplacené volno ma člověk pouze v případě že je zaměstnaný, to ty nejsi ne? Pokud nemáš pracovní smlouvu tak na ppm nemáš nárok

crejzy
autor
11. čer 2021

@lachtanice86 právě že pořad jsem až do synovych 4let, ale porodím ještě před tím. Zároveň jsem jim s datem, které ještě nenastalo podepsala ukončení smlouvy. Prý pokud se něco změní tak se to roztrhá, ale tou změnou možná nebylo myšleno další těhotenství. Navíc na mateřskou se chodí už před porodem, tak já teď fakt nevím na co mám ještě právo a na co ne 🤷‍♀️

crejzy
autor
11. čer 2021

Už jsem jim to volala a rekli mi, že musí Dát hlavy dohromady… takže možná taky neví co teď semnou

neta30
11. čer 2021

@crejzy pokud stihneš porodit do jeho 4 let, mas nárok, ale musíš byt zaměstnaná. Nechapu to podepsané ukonceni, to bych osobne nepodepsala, jako ze az bude mut 4 roky skonci ti pomer?

palja
11. čer 2021

@lachtanice86 vždyť píše že je zaměstnanec do září a pak až výpověď

palja
11. čer 2021

@crejzy přesně, nárok máš pokud jsi zaměstnanec a taky nechápu podepsání výpovědi tak v předstihu

crejzy
autor
11. čer 2021

@neta30 právě, syn je 22.9. takže se doufalo, že mi ho 1.9.2021 vezmou do školky a já se vrátím a tím pádem se papír roztrhá a nebo mi proste konci smlouva. Tak mi to tehdy vysvětlili, asi bylo potřeba dat neplacenému volnu konečně datum 🤷‍♀️ Jen teď nevím na čem jsem

adula000
11. čer 2021

pokud ti trvá pracovní poměr, tak nárok na mateřskou mít budeš ve stejné výši jako u prvního dítěte.

veroniquecz
11. čer 2021

Do kdy ti platí smlouva a kdy máš TP?

crejzy
autor
11. čer 2021

@veroniquecz smlouva byla původně na dobu neurčitou, ale podepsala jsem ukončení 23.9.2021 ( což ještě nenastalo) a TP 13.9. Ale rodit budu plánovaným CS takže spis dřív

crejzy
autor
11. čer 2021

@veroniquecz ještě nevím jestli má vliv jak dlouho je člověk na neplaceném volnu? Já jsem na něm od 23.9.2020 takže to bude skoro rok

adula000
11. čer 2021

@crejzy a to si musela podepsat?

crejzy
autor
11. čer 2021

@adula000 no pochopila jsem že pokud to neplacené volno chci tak jo. Oni mi tím dali další rok kdy jsem vlastně zaměstnaná a můžu se vratit. Ale chtěli mít max konečně datum toho neplaceného volna

adula000
11. čer 2021

@crejzy no tak to není pravda, stačila podat žádost s datem

crejzy
autor
11. čer 2021

@adula000 To sice jo, ale tu zadost by mi nemuseli schválit. Byla to podminka

emamaira
11. čer 2021

Ano, nárok mít budeš shodně jako u prvního dítěte - splňujes obě podmínky: TP před 4. narozeninami a tou dobou zaměstnaná ještě budeš. Že ti prac. poměr skončí během mateřské je jedno.

adula000
11. čer 2021

@crejzy no ano, byla to jejich podmínka, ale ne že by se to tak dělalo. Ale každopádně nárok na mateřskou máš.

pinkyy
11. čer 2021

Narok na materskou mit budes 🙂 byla jsem ve stejne situaci, dokonce jsem dostala vypoved behem toho neplaceneho volna, ale byla jsem v ochranne lhute 180 dni a materskou mi ted schvalili 🙂

crejzy
autor
11. čer 2021

@emamaira fakt? Tak to by vše řešilo.
@adula000 dobře, dekuju za odpověď.
Uvidíme jak se k tomu postaví až “daji hlavy do hromady”. Oni jsou jinak moc fajn, to neplacené volno dokonce navrhli oni. Ale chtěla jsem vědět na co nárok mám a na co ne…

adula000
11. čer 2021

@crejzy oni se k tomu nemají jak jinak postavit, prostě nárok máš, odevzdáš v práci papír od gynekologa

emamaira
11. čer 2021

@crejzy ano, taky jsem šla na mateřskou z neplaceného volna. A rozhodující je naplnění podmínek pro materskou v den nástupu 🙂 taky jsem měla obavu jak to bude, tak jsem to hodně řešila.

j.a.n.i
11. čer 2021

@palja No, to je jednoduche, chces neplacene volno? Podepis dohodu o ukončení pracovního pomeru, nechces podepsat, neplacene volno neschvalujeme, bud za ten 14 dnu nastupte nebo jsme ochotni tu dohodu podepsat hned. Co si vyberes?

j.a.n.i
11. čer 2021

@crejzy Jo, v pohodě, narok mas, pocitat se bude ze stejneho platu jako ta prvni. A pak ti pracovni pomer v prubehu ppm skonci.

emily135
2. črc 2021

Ahojte, trochu sa tu vsuniem ak mozem. lebo neviem kde sa tu pytat.
Prva dcera sa narodila 4/2019, syn 08/2020 a teraz cakame tretie babatko, ktore by sa malo narodit 03/2022...moja otazka znie. Budem mat este narok na dalsiu tretiu matersku od zamstnavatela? Babatko by sa malo narodit do trroch rokov prvej dcerky. Som stale zamestnana . Dakujem za odpovede

adula000
2. črc 2021

@emily135 ano, budeš mít nárok

emily135
2. črc 2021

@adula000 dakujem krasne za odpoved. Tak to mam radost...potesi to. A v cz to plati tiez len do troh rokov od prveho dietata? ten narok na cerpanie materskej?